• După săptămâni întregi de incertitudine, Macron l-a desemnat joi pe Barnier, fost ministru de externe și negociator al Brexit-ului pentru Uniunea Europeană.
  • Decizia vine după alegerile anticipate din iunie-iulie, care au dus la un parlament fragmentat.
  • Analiştii avertizează că Franţa ar putea traversa o perioadă de instabilitate.

Lidera de extremă dreapta Marine Le Pen a negat, duminică, orice implicare în numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier al Franţei, respingând informaţiile apărute în presă. Conform speculaţiilor care au circulat în presa franceză, ea i-ar fi garantat preşedintelui Emmanuel Macron că partidul pe care îl conduce nu va susţine o moţiune de cenzură împotriva noului premier.

După săptămâni întregi de incertitudine, Macron l-a desemnat joi pe Barnier, fost ministru de externe şi negociator al Brexit-ului pentru Uniunea Europeană. Decizia vine după alegerile anticipate din iunie-iulie, care au dus la un parlament fragmentat.

Michel Barnier a promis vineri că va lucra independent de președintele Emmanuel Macron, dar că va apăra unele dintre politicile cheie ale acestuia. În primul său interviu ca șef al guvernului, Barnier a anunţat printre priorităţile sale „controlul fluxurilor migratorii cu măsuri concrete”, revalorizarea muncii şi stoparea creşterii datoriilor Franţei.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI

Analiştii avertizează că Franţa ar putea traversa o perioadă de instabilitate, deoarece poziţia lui Barnier este considerată fragilă, fiind dependentă de sprijinul partidului naţionalist condus de Le Pen, Adunarea Naţională (RN).

Le Pen a declarat că partidul său nu va face parte din noul guvern şi a sugerat organizarea unui referendum pe subiecte precum migraţia, sănătatea şi securitatea. Totodată, a ţinut să menţioneze că va analiza cu atenţie tot ceea ce face Barnier şi nu va ezita să sprijine o moţiune de cenzură dacă interesele francezilor vor fi ignorate.

Citește și