La întâlnirea cu băncile, premierul Marcel Ciolacu le-a spus bancherilor că o duc bine având un profit de 7,5 miliarde de lei în prima jumătate de an, un maxim istoric. Adică băncile o duc prea bine, când ceilalți se chinuie cu salariile, pensiile, afacerile, cu economia și, nu în ultimul rând, cu bugetul, cum este cazul guvernului Ciolacu și al premierului.
Băncile de pe piața românească o duc bine pentru că acum un deceniu, când o duceau prost, și-au făcut curățenie în bilanț, au acceptat să aibă pierderi din creditele neperformante, s-au restructurat, au devenit mult mai prudente și nu au mai aruncat cu bani în dreapa și în stânga și, nu în ultimul rând, s-au digitalizat. Iar acum se văd rezultatele. Și pentru asta sunt arătate cu degetul: Uite ce profit fac băncile. Uite ce dobânzi mari au. Prea puțini se uită să vadă că diferența dintre dobânzile la depozite și dobânzile la credite, adică marja, este la cel mai redus nivel. Băncile fac profit din prudență, din reducerea cheltuielilor operaționale și dobânzile mari pe care le plătește guvernul Ciolacu ca să împrumute bani.
Problema este că guvernul nu face ceea ce au făcut băncile, adică să restructureze bugetul, să nu mai arunce cu bani, să facă reduceri de personal, să reducă cheltuielile și să se digitalizeze. Dacă ar face acest lucru și guvernul ar obține profit și nu ar mai plăti dobânzi atât de mari ca să se împrumute de la bănci și astfel nici băncile nu ar mai obține acest profit.
Guvernul Ciolacu va lasă în urmă o gaură bugetară atât de mare încât va fi greu de dus. Acum zece ani băncile și-au acoperit găurile și pierderile din banii acționarilor. Din păcate guvernul, guvernele care vor veni își acoperă pierderile din banii noștrii.

Recomandări

ATACURI ÎN GAZA
UCRAINA ATACĂ RUSIA
RUSIA ATACĂ
CADOURI...VII
PAMELA LEAVES „THE SIMPSONS"
ACUZAȚII PENTRU ADANI