• Statele Unite impun sancțiuni asupra Iran Air din cauza furnizării de rachete balistice către Rusia.
  • Secretarul de Stat Antony Blinken a numit transferul de rachete o „escaladare dramatică”.
  • Miniștrii de Externe ai Franței, Regatului Unit și Germaniei (E3) consideră transferul o amenințare la adresa securității europene.
  • Țările europene vor anula acordurile bilaterale de servicii aeriene cu Iranul, afectând operațiunile Iran Air în Europa.
  • În schimbul rachetelor, Rusia va oferi Iranului tehnologie, inclusiv în domeniul nuclear.

Statele Unite impun noi sancțiuni celei mai importante companii aeriene din Iran, din cauza furnizării de rachete balistice către Rusia de către Teheran, pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, scrie CNN.

Secretarul de Stat Antony Blinken a anunțat marți că va impune sancțiuni asupra Iran Air, numind furnizarea de rachete către Moscova „o escaladare dramatică”, iar miniștrii de Externe ai Franței, Regatului Unit și Germaniei au declarat marți că transferul de rachete reprezintă „o amenințare directă la adresa securității europene”.

Pe lângă sancțiuni, aceștia au afirmat că țările lor „vor lua măsuri imediate pentru a anula acordurile bilaterale de servicii aeriene cu Iranul”. Această măsură va restricționa capacitatea Iran Air de a zbura în Europa și Regatul Unit.

Recomandări

ECHIPA LUI TRUMP
OMAGII PENTRU PAYNE
RĂZBOI ÎN UCRAINA
ATACURI CIBERNETICE
ERDOGAN SE VEDE CU RUTTE
KANYE WEST E ACUZAT

„E3 a fost clar, atât privat, cât și public, că va lua măsuri noi și semnificative împotriva Iranului dacă transferurile vor avea loc” au declarat reprezentanții celor trei țări europene într-o declarație comună.

Nu este prima dată când SUA impun sancțiuni asupra Iran Air și nu este clar dacă cele mai recente măsuri punitive vor reuși să descurajeze Teheranul. Totuși, acțiunile comune sunt menite să transmită un mesaj ferm împotriva sprijinului continuu al Iranului pentru războiul Rusiei în Ucraina.

Pe lângă sancțiunile suplimentare asupra Iran Air, SUA au impus sancțiuni și asupra oficialilor și companiilor rusești și iraniene implicate în transferurile de arme. De asemenea, au identificat „patru nave ca proprietăți blocate care facilitează livrarea de componente și sisteme de arme din Iran, inclusiv vehicule aeriene fără pilot (UAV-uri) și rachete balistice de scurtă distanță (CRBM-uri) către Rusia” a declarat Departamentul de Trezorerie într-un comunicat de presă marți.

Blinken a afirmat într-o conferință de presă anterioară că, „în ultimele zile” , SUA au „împărtășit informații de spionaj legate de aceste noutăți cu aliații și partenerii și lucrează împreună pentru a se asigura că vor exista consecințe economice semnificative pentru acțiunile Teheranului”.

„Oricine oferă asistență Rusiei perpetuează războiul, perpetuează conflictul”, a adăugat Blinken, menționând că „a avertizat Teheranul public și privat că acest pas ar constitui o escaladare dramatică”.

„Zeci de militari ruși au fost instruiți în Iran pentru a folosi sistemul de rachete balistice de scurtă distanță FATH-360, care are o rază maximă de 75 de mile. Rusia a primit acum livrări de aceste rachete balistice și le va folosi probabil în câteva săptămâni în Ucraina”, a spus Blinken alături de omologul său britanic, David Lammy. Blinken a declarat că se așteaptă ca Rusia să înceapă să folosească rachetele împotriva Ucrainei în săptămânile următoare.

Blinken a explicat că rachetele iraniene vor oferi Rusiei o „capacitate suplimentară” și „flexibilitate suplimentară,” explicând că Rusia va putea acum să folosească propriul arsenal pentru a lovi ținte dincolo de liniile de front, în timp ce folosește rachetele balistice de scurtă distanță din Iran pentru a lovi ținte mai apropiate.

Iranul a furnizat deja Rusiei sute de drone pe care forțele ruse le-au folosit în războiul împotriva Ucrainei, iar Rusia a construit o facilitate de producție de drone în țară cu ajutorul Iranului, a raportat CNN. Iranul a instruit, de asemenea, Rusia cu privire la modul de utilizare a dronelor.

„Acest lucru contribuie la capacitatea Rusiei și alimentează războiul” a spus Blinken.

„Oricine oferă asistență Rusiei, fie că este vorba de asistență letală directă, cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord, fie că este vorba de asistență pentru baza lor industrială de apărare, cum ar fi China, perpetuează războiul, alimentează conflictul”.

În schimbul noilor rachete, Rusia va oferi Iranului tehnologie „inclusiv în probleme nucleare, precum și informații din domeniul spațial” a spus Blinken, numind relația dintre cele două state „o stradă cu două sensuri”.

„Pe măsură ce activitățile destabilizatoare ale Iranului se răspândesc, la fel se întâmplă și cu Rusia, semănând o insecuritate și mai mare în regiunile lor și în întreaga lume. În ultimele zile, am împărtășit informații de spionaj legate de aceste descoperiri, cu aliații și partenerii noștri și lucrăm împreună pentru a ne asigura că vor exista consecințe economice semnificative pentru acțiunile Teheranului” a spus Blinken.

Lammy a numit, de asemenea, acțiunile Iranului „un model îngrijorător” și „o escaladare semnificativă”.

Blinken și Lammy au declarat că vor efectua o vizită comună în capitala ucraineană, Kiev, în decursul acestei săptămâni. Lammy a descris-o ca fiind „prima vizită comună de acest tip în mai bine de un deceniu”.

Anterior, CNN a raportat că rachetele iraniene au ajuns în Rusia. Oficialii iranieni au negat că au trimis rachete către Rusia.

Citește și