• Avem nevoie de programe care să sprijine excelența educațională
  • Deși intrăm în clasamente, performanțele universităților românești rămân modeste
  • Schimbarea paradigmei educaționale este necesară pentru a concura la nivel global
  • România are nevoie de politici publice care să pună accent pe inovație și excelență
  • Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, singurele instituții românești în top 1.000

Daniel David, profesor și rector al Universității Babeș-Bolyai, afirmă că România reușește să plaseze mai multe universități în clasamente internaționale, dar acestea nu performează la cel mai înalt nivel.

El subliniază necesitatea unor programe care să susțină excelența și să genereze o schimbare de paradigmă în educație.

Ce măsuri concrete ar trebui implementate pentru a transforma excelența universitară în România?

„În primul rând, concluzia pe care am formulat-o nu se referă doar la universitățile românești, este o concluzie generală care se referă la universitățile europene.

Recomandări

POLONIA SPRIJINĂ UCRAINA
META PICĂ
PREZIDENȚIALELE RĂMÂN ANULATE
STARE DE URGENȚĂ ÎN MOLDOVA
CHINA SCHIMBĂ TACTICA
NOI LEGI ÎN IRAN

În comparație cu America sau China, universitățile europene se află în ranking-uri, ocupă pozițiile mediane, dar nu chiar topul, ca să spun așa. Și același lucru este valabil și pentru universitățile din România. Când intrăm în ranking, nu suntem în top. Asta pentru că suntem destul de buni să producem medii, dar suntem mai puțini eficienți să producem vârfuri. Nu avem programe de excelență și nu avem curajul să facem diferențieri. 

Nu toate cele 100 de universități din România trebuie să fie universități de cercetare și de excelență, ci doar câteva care contribuie la cunoașterea internațională. Restul pot să fie foarte importante, de alte lucruri de care are nevoie țara: educație, cercetare de interes local, conexiune cu învățământul dual, formarea de resurse umane necesară unei regiuni și așa mai departe.

România, până acum, n-a investit în această idee de a susține cu adevărat excelența. Eu când aveam programe care aveau în nume „excelență”, de fapt, când citeai programul, îți dădeai seama că este un program, mai degrabă, pentru toți și pentru a ne aduce pe toți mai sus, dar pe o anumită medie în care să ne întâlnim cu toții.” a declarat Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, pentru Aleph News.

Cât ar trebui să investim, de fapt, în excelență și în cercetare?

Când cam atinge procentele stabilite prin lege pentru finanțarea educației și cercetării, ar fi foarte bine.

Spre exemplu, în raportul Draghi se spune că pentru cercetarea fundamentală la nivel european, care merge prin European Research Council, ar trebui dublată finanțarea. Poate că în prima fază ar trebui să dublăm și noi finanțarea pentru cercetarea fundamentală în România.” a declarat Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, pentru Aleph News.

Citește și