• Pragul critic al unei relații este de 65% satisfacție în cuplu.
  • Relațiile în care sunt și copii, tind să aibă un grad de satisfacție mai scăzut.
  • Cuplurile care pornesc cu un grad de satisfacție scăzut, vor termina prin despărțire.
  • După o despărțire, gradul de satisfacție va fi mai crescut la începerea altei relații.

Iubirea și relațiile intime din cuplu sunt teme des cercetate și dezbătute.

Un nou studiu explică cum satisfacția în cuplu este cheia unei relații de succes, iar pragul critic pentru o relație sănătoasă este de 65% satisfacție. Dacă scade sub acest prag, devine foarte dificil ca relația să revină la normal și să funcționeze armonios.

Care sunt indicii în care putem măsura gradele de satisfacție?

„Ar fi o grămadă de indici, dar aș veni cu doi piloni importanți: gradul de satisfacție emoțională la relație și gradul de satisfacție sexuală. Și aceștia doi, sigur, pot fi împărțiți în multiple subcategorii. Precum respectul reciproc, modul în care optimizăm și gestionăm conflictele, abilitatea de a veni și a face compromisuri. Și asta ne poate ajuta să creăm o imagine globală a gradului de satisfacție pe care îl avem în relație” a declarat Bogdan Morar, psiholog sexolog, pentru Aleph News.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Mai putem repara ceva în relație după ce am depășit punctul critic?

„În principiu, orice relație poate fi salvată cu condiția ca ambii parteneri să fie dispuși să lucreze la asta. Și asta înseamnă să venim cu inteligență emoțională, erotică, să ne dăm voie să intrăm într-o zonă de compromis.

Pentru că, realist vorbind, relațiile ne invită să sacrificăm o parte din libertatea individuală și confortul individual pentru a putea asigura supraviețuirea relației.”

Cum prevenim atingerea punctului critic în relații?

„Aș veni cu eternul clișeu, și anume: prin comunicare. Dar o comunicare deschisă, asumată, autentică, în care să facem câte un check-in în mod constant, să luăm pulsul relației prin a ne da voie să purtăm conversații inconfortabile cu partenerii noștri, să explorăm ce nu funcționează în relație și ce poate fi optimizat. 

Suntem invitați să putem prioritiza relația, câteodată chiar și în detrimentul confortului nostru personal, individual.

Știu că nu e foarte sexy ideea de compromis, dar e acel compromis care nu implică sacrificarea unor aspecte foarte centrale sau non-negociabile. Atunci, acel compromis nu ar fi unul indicat”, a declarat Bogdan Morar, psiholog sexolog, pentru Aleph News.

Citește și