• Putin amenință cu represalii severe dacă Ucraina folosește rachete cu rază lungă.
  • Rusia ar putea ataca active britanice și închide ambasade.
  • Occidentul este avertizat despre posibilele consecințe ale acțiunilor sale.

Opțiunile lui Vladimir Putin de a riposta în cazul în care Occidentul permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca Rusia ar putea include lovirea unor active militare britanice în apropierea Rusiei sau, în caz extrem, efectuarea unui test nuclear pentru a arăta intențiile, au spus trei analiști. Pe măsură ce tensiunile Est-Vest legate de Ucraina intră într-o nouă și periculoasă fază, premierul britanic Keir Starmer și președintele american Joe Biden poartă discuții la Washington vineri, privind posibilitatea de a permite Kievului să folosească rachete americane ATACMS sau rachete britanice Storm Shadow împotriva unor ținte din Rusia, scrie Reuters. Președintele Putin, în cel mai clar avertisment al său de până acum, a declarat joi că Occidentul ar lupta direct împotriva Rusiei dacă ar merge înainte cu un astfel de demers, pe care l-a descris drept ceva ce ar schimba natura conflictului. El a promis un răspuns „adecvat”, dar nu a precizat ce ar implica acesta.

Totuși, în iunie, el a vorbit despre opțiunea de a înarma dușmanii Occidentului cu arme rusești pentru a lovi ținte occidentale în străinătate și despre desfășurarea de rachete convenționale la o distanță suficient de mică pentru a lovi Statele Unite și aliații săi europeni. Ulrich Kuehn, expert în arme la Institutul pentru Cercetarea Păcii și Politica de Securitate din Hamburg, a spus că nu exclude ca Putin să decidă să transmită un mesaj nuclear – de exemplu, să testeze o armă nucleară într-un efort de a intimida Occidentul. „Acesta ar fi o escaladare dramatică a conflictului”, a spus el într-un interviu. „Pentru că ideea este: ce fel de săgeți mai are domnul Putin de tras dacă Occidentul continuă, în afară de utilizarea reală a armelor nucleare?”

Rusia nu a efectuat un test nuclear din 1990, cu un an înainte de căderea Uniunii Sovietice, iar o explozie nucleară ar semnala începutul unei ere mai periculoase, a spus Kuehn, avertizând că Putin s-ar putea simți văzut ca fiind slab în răspunsurile sale la sprijinul tot mai mare al NATO pentru Ucraina. „Testarea nucleară ar fi ceva nou. Nu aș exclude asta, și ar fi în concordanță cu faptul că Rusia a subminat o serie de acorduri internaționale de securitate la care a aderat de-a lungul decadelor, în ultimii ani”, a spus el. Gerhard Mangott, specialist în securitate la Universitatea din Innsbruck, Austria, a declarat într-un interviu că, deși nu crede că este foarte probabil, totuși consideră posibil ca răspunsul Rusiei să includă o formă de semnal nuclear. „Rușii ar putea efectua un test nuclear. Au făcut toate pregătirile necesare. Ar putea detona o armă nucleară tactică undeva în estul țării doar pentru a demonstra că (ei) sunt serioși când spun că vor recurge, în cele din urmă, la arme nucleare.”

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat vineri în fața Consiliului de Securitate al ONU că NATO ar fi „o parte directă a ostilităților împotriva unei puteri nucleare”, dacă ar permite Ucrainei să folosească arme cu rază mai lungă împotriva Rusiei. „Nu ar trebui să uitați de acest lucru și să vă gândiți la consecințe”, a spus el. Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, este de asemenea în proces de revizuire a doctrinei sale nucleare – circumstanțele în care Moscova ar folosi arme nucleare. Putin este presat de un șoim influent al politicii externe să facă doctrina mai flexibilă pentru a deschide calea pentru un atac nuclear limitat asupra unei țări NATO.

În cazul Marii Britanii, Moscova ar fi probabil să declare că Londra a trecut de la un război hibrid prin intermediari cu Rusia la agresiune armată directă, dacă permite Kievului să lanseze rachete Storm Shadow asupra Rusiei, a declarat vineri pe platforma de socializare Telegram fostul consilier al Kremlinului, Sergei Markov. Rusia ar putea închide ambasada britanică la Moscova și pe cea proprie la Londra, ar putea lovi drone și avioane de război britanice aflate în apropierea Rusiei, de exemplu deasupra Mării Negre, și ar putea lansa rachete asupra avioanelor F-16 care transportă Storm Shadow de la bazele din România și Polonia, a prezis Markov.

Putin a încercat și a eșuat în a trasa linii roșii pentru Occident înainte, determinându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski – care îndeamnă Occidentul să fie mai puțin precaut în ceea ce privește confruntarea cu Moscova – să respingă importanța acestor avertismente. Însă cel mai recent avertisment al lui Putin referitor la rachetele cu rază lungă este văzut în interiorul și în afara Rusiei ca fiind unul pe care va trebui să acționeze dacă Londra sau Washingtonul permit ca rachetele lor să fie folosite împotriva Rusiei. Mangott, de la Universitatea din Innsbruck, a spus că modul în care avertismentul lui Putin a fost repetat de mai multe ori la televiziunea de stat rusă a creat o așteptare ca acesta să fie respectat.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat vineri într-un briefing de presă că mesajul lui Putin a fost „extrem de clar și neechivoc”. Markov, fostul consilier al Kremlinului, a declarat că „Rusia a decis să întrerupă” strategia „fierberii broaștei pe foc mic”, referindu-se la creșterile incrementale ale ajutorului acordat Ucrainei de către Occident, menite să nu provoace un răspuns dur din partea Rusiei. „Pasul pe care Occidentul plănuiește acum să-l facă, este unul mic, dar trece de o linie roșie la care vom fi forțați să răspundem. Vom considera că sunteți în război cu noi.” Sergei Mironov, liderul unui partid politic pro-Kremlin, a declarat vineri într-un comunicat de presă: „A sosit momentul adevărului pentru Occident, dacă dorește un război total cu Rusia.”

Lăsând la o parte amenințările nucleare sau atacurile asupra activelor britanice, răspunsuri mai previzibile ar putea include intensificarea de către Rusia a atacurilor asupra infrastructurii civile din Ucraina, a spus Kuehn. Mangott a prezis că Kievul ar suporta greul răspunsului militar al Rusiei dacă Occidentul i-ar da undă verde, și nu se așteaptă la un atac militar rusesc asupra teritoriului NATO. O altă opțiune ar fi ca Rusia să intensifice acțiunile „hibride”, cum ar fi sabotajul în Europa sau interferențele în campania electorală din SUA, a spus Kuehn. Mangott a spus că pericolul pentru Occident este că nu știe exact unde se află liniile roșii ale lui Putin. „Permiterea Ucrainei să folosească armament occidental, asistată de imagini satelit occidentale (și) consilieri militari occidentali este ceva ce se apropie foarte mult de interesele vitale ale Rusiei”, a spus el. „Așa că cred că cei care spun ‘Ei bine, nu se va întâmpla nimic, haideți să facem asta’ greșesc.”

Citește și