• Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, va participa la viitorul summit BRICS din Rusia, potrivit presei de stat.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți că Rusia a primit rachete balistice de la Iran și este probabil să le folosească în Ucraina.
  • Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a declarat miercuri că Teheranul nu a livrat nicio rachetă balistică Rusiei.

UPDATE ORA 22:45 – Grupuri de drone de tip Shehed au intrat în spațiul aerian al Ucrainei

Grupuri de drone de tip Shehed au intrat în spațiul aerian al Ucrainei, survolând regiunea Sumy în direcția de vest

UPDATE ORA 22:00 – Rusia atacă în Podoly și Bohodukhiv din regiunea Harkov

Bombardament asupra orașelor Novoekonomichne și Pokrovsk.

Două persoane au fost rănite astăzi în urma loviturilor rusești în Podoly și Bohodukhiv din regiunea Harkov.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

UPDATE ORA 19:00 – Crește presiunea asupra Occidentului cu privire la rachetele cu rază lungă de acțiune

Volodimir Zelenski a continuat să exercite presiuni asupra Occidentului în ultimele zile pentru a permite Ucrainei să utilizeze rachetele cu rază lungă de acțiune care i-au fost puse la dispoziție pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.

Nu a fost luată nicio decizie în urma discuțiilor purtate săptămâna trecută la Washington între Sir Keir Starmer și președintele american Joe Biden.

Au fost raportate explozii în Kherson. Casele sunt în flăcări în Kurakhove din regiunea Donețk ca urmare a bombardamentelor de artilerie

UPDATE ORA 17:00 – Trei persoane au fost rănite în urma unui bombardament la Petropavlivka, în regiunea Harkov

Trei persoane au fost rănite în urma unui bombardament la Petropavlivka, în regiunea Harkov

Un incendiu de pădure a izbucnit în districtul Vyshgorod din regiunea Kiev

UPDATE ORA 16:00 – Evacuarea obligatorie a locuitorilor din districtele Rylsky și Khomutovsky

Guvernatorul regiunii Kursk, Alexey Smirnov, a declarat evacuarea obligatorie a locuitorilor din districtele Rylsky și Khomutovsky.

Un incendiu mare de pădure este lângă Harkov și mai multe explozii au fost raportate în Kostiantynivka.

UPDATE ORA 14:45 – Ucraina va primi încă un lot de avioane de vânătoare F-16 din Danemarca înainte de sfârșitul anului

Ucraina va primi încă un lot de avioane de vânătoare F-16 din Danemarca înainte de sfârșitul anului

Acest lucru a fost declarat de Ministrul Apărării al țării, Troels Lund Poulsen. Numărul de aeronave este clasificat din motive de securitate.

UPDATE ORA 13:00 – Rusia lansează peste 50 de drone asupra Ucrainei

Ucraina a fost nevoită să respingă luni un baraj masiv de drone rusești în cel mai recent atac aerian al războiului de 30 de luni al lui Vladimir Putin.

Forțele aeriene ale lui Volodymyr Zelenski au doborât 53 din cele 56 de drone rusești lansate peste noapte, în timp ce o persoană a fost rănită și cinci case au fost avariate la Kiev.

UPDATE ORA 12:00 – Ce este o bombă glide?

Bombele glide, numite și KAB – acronimul ucrainean pentru bombă aeriană ghidată, sunt bombe aeriene „de fier” de modă veche, de tipul celor lansate de bombardiere în timpul celui de-al doilea război mondial.

Se crede că Rusia are sute de mii de astfel de bombe în depozite. Le-a transformat, ieftin și simplu, într-un tip de bombă ghidată, dotându-le pe unele cu sisteme de ghidare GPS și atașându-le aripi, care permit o coborâre planată care le extinde considerabil raza de acțiune.

Acestea s-au dovedit dificil de interceptat, iar soldații ucraineni nu se mai pot baza pe tranșeele și buncărele lor pentru a-i proteja de bombe, unele cântărind o tonă și jumătate. De asemenea, acestea conțin de 30-80 de ori mai mult explozibil decât proiectilele de artilerie la care adăposturile lor ar trebui să reziste.

UPDATE ORA 11:00 – Temeri tot mai mari în Marea Britanie și SUA cu privire la un acord nuclear secret între Iran și Rusia

Informațiile care sugerează o nouă cooperare nucleară între Iran și Rusia sporesc îngrijorarea cu privire la creșterea stocurilor de uraniu ale Teheranului.

UPDATE ORA 10:00 – Un baraj rusesc cu drone a rănit o persoană în regiunea Kiev

Un baraj de drone rusesc nocturn a rănit o persoană și a avariat cinci case în regiunea Kiev, au declarat astăzi autoritățile regionale.

Guvernatorul Ruslan Kravchenko nu a raportat nicio deteriorare a infrastructurii critice în regiunea din jurul capitalei. Unitățile de apărare aeriană au distrus aproape 20 de drone care se îndreptau chiar spre Kiev, a declarat armata ucraineană.

„Dronele de atac rusești se îndreptau spre Kiev din direcții diferite și în grupuri diferite”, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare din Kiev, pe Telegram. „Potrivit informațiilor preliminare, nu au existat victime sau pagube în Kiev”.

În general, în timpul atacului deasupra regiunilor centrale, nordice și sudice ale Ucrainei, forțele aeriene au doborât 53 din cele 56 de drone rusești, a precizat forțele aeriene într-un comunicat.

UPDATE ORA 09:00 – Ministrul de Externe al Coreei de Nord pleacă în Rusia, potrivit ambasadei din Pyongyang

Ministrul de externe nord-coreean Choe Son Hui a zburat în Rusia pentru a participa la cel de-al patrulea Forum al Femeilor Eurasiatice și la Forumul Femeilor BRICS de la Sankt Petersburg, a declarat astăzi ambasada Rusiei în Coreea de Nord.

Ambasada a precizat că discursurile ministrului și participarea la discuții sunt planificate în cadrul forumului, care va avea loc între 18 și 20 septembrie. Valentina Matviyenko, președintele Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, a declarat în iunie că la forum sunt așteptate delegații din aproape o sută de țări.

Vladimir Putin a participat la reuniunile anterioare ale forumului, dar Kremlinul nu a anunțat încă participarea sa la forumul din acest an.

Relațiile dintre cele două țări au atins un nou nivel în acest an, când Putin a semnat un acord cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, care includea un angajament de apărare reciprocă, în timpul unei vizite la Pyongyang.

UPDATE ORA 08:00 – Occidentul nu va fi intimidat de Putin, spune Lammy

Occidentul nu va fi intimidat de amenințarea lui Vladimir Putin de război total cu NATO dacă Ucrainei i se dă permisiunea de a folosi arme occidentale pentru a lovi în interiorul Rusiei, a declarat David Lammy.

Ministrul de externe a declarat că discuțiile continuă cu SUA și aliații cu privire la acordarea permisiunii Kievului de a utiliza rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie pentru a lovi baze aeriene și site-uri militare rusești care sunt folosite pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei.

UPDATE ORA 07:00 – Marea Britanie și SUA se tem de un acord nuclear secret între Iran și Rusia

Marea Britanie și SUA ar fi discutat despre îngrijorarea lor comună că Rusia a furnizat secrete nucleare Iranului în schimbul unor rachete balistice pentru războiul din Ucraina.

Prim-ministrul Keir Starmer și Joe Biden au discutat despre faptul că Iranul și Rusia își consolidează cooperarea militară în timpul unui summit care a avut loc vineri la Washington și care a abordat, de asemenea, alte aspecte-cheie legate de războiul lui Vladimir Putin în Ucraina, inclusiv utilizarea de către Kiev a rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte aflate în interiorul Rusiei.

Starmer și Biden au discutat despre informații care indică un acord prin care Kremlinul ar furniza Iranului tehnologie nucleară, au declarat pentru The Times surse din partea britanică.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, va participa la viitorul summit BRICS din Rusia, potrivit presei de stat, pe fondul tensiunilor cu Occidentul privind cooperarea militară dintre cele două țări.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți că Rusia a primit rachete balistice de la Iran și este probabil să le folosească în Ucraina în câteva săptămâni. Cooperarea dintre Moscova și Teheran a amenințat securitatea europeană mai largă, a spus el.

Statele Unite, Germania, Marea Britanie și Franța au impus marți noi sancțiuni Iranului, inclusiv măsuri împotriva companiei sale aeriene naționale Iran Air, scrie The Independent.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a declarat miercuri că Teheranul nu a livrat nicio rachetă balistică Rusiei și că sancțiunile impuse de SUA și cele trei țări europene împotriva Iranului nu reprezintă o soluție.

Pezeshkian se va întâlni acolo cu omologul său rus Vladimir Putin, a declarat Jalali.