• Atacurile israeliene de duminică au ucis cel puțin 20 de persoane în Gaza.
  • ONU: Prima fază a campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei se încheie, riscul pentru alte boli e ridicat
  • Filiala din Nablus a grupării armate palestiniene afirmă că a atacat un vehicul blindat israelian cu un dispozitiv exploziv.

UPDATE ORA 22:45 – Rezistența islamică din Irak: Am țintit o țintă în Valea Iordanului din Israel cu o dronă

Un raid violent al avioanelor de război vizează cartierul Al-Zeitoun, la est de orașul Gaza.

Liderul opoziției israeliene: „Înlocuirea ministrului apărării în timpul războiului ar fi un dezastru”.

Israelienii au agresat mai mulți cetățeni palestinieni în zona Jourat al-Jamal, la sud-est de Yatta, în Hebron, relatează Wafa.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

O femeie din familia Abu Malsh a suferit răni și vânătăi în timpul atacului, care a fost efectuat cu protecția soldaților israelieni, potrivit agenției palestiniene de știri. Ea a fost dusă la spital, unde starea sa a fost descrisă ca fiind moderată.

Separat, forțele israeliene au confiscat o serie de vehicule în zona al-Fakhari din satul al-Karmel din Hebron și l-au reținut pe Mohammed al-Harini din Masafer Yatta în timp ce încerca să se confrunte cu coloniștii care încercau să îi acapareze terenul.

De asemenea, soldații l-au reținut pe Hatem Makhamreh și i-au confiscat tractorul agricol după ce l-au agresat pe el și pe fiul său, Ali, în apropierea intrării în al-Karmel și al-Tuwani din Masafer Yatta, a declarat Wafa.

UPDATE ORA 22:00 – Houthis reprezintă un „pericol agresiv” pentru lume: legislator american

Statele Unite încă lucrează cu mediatorii Egipt și Qatar pentru a prezenta o propunere revizuită pentru încetarea focului în războiul israelian din Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Congresmanul Morgan Griffith, republican din Virginia, a denunțat lansarea rachetei Houthi împotriva Israelului.

Rebelii houthi au lansat o rachetă spre centrul Israelului în acest weekend, cel mai recent semn că reprezintă un pericol mai agresiv pentru regiune și pentru lume”, a declarat Griffith într-o postare pe social media.

Atacurile lor cu rachete și drone împotriva navelor navale americane din acest an marchează cea mai intensă bătălie maritimă curentă cu care s-a confruntat SUA de la al Doilea Război Mondial [al Doilea Război Mondial]”.

SUA bombardează pozițiile Houthi din Yemen din ianuarie, ca răspuns la atacurile grupării împotriva căilor maritime din regiune. Însă campania SUA nu a reușit până acum să oprească operațiunile militare ale houthi.

Gruparea yemenită afirmă că atacă navele legate de Israel pentru a exercita presiuni în vederea încetării asaltului israelian asupra Gaza.

UPDATE ORA 21:00 – Hezbollah afirmă că a atacat cu rachete baze israeliene

Gruparea libaneză afirmă că a lansat rachete împotriva pozițiilor militare israeliene din Ramot Naftali și Ramim, în apropierea părții de est a frontierei dintre Liban și Israel.

Hezbollah afirmă că operațiunile sale militare împotriva Israelului sunt în sprijinul palestinienilor din Gaza, dar luni a declarat că atacurile recente au fost și un răspuns la bombardamentele israeliene asupra locuințelor civile din sudul Libanului.

Pedro Arrojo-Agudo, raportorul special pentru drepturile omului la apă potabilă sigură și sanitație, a declarat că fiecare persoană din Gaza primește doar 4,7 litri de apă pe zi.

În cadrul unei conferințe de presă pentru OHCHR al ONU, Arrojo-Agudo a declarat că autoritățile israeliene împiedică 70 % din materialele necesare pentru purificarea apei să intre în Gaza.

El a mai spus că poluarea apei în enclava de coastă asediată este o „bombă silențioasă cu un efect mult mai mare decât cea care distruge clădiri”.

UPDATE ORA 20:00 – Un oficial Hamas face apel la mai multă „rezistență” în fața atacurilor

Mahmoud Mardawi spune că o creștere a atacurilor comise de israelieni în Cisiordania ocupată – dintre care cel mai recent a fost un atac asupra școlii beduinilor al-Ka’abneh din Ierihon – necesită o acțiune colectivă și o creștere a rezistenței palestinienilor.

Locuitorii coloniilor israeliene sunt adesea înarmați și desfășoară atacuri împotriva palestinienilor sub protecția soldaților israelieni.

Mardawi a calificat violențele drept o „încercare disperată de a insufla teamă în inimile rezidenților palestinieni de acolo și de a-i împinge afară de pe teritoriul lor”.

Într-o declarație, el i-a îndemnat pe palestinienii din Cisiordania să se unească și să facă față acestor „atacuri vicioase”, adăugând că rezistența este „singura garanție pentru a scăpa de ocupație”.

Premierul israelian Netanyahu i-a spus trimisului lui Biden că, deși respectă sprijinul SUA, „vom face tot ce este necesar” pentru întoarcerea locuitorilor evacuați la casele lor din nord.

Houthis prezintă imagini cu racheta „Palestina 2” lansată ieri spre Tel Aviv.

UPDATE ORA 19:00 – Bombardamentele israeliene ucid trei palestinieni în centrul Gazei: Apărarea civilă

Operațiune a forțelor de securitate israeliene în orașul Ya’bad, la vest de Jenin, în nordul Cisiordaniei.

Mahmoud Bassal, purtătorul de cuvânt al Apărării civile palestiniene, afirmă că un bombardament israelian a vizat o casă de familie din tabăra de refugiați Nuseirat, omorând cel puțin trei persoane.

Un emisar american avertizează oficialii israelieni împotriva intensificării conflictului din Liban

Haaretz raportează că emisarul american Amos Hochstein i-a avertizat pe liderii israelieni că intensificarea conflictului cu Hezbollah în Liban ar putea duce la un război regional, nereușind în același timp să atingă obiectivul Israelului de a întoarce la casele lor locuitorii strămutați de violențele din nordul țării.

Hochstein a mai spus că Washingtonul rămâne angajat față de o soluție diplomatică la criza de la granița dintre Israel și Liban, potrivit ziarului israelian.

UPDATE ORA 18:00 – Atacurile israeliene în Gaza nu se opresc

Atacurile israeliene nu au avut nicio pauză.

Explozii în tabăra de refugiați Nuseirat, unde un palestinian a fost ucis și au fost raportate mai multe victime după ce o casă de locuit a fost vizată.

Civilii au confirmat că locuința nu a primit niciun fel de avertisment înainte de a fi complet distrusă.

De asemenea, merită subliniat faptul că partea de nord a taberei de refugiați Nuseirat a fost semnificativ afectată, armata israeliană concentrându-se pe demolarea caselor rezidențiale care au vedere spre coridorul Netzarim, unde este staționată armata israeliană.

Între timp, rapoarte despre continuarea bombardamentelor în partea de nord a Gazei, unde trei palestinieni au fost uciși în Beit Lahiya, un oraș de frontieră care a fost vizat de mai multe ori de armata israeliană de la începutul războiului.

Victime au fost, de asemenea, confirmate într-un nou atac asupra cartierului Zeitoun, oamenii fiind transferați la Spitalul Baptist pentru a primi îngrijiri medicale.

Oamenii de acolo au confirmat, de asemenea, că armata a trecut la o nouă etapă, care se concentrează pe țintirea adunărilor de oameni care obțin hrană și apă.

Operațiune a forțelor de securitate israeliene în satul Tal, la sud-vest de Nablus, și lansare de bombe cu gaze lacrimogene

UPDATE ORA 17:00 – Trei morți într-un bombardament israelian asupra unei clădiri rezidențiale din nordul Gazei

Echipele de salvare spun că cei trei bărbați au fost uciși atunci când armata israeliană a bombardat un grup de palestinieni adunați în apropierea turnurilor rezidențiale al-Nada din Beit Hanoun.

Mahmoud Bassal, un purtător de cuvânt al Apărării Civile Palestiniene, a declarat că trupurile celor trei victime au fost transportate la Spitalul Indonezian din Beit Lahiya.

Gadi Eisenkot vorbește despre demiterea lui Galant: „Netanyahu nu este calificat și pune în pericol securitatea Israelului

Morți și un număr de răniți într-un atac aerian asupra unei case de lângă moscheea Al-Ihsan, în apropierea noii piețe din tabăra Al-Nuseirat, în centrul Fâșiei Gaza

UPDATE ORA 16:00 – Armata israeliană confirmă lansarea de rachete de către Hezbollah. Israel atacă Libanul

Armata israeliană afirmă că a identificat rachete care au intrat în Galileea Superioară dinspre Liban. Unele au fost interceptate, în timp ce altele au căzut în zone deschise și nu au provocat victime.

De asemenea, a difuzat imagini aeriene cu lansarea raidurilor sale aeriene asupra clădirilor Hezbollah din Hula, în sudul Libanului.

Potrivit Ministerului Sănătății libanez, raportat de mass-media de stat, o persoană a fost ucisă și două au fost rănite în atacuri.

Hezbollah a revendicat două atacuri asupra pozițiilor israeliene astăzi, afirmând că a lansat rachete asupra sitului din Metula, în timp ce a tras obuze de artilerie asupra unui alt sit de-a lungul frontierei.

UPDATE ORA 14:00 – Netanyahu ia în considerare demiterea Ministrului Apărării

Mass-media israeliană raportează că Netanyahu se pregătește să îl demită pe Yoav Gallant din funcția de ministru al apărării și să îl înlocuiască cu președintele partidului Unitatea Națională, Gideon Sa’ar.

Raportul radiodifuzorului public Kan, care a citat o sursă anonimă din biroul prim-ministrului, a fost publicat în contextul în care Netanyahu și Gallant ar fi fost în dezacord, printre altele, cu privire la o ofensivă în Liban. Gallant se opune unei invazii majore a Libanului în acest moment, potrivit presei israeliene.

Biroul lui Netanyahu a declarat că rapoartele despre o înlocuire sunt „incorecte”, dar nu l-a menționat în mod specific pe Gallant. Sa’ar a respins anterior speculațiile conform cărora acceptă o înțelegere care să îl readucă în coaliția condusă de Netanyahu.

Ben-Gvir a scris într-o postare pe X că solicită demiterea lui Gallant de luni de zile și că a venit momentul să o facă „imediat”.

UPDATE ORA 13:00 – Douăzeci de palestinieni arestați în Cisiordania

Forțele israeliene au arestat 20 de palestinieni, inclusiv un copil și foști prizonieri, începând de ieri, potrivit Societății prizonierilor palestinieni.

Grupul a declarat că arestările au avut loc în întreaga Cisiordania ocupată, forțele israeliene amenințând, de asemenea, deținuții și familiile acestora.

Cel puțin 10 700 de persoane au fost arestate în teritoriul ocupat, inclusiv în Ierusalimul de Est, de când a început războiul Israelului împotriva Gaza, în octombrie anul trecut.

UPDATE ORA 12:00 – Armata israeliană înarmează cetățenii din nord cu 9.000 de puști de asalt

Armata israeliană și Ministerul Apărării au terminat de înarmat cetățenii din partea de nord a țării cu aproximativ 9.000 de puști de asalt IWI Arad. Aceasta se adaugă la cele 5.000 de arme furnizate la începutul războiului din Gaza, potrivit unei declarații a ministerului, citată de The Times of Israel.

Eyal Zamir, directorul general al ministerului, ar fi declarat că acest lucru face parte dintr-un proiect în curs de desfășurare pentru „consolidarea echipelor de apărare civilă care au luptat cu curaj pe 7 octombrie”.

Puștile de asalt au fost cumpărate pentru 50 de milioane de shekeli (aproximativ 13 milioane de dolari) și distribuite în 97 de comunități din nord.

UPDATE ORA 11:00 – Economia palestiniană din Cisiordania în pragul colapsului

Odată cu creșterea șomajului, unii muncitori din Cisiordania ocupată s-au întors la agricultură pentru a supraviețui. Până acum câteva luni, orașul Beit Dajan, cu o populație de 5.000 de locuitori, nu planta și nu producea aproape nimic. Majoritatea tinerilor de acolo lucrau ca muncitori manuali în Israel.

Apoi, a început războiul din Gaza și toată lumea a rămas fără un loc de muncă. În loc să se lase pradă sărăciei și disperării, zeci de șomeri s-au inspirat de la Mohamad Abu Thabet – care a renunțat la munca manuală pentru a cultiva fructe și legume.

În decurs de câteva luni, cele două sere ale sale au dat inspirație oamenilor pentru a face alte aproape 200.

UPDATE ORA 10:00 – Progrese lente în misiunea de salvare a petrolierului din Marea Roșie

Operațiunea de remorcare a navei MV Sounion, sub pavilion grec, care a fost avariată într-un atac cu rachete al Houthi în luna august, „se desfășoară într-un ritm foarte lent”, a declarat pentru AFP o sursă militară greacă.

Petrolierul, care transporta un milion de barili de petrol, a luat foc în urma atacului din 21 august, iar flăcările erau încă vizibile în imaginile publicate sâmbătă de misiunea navală a UE.

Sursa elenă a declarat pentru AFP că, atunci când petrolierul „va ajunge la un loc de acostare sigur, se va încerca stingerea incendiului și se vor lua măsuri preliminare pentru a asigura siguranța încărcăturii împotriva scurgerilor”.

Agenția de presă de stat elenă ANA a declarat că remorcherul care tracta petrolierul era escortat de trei fregate, elicoptere și o echipă a forțelor speciale. Aceasta nu a dezvăluit statele de origine. Radarele navelor au fost dezactivate din motive de securitate.

UPDATE ORA 09:00 – Mai mulți copii și femei se numără printre cei 10 palestinieni uciși

Wafa relatează că mai mulți copii și femei se numără printre cei 10 palestinieni uciși în atacul Israelului asupra taberei de refugiați Nuseirat.

Casa care a fost bombardată aparținea familiei al-Qassas, adaugă agenția.

UPDATE ORA 08:00 – Un bombardament israelian provoacă răniți în tabăra de refugiați Nuseirat

Mai mulți palestinieni au fost răniți într-un atac israelian asupra unei case din apropierea cimitirului Qassam din tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gaza.

Artileria israeliană a bombardat, de asemenea, zonele de nord ale orașului Rafah din sudul Gazei.

UPDATE ORA 07:00 – O femeie palestiniană însărcinată a pierdut sarcina după un raid israelian în Hebron

O femeie palestiniană a suferit un avort spontan după ce soldații israelieni i-au atacat violent familia în timpul unui raid asupra cartierului sudic din Hebron, în Cisiordania ocupată, relatează agenția de presă Wafa. Femeia a fost dusă la spital, a adăugat Wafa.

Atacul a avut loc după ce coloniștii israelieni au luat cu asalt Hebronul sâmbătă seara, trăgând în casele palestinienilor și vandalizând proprietăți, a adăugat Wafa.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Prima fază a campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei s-a încheiat în Gaza, potrivit ONU.

Cu toate acestea, „riscul pentru multe alte boli rămâne o amenințare pe fondul condițiilor insalubre”, a avertizat organismul internațional într-o postare pe social media.

Filiala din Nablus a grupării armate palestiniene afirmă că a atacat un vehicul blindat israelian cu un dispozitiv exploziv.

Comandamentul Central al SUA (US CENTCOM) a declarat că forțele sale au distrus un sistem de rachete într-o zonă controlată de Houthi din Yemen.

„S-a stabilit că acest sistem reprezenta o amenințare clară și iminentă la adresa forțelor SUA și ale coaliției, precum și a navelor comerciale din regiune”, a declarat CENTCOM într-o postare pe X.