• Breton a afirmat că von der Leyen a solicitat retragerea candidaturii sale din „motive personale”, oferindu-i în schimb un „portofoliu presupus mai influent”.
  • Demisia lui Breton survine în contextul în care von der Leyen finalizează lista comisarilor pentru al doilea său mandat.
  • Fiecare stat membru al UE va avea un loc în Comisie, dar importanța politică a acestora variază în funcție de portofoliu.

Comisarul european francez Thierry Breton a anunțat că va demisiona din funcția de membru al organului executiv al UE din cauza unei neînțelegeri cu Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, susținând că aceasta i-ar fi cerut să își retragă candidatura, conform Reuters.

Von der Leyen își finalizează lista de comisari pentru cel de-al doilea mandat în fruntea organismului de conducere, care urmează să fie prezentată publicului săptămâna aceasta.

Breton, fost director de întreprindere, a fost Comisarul pentru Industrie și Piața Internă a UE în timpul primului său mandat, supervizând multe dintre cele mai importante politici ale blocului, de la producția industrială de arme la reglementarea Big Tech.

Recomandări

ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE
MELANIA SE APĂRĂ

În scrisoarea sa de demisie, pe care Breton a postat-o pe X, acesta a declarat că von der Leyen „acum câteva zile” a cerut Franței să își retragă numele de candidat ales pentru Comisie „din motive personale”, în schimbul unui „portofoliu presupus mai influent”.

„În lumina acestor ultime evoluții – o nouă mărturie a unei guvernanțe discutabile – trebuie să concluzionez că nu-mi mai pot exercita atribuțiile în cadrul Colegiului”, a declarat Breton.

Fiecare stat membru al UE va avea un loc la masa Comisiei, deși ponderea și importanța lor politică variază foarte mult în funcție de portofoliu.

Președinția franceză nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Citește și