• 2 persoane au fost rănite astăzi în urma atacurilor ruse de astăzi în Podoly și Bohodukhiv din regiunea Harkov.
  • Un nou atac ar fi fost efectuat de un grup afiliat serviciilor de informații ucrainene (GUR) în Alep, Siria.
  • Mai multe case au fost incendiate în Kurakhove din regiunea Donețk, ca urmare a bombardamentelor de artilerie.

UPDATE ORA 20:00 – Putin mărește numărul trupelor pe măsură ce Rusia lansează un atac aerian masiv

Între timp, Volodymyr Zelenski reînnoiește apelurile pentru ca aliații occidentali să ridice restricțiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune

UPDATE ORA 19:00 – Lammy spune că schimbările climatice reprezintă mai mult o amenințare decât terorismul sau Putin

Secretarul de externe spune că abordarea crizei încălzirii globale va stimula și creșterea economică în Marea Britanie, în timp ce compară riscurile cu președintele rus care amenință cu războiul cu NATO.

UPDATE ORA 18:00 – Civili ucraineni evacuează orașul din estul Kurakhove

Imaginile de mai jos arată civili ucraineni evacuați din orașul de est Kurakhove, regiunea Donețk.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

Forțele ruse au avansat la doar câțiva mile de oraș, care se află chiar la sud de orașul Pokrovsk, un obiectiv cheie al rușilor.

UPDATE ORA 17:00 – Germania spune că Moldova ar putea fi următoarea în linie dacă Ucraina cade

Sprijinul pentru Ucraina garantează supraviețuirea Moldovei vecine, a declarat marți ministrul german de externe Annalena Baerbock, la o conferință pentru a aborda preocupările privind extinderea interferenței Rusiei în regiune.

„Tot ceea ce facem pentru a sprijini Ucraina înseamnă și promovarea stabilizării în ceea ce privește Moldova”, a spus Baerbock. „Este clar care este cea mai mare preocupare a oamenilor de aici: că dacă Ucraina va cădea, Moldova este următoarea țară în rând”.

Baerbock a fost în vizită la Chișinău pentru Platforma de Parteneriat Moldova, împreună cu omologii săi din Franța, România, Polonia, Țările de Jos și Lituania.

Germania, unul dintre principalii susținători militari ai Kievului în Europa, a inițiat platforma după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, prezentând-o ca parte a eforturilor mai ample de a stabiliza economia Moldovei și de a o proteja de dezinformarea rusă.

UPDATE ORA 16:00 – Kievul susține că trupele lui Putin execută PoW cu sabia

Trupele lui Vladimir Putin au executat un soldat ucrainean cu o sabie pe fondul luptei acerbe din estul Ucrainei, a susținut Kyivhas.

Dmytro Lubinets, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, a susținut că pe rețelele de socializare au apărut imagini care înfățișau un prizonier de război ucrainean executat cu mâinile legate la Donețk.

Acesta vine în momentul în care trupele ruse au lansat peste noapte aproximativ 40 de atacuri asupra Pokrovsk, un oraș cheie din estul Ucrainei, cheie pentru obiectivul domnului Putin de a ocupa întreaga regiune Donbas, care cuprinde Donețk și Lugansk.

„Pe rețelele de socializare au apărut fotografii cu modul în care rușii probabil au executat cu o sabie un prizonier de război ucrainean neînarmat”, a spus Lubiens.

„Această acțiune este o încălcare gravă a Convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război. Cât timp va mai urmări lumea cum Rusia demonstrează în mod deschis nerespectarea oricăror norme și legi?”

UPDATE ORA 15:00 – Un jurnalist rus este condamnat pentru declarații împotriva războiului a început greva foamei

Maria Ponomarenko, o jurnalistă din Siberia care ispășește o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru că a vorbit împotriva războiului din Ucraina, a declarat greva foamei, potrivit publicației sale și un susținător.

Bărbatul de 46 de ani a fost reținut la mai puțin de două luni după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022 pentru că a acuzat forțele aeriene ruse că a bombardat un teatru din orașul ucrainean Mariupol.

Ea a fost găsită vinovată în februarie anul trecut de răspândirea de informații false despre armata rusă de către un tribunal din orașul ei natal, Barnaul, din vestul Siberiei.

Peste 20.000 de persoane au fost arestate în toată Rusia pentru că au vorbit împotriva războiului, potrivit monitorului pentru drepturile OVD-Info.

UPDATE ORA 14:00 – Armata rusă va deveni „a doua ca mărime din lume”

Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să se extindă cu 180.000 de militari, a spus Kremlinul. Aceasta va însemna că acum cuprinde 1,5 milioane de militari activi, devenind a doua ca mărime doar după armata chineză. O astfel de creștere ar însemna și Rusia depășirea Statelor Unite și a Indiei, potrivit datelor unui think tank militar, Institutul Internațional de Studii Strategice.

„Acest lucru se datorează numărului de amenințări care există la adresa țării noastre de-a lungul perimetrului granițelor noastre”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Este cauzată de mediul extrem de ostil de la granițele noastre de vest și de instabilitatea de la granițele noastre de est. „Acest lucru necesită luarea de măsuri adecvate”.

Este a treia oară când Vladimir Putin extinde armata rusă de la invazia Ucrainei din februarie 2022.

UPDATE ORA 13:00 – Restricțiile privind rachetele trebuie ridicate, spune Președintele Estoniei

Ucrainei trebuie să aibă voie să tragă rachete occidentale fără restricții, a spus președintele Estoniei. Alar Karis a mai spus că „toate liniile roșii” trebuie depășite și Rusia trebuie forțată să iasă din Ucraina. Pacea poate fi atinsă doar în condiții ucrainene, a spus el pentru Kyiv Independent.

Karis, a cărui țară se învecinează cu Rusia, a declarat: „Suntem într-o poziție foarte simplă: ar trebui să ridicăm restricțiile privind utilizarea armelor pe care Ucraina le primește din lumea occidentală, astfel încât să putem viza dronele de unde pornesc [pe teritoriul rus]. Când se întâmplă acest lucru, dronele nu ajung niciodată în Ucraina, Letonia sau în orice altă țară”.

UPDATE ORA 12:00 – Letonia va trimite drone și vehicule blindate în Ucraina

Letonia va trimite vehicule blindate și drone în Ucraina ca parte a unui nou pachet de ajutor în valoare de 40 de milioane de euro (33 de milioane de lire sterline), a anunțat Ministerul Apărării al Ucrainei.

De asemenea, va exista „echipament individual pentru soldați și sapatori”, a spus Kiev. A mulțumit Letoniei pentru „sprijinul ferm”.

UPDATE ORA 11:00 – Meta interzice rețelele mass-media de stat ruse

Meta, proprietarul Facebook, Instagram și WhatsApp, a declarat că interzice rețelele media de stat rusești de pe platformele sale. Susține că au folosit tactici înșelătoare pentru a desfășura operațiuni ascunse de influență online. „După o analiză atentă, ne-am extins aplicarea în curs de desfășurare împotriva instituțiilor mass-media de stat ruse”, a spus Meta într-o declarație scrisă. „Rossiya Segodnya, RT și alte entități conexe sunt acum interzise din aplicațiile noastre la nivel global pentru activități de interferență străină”. Punerea în aplicare urmează să înceapă în următoarele zile.

La începutul acestei luni, Statele Unite au depus acuzații de spălare de bani împotriva a doi angajați ai RT. Oficialii au spus că există o schemă de angajare a unei companii americane care să producă conținut online pentru a influența alegerile din 2024. Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a spus că țările ar trebui să trateze activitățile RT așa cum fac operațiuni secrete de informații. RT a batjocorit acțiunile SUA și a acuzat-o că încearcă să împiedice postul de televiziune să opereze jurnalistic.

UPDATE ORA 10:00 – Germania promite mai mult ajutor pentru Ucraina

Germania urmează să ofere un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro Ucrainei în această iarnă. Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei, a anunțat ajutorul suplimentar în timpul unei vizite în Moldova. În iulie, însă, s-a raportat că Germania intenționează să își reducă la jumătate ajutorul militar acordat Ucrainei anul viitor.

Potrivit unui proiect al bugetului pentru 2025 văzut de Reuters, asistența germană va fi redusă la 4 miliarde de euro. Este aproximativ jumătate din ceea ce a fost anul acesta.

UPDATE ORA 09:00 – S-a întrerupt curentul după ce Rusia „atacă infrastructura energetică” din Ucraina

Forțele ruse au atacat peste noapte infrastructura energetică din regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei, au declarat autoritățile locale. Se spune că apărarea antiaeriană ar fi doborât 16 drone. S-a întrerupt curentul în unele cartiere și au trebuit utilizate sisteme de rezervă, au spus autoritățile. Pagubele au fost cauzate în zonele Konotop, Okhtyrka și orașul Sumy, au declarat oficialii pe Telegram.

Instalațiile de apă au trebuit să treacă la energie de urgență. Primarul interimar Artem Kobzar a spus că nu au fost victime în oraș și lucrătorii din domeniul energiei efectuau reparații. Dirijarea infrastructurii critice a fost o strategie tipică a Rusiei în ultimele luni.

Guvernul Regatului Unit a remarcat că centralele electrice, substațiile de electricitate și instalațiile de stocare a gazelor au fost toate atacate.

UPDATE ORA 08:00 – Rusia evacuează unele așezări de graniță din regiunea Kursk, spune guvernatorul

Guvernatorul regiunii ruse Kursk, Alexei Smirnov, a ordonat luni evacuarea rezidenților tuturor așezărilor din districtele Rylsky și Khomutovsky din provincie situate la 15 km de granița cu Ucraina.

Regiunea Kursk a fost scena unor lupte acerbe de când o incursiune ucraineană la începutul lunii august a ocupat teritoriul de-a lungul frontierei. Trupele ruse au făcut eforturi în ultimele zile pentru a împinge forțele Kievului înapoi.

UPDATE ORA 07:00 – Zelenski spune că incursiunea din Kursk decurge „așa cum era planificat”

Volodymyr Zelenski spune că incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei se desfășoară „exact așa cum a fost planificat”, deoarece a furnizat o actualizare a câmpului de luptă de la comandantul său șef Oleksandr Syrskyi. „Ne apărăm pozițiile”, a spus el, referindu-se la prima linie în ansamblu, în mesajul său video. „De asemenea, am analizat în detaliu operațiunea de la Kursk și, în fiecare zi, acționăm exact conform planului.”

Zelenski a spus că Syrskyi a oferit detalii despre înaintarea lentă a forțelor ruse în estul Ucrainei, în special pe nodul feroviar și logistic din Pokrovsk. El a spus că 100 de bătălii au avut loc în ultimele 24 de ore pe frontul de est, cele mai grele lupte cuprinse în sectoarele Pokrovsk și Kurakhove. Capturarea Pokrovsk-ului ar fi un pas semnificativ către obiectivul Rusiei de a captura întreaga regiune Donețk.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Zelenski a făcut din nou apel la o schimbare a politicii vestice privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, spunând că Rusia efectuează cel puțin 100 de atacuri aeriene comparabile cu cel care a lovit Harkov în fiecare zi.

„Singura modalitate de a contracara această teroare este printr-o soluție sistemică – capabilități pe distanță lungă de a distruge aviația militară rusă la bazele sale. Aceasta este o soluție evidentă, logică. Le-am explicat deja tuturor partenerilor noștri de ce Ucraina are cu adevărat nevoie de capacități suficiente pe rază lungă”, a spus el la X.

Citește și