• UE planifică să ofere Ucrainei împrumuturi de până la 40 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2024, independent de participarea SUA, ca urmare a eșecului planului G7 de a utiliza active rusești înghețate.
  • Ungaria, sub conducerea lui Viktor Orbán, blochează extinderea sancțiunilor UE asupra activelor rusești înghețate, ceea ce complică participarea SUA la schema de finanțare.
  • Planul alternativ al UE implică extinderea unui program de ajutor existent, care ar necesita doar sprijin majoritar, evitând astfel posibilul veto al Ungariei.

UE se pregătește să ofere până la 40 miliarde de euro în noi împrumuturi pentru Ucraina până la sfârșitul anului, indiferent de participarea SUA, după ce planul G7 de a folosi activele rusești înghețate pentru a ajuta Kievul a eșuat, scrie Financial Times.

Această inițiativă unilaterală vine în contextul îngrijorării de la Bruxelles că Ungaria va împiedica blocul să ofere garanțiile de care Statele Unite au nevoie pentru a participa la schema activelor înghețate, conform a trei persoane implicate în discuții.

Guvernul lui Viktor Orbán, liderul cel mai pro-rus din UE, a încercat să amâne decizia privind schema activelor înghețate până după alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI

Bruxelles trebuie să înceapă să lucreze la orice alternativă în următoarele câteva săptămâni, deoarece o astfel de mișcare s-ar baza pe puteri care expiră la sfârșitul anului.

Fondurile sunt destinate să ajute stabilitatea financiară a Ucrainei, care se va confrunta cu un deficit de finanțare de 38 miliarde de dolari în 2025, conform Kievului și FMI. Țara se bazează pe ajutor extern pentru a continua să funcționeze, în timp ce Rusia își intensifică atacurile asupra infrastructurii sale.

Conform unui proiect văzut de FT, UE va strânge un număr nespecificat de miliarde în împrumuturi pentru Ucraina până la sfârșitul anului 2024.

O astfel de mișcare, extinzând un program de ajutor existent, ar avea nevoie doar de sprijin majoritar în loc de unanimitate, eliminând puterea de veto a Ungariei.

Cifra finală ar putea varia între 20 și 40 de miliarde de euro și ar fi stabilită de Comisia Europeană după consultarea statelor membre, au spus oficialii.

„Am putea întotdeauna să mergem pe cont propriu”, a spus un oficial UE.

În timp ce schema originală – implicând participarea SUA – rămâne planul A al Comisiei, oficialii argumentează că au nevoie de o alternativă dacă Budapesta își menține veto-ul până la alegerile din SUA.

Liderii G7 au convenit în iunie să emită un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care să fie rambursat cu profituri viitoare din aproximativ 260 de miliarde de euro în rezerve valutare rusești înghețate, majoritatea fiind deținute la Euroclear, depozitarul central de valori mobiliare belgian.

Conform acelui plan, UE și SUA ar suporta fiecare aproximativ 20 de miliarde de dolari, restul de 10 miliarde de dolari fiind împărțit între Regatul Unit, Japonia și Canada.

Dar SUA, pentru a asigura un flux constant de venituri care să deservească împrumutul, a cerut garanții care să asigure că activele rusești, majoritatea deținute în Europa, rămân înghețate.

Comisia a propus, la rândul său, ca sancțiunile blocului care imobilizează activele rusești să fie prelungite de la perioada actuală de șase luni la 36 de luni, pentru a oferi o mai mare certitudine juridică. Alte opțiuni propuse includ extinderea sancțiunilor cu cinci ani. Cu toate acestea, Orbán, care a blocat în trecut sprijinul UE pentru Ucraina, blochează în prezent o astfel de extindere.

Un reprezentant al guvernului ungar a spus ambasadorilor UE la Bruxelles luni că problema va trebui abordată după alegerile din SUA, conform a două persoane familiare cu discuțiile.

Ca alternativă, UE ia acum în considerare emiterea împrumuturilor ca parte a unui pachet existent de sprijin financiar care expiră la sfârșitul anului. Schema ar implica creșterea împrumuturilor totale ale blocului și ar fi susținută de bugetul comun al UE.

Planul UE ar oferi o parte din cele 20 de miliarde de dolari destinate să vină de la Washington conform propunerii originale G7, în cazul în care Administrația Biden nu ar putea acorda împrumutul atât de aproape de alegeri. Oficialii de la Bruxelles speră că Washington va oferi totuși în cele din urmă fonduri, reducând astfel expunerea UE.

Dacă decide să emită împrumuturile unilateral, Bruxelles trebuie să înceapă să lucreze în următoarele săptămâni pentru a depăși toate obstacolele legislative necesare la timp, din cauza expirării pachetului de sprijin pentru Ucraina la sfârșitul anului.

„Este urgent să se adopte propunerile înainte de sfârșitul lunii octombrie, astfel încât împrumutul Uniunii să poată fi eliberat înainte de sfârșitul anului 2024 pentru viitoare plăți în tranșe”, se arată în propunere.

Propunerea ar folosi totuși în cele din urmă veniturile din activele înghețate, estimate la 2,5 până la 3 miliarde de euro pe an, pentru rambursarea împrumutului. În prezent, aceste profituri sunt direcționate către Ucraina prin bugetul UE.

Citește și