• Israelul a declarat oficial că asigurarea întoarcerii în siguranță a rezidenților din nordul țării este acum un obiectiv prioritar al războiului în curs. 
  • Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că singura modalitate de a facilita întoarcerea rezidenților din nordul Israelului este „acțiunea militară”.
  • Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat cu privire la consecințele grave ale unei noi escaladări.

Israelul a făcut din întoarcerea în siguranță a locuitorilor din nordul țării un obiectiv de război oficial, a declarat biroul Prim-ministrului, conform BBC.

Decizia a fost luată de cabinetul de securitate al Premierului Benjamin Netanyahu la sfârșitul zilei de luni.

Aproximativ 60.000 de persoane au fost evacuate din nordul Israelului din cauza atacurilor aproape zilnice ale Hezbollah, susținut de Iran în Libanul vecin.

Recomandări

ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL

Luptele transfrontaliere au escaladat la 8 octombrie 2023 – la o zi după atacul mortal asupra Israelului comis de oameni înarmați ai Hamas din Fâșia Gaza – când Hezbollah a tras asupra pozițiilor israeliene, în semn de solidaritate cu palestinienii.

„Cabinetul de securitate a actualizat obiectivele războiului pentru a include următoarele: Întoarcerea locuitorilor din nord în siguranță la casele lor”, se arată într-o declarație a biroului Premierului.

Luni, Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că singura modalitate de a readuce locuitorii din nordul Israelului la casele lor este „acțiunea militară”, în timpul unei întâlniri cu emisarul american Amos Hochstein.

„Posibilitatea unui acord este pe sfârșite, deoarece Hezbollah continuă să se „lege” de Hamas și refuză să pună capăt conflictului”, se arată într-o declarație a biroului său. „Prin urmare, singura modalitate rămasă pentru a asigura întoarcerea comunităților din nordul Israelului la casele lor va fi acțiunea militară”.

Comentariile lui Gallant au fost făcute în timp ce se specula că Premierul Benjamin Netanyahu dorește să îl înlocuiască, pe fondul divergențelor dintre cei doi oameni cu privire la războiul din Gaza.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat cu privire la consecințele devastatoare ale unei noi escaladări. Biroul său a declarat că acesta „a reafirmat necesitatea unei încetări a focului și a unui acord privind ostaticii și că Israelul ar trebui să acorde timp negocierilor diplomatice pentru a reuși, menționând consecințele devastatoare pe care escaladarea le-ar avea asupra poporului israelian, Libanului și regiunii în general”.

Israelul a avertizat în repetate rânduri că ar putea lansa o operațiune militară pentru a îndepărta Hezbollah de la graniță. Hezbollah este o organizație musulmană care are influență politică și controlează cea mai puternică forță armată din Liban. Până în prezent, gruparea nu a făcut niciun comentariu public pe această temă.

Cea mai recentă mișcare israeliană marchează o extindere a obiectivelor de război declarate anterior de țară: Eliminarea Hamas și a capacităților sale militare, returnarea tuturor ostaticilor luați în timpul atacului din 7 octombrie și asigurarea că Fâșia Gaza nu mai reprezintă o amenințare pentru Israel.

Forțele israeliene au lansat o campanie de distrugere a Hamas ca răspuns la atacul fără precedent al grupării, în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane și alte 251 au fost luate în Gaza ca ostatici.

Mai mult de 41.220 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas.

Citește și