• Directorul general al OMS, Dr. Tedros, a declarat că foametea este aproape omniprezentă în Sudan.
  • 12 milioane de oameni au fost deja strămutați în Sudan, ceea ce reprezintă cea mai mare criză de strămutare din lume în prezent. 
  • El a comparat ajutorul acordat crizei din Ucraina, sugerând că doar o fracțiune din asistența oferită Ucrainei a fost direcționată către alte crize umanitare.

Foametea în Sudan, o țară loviță de război „este aproape peste tot”, a declarat directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru BBC.

„Situația din Sudan este foarte alarmantă… deplasările masive – este acum cea mai mare din lume și, desigur, foametea”, i-a spus directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus lui Mishal Husain. Acesta a declarat că 12 milioane de oameni au fost deja strămutați, adăugând că atenția comunității globale față de Sudan a fost „foarte scăzută” și că rasa a fost un factor. Mii de oameni au fost uciși de la izbucnirea unui război civil în aprilie 2023 între armata sudaneză și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF).

„Imaginați-vă: distrugere, strămutare, boli peste tot, iar acum foamete”, a declarat Dr. Tedros pentru BBC. El a spus că a vizitat recent o tabără pentru persoanele strămutate intern și un spital din Sudan. „Vedeți acolo mulți copii piele și os, emaciați”. Aproape 25 de milioane de oameni – jumătate din populația Sudanului – „au nevoie de sprijin”, a spus Dr. Tedros.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, Dr. Tedros a spus că lumea nu a acordat „aceeași atenție vieților negre și albe”.

La acea vreme, el a detaliat spunând că doar o fracțiune din ajutorul acordat Ucrainei a fost acordată altor crize umanitare, Tigray din Etiopia, Yemen, Afganistan și Siria neprimind același tratament. Dr. Tedros a îndemnat mass-media să acorde mai multă atenție Sudanului, descriind situația de acolo drept o „tragedie”.

În august, un comitet de experți sprijinit de ONU a declarat foamete într-o tabără care adăpostește aproximativ 500.000 de persoane strămutate în apropierea orașului asediat el-Fasher din Darfur, una dintre regiunile cele mai afectate de conflict.

Liderul armatei sudaneze, generalul Abdel Fattah al-Burhan, și șeful RSF, Mohamed Hamdan Dagalo, au organizat împreună o lovitură de stat în 2021, dar apoi au căzut la pace, provocând în cele din urmă prăbușirea Sudanului într-un război civil anul trecut.

Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt acuzate că sprijină RSF cu bani și arme – ceea ce acestea neagă – în timp ce Arabia Saudită ar avea legături strânse cu guvernul sudanez.

Diversele eforturi de mediere, mediate de Arabia Saudită și SUA, nu au reușit să pună capăt conflictului.

Citește și