• Incendiile din centrul și nordul Portugaliei au provocat șapte morți și peste 50 de răniți, inclusiv trei pompieri.
  • Peste 1.000 de pompieri luptă cu flăcările în apropierea orașelor Nelas și Aveiro.
  • Condițiile meteo extreme au amplificat riscul incendiilor, iar Prim-ministrul a prelungit avertizarea de urgență.

Șapte persoane au decedat și peste 50 au fost rănite în urma incendiilor devastatoare care au afectat centrul și nordul Portugaliei. Potrivit autorităților, trei pompieri au murit marți, când vehiculul lor a fost surprins de flăcări, scrie The Guardian.

Serviciul de protecție civilă din Portugalia a raportat că 54 de incendii se manifestă la nivel național, majoritatea în nord, unde au fost mobilizați 5.300 de pompieri. Franța, Grecia, Italia și Spania au contribuit cu opt avioane de bombardare cu apă prin mecanismul de asistență reciprocă al UE.

Peste 1.000 de pompieri au luptat luni seara pentru a controla patru incendii separate în apropierea orașelor Nelas și Aveiro, la sud de Porto. Imaginile televizate îi arată pe locuitori turnând frenetic găleți de apă asupra flăcărilor care se extind rapid.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

Doar în Aveiro, incendiile au distrus peste 10.000 de hectare de pădure și vegetație în ultimele două zile, o suprafață similară cu cea afectată de incendii în întregul an în Portugalia.

Comandantul național al protecției civile, Andre Fernandes, a declarat că cei trei pompieri – două femei și un bărbat – au fost uciși în apropiere de Nelas. Alte patru persoane, inclusiv un bărbat care își pregătea uneltele dintr-o magazie, au fost raportate decedate luni.

Fernandes a avertizat că incendiile, care au determinat închiderea a două linii de cale ferată și a mai multor autostrăzi, inclusiv o porțiune a drumului principal dintre Lisabona și Porto, ar putea consuma încă 20.000 de hectare.

Condițiile meteo de luni au adus cel mai ridicat risc de incendiu în nordul Portugaliei din 2001, conform experților. Fernandes a subliniat că situația este „foarte complexă” și că marți va fi „foarte dificilă”.

Prim-ministrul Portugheziei, Luís Montenegro, și-a anulat angajamentele de marți ca urmare a incendiilor și a menționat că țara se confruntă cu „vreme extrem de dificilă în următoarele zile”. A fost prelungită până joi seara avertizarea extremă de incendiu.

După un început umed al anului, Portugalia și Spania au înregistrat mai puține incendii de vegetație decât anul trecut. Totuși, temperaturile au depășit 30 de grade Celsius în Portugalia în weekend, în contextul umidității excepțional de scăzute și al vântului puternic care au favorizat răspândirea flăcărilor.

În urma incendiilor mortale din 2017, care au provocat 64 de morți, guvernul portughez a mărit de zece ori finanțarea pentru prevenirea incendiilor și și-a dublat bugetul pentru stingerea acestora.

Oamenii de știință subliniază că schimbările climatice cauzate de activitățile umane amplifică fenomenele meteorologice extreme la nivel global, generând dezastre mai frecvente și mai devastatoare, de la inundații, precum cele recente din Europa Centrală, până la valuri de căldură, secete și incendii de vegetație. Aceste schimbări climatice fac valurile de căldură mai frecvente și mai intense, unele fiind aproape imposibile fără încălzirea globală.

Citește și