• Este cel mai mare atac din istoria conflictului arabo-israelian.
  • Serviciile de informații nu numai ale Israelului, ci și ale altor țări ar fi putut fi implicate în pregătirea sabotajului cu pagere în Liban, a declarat ministrul libanez al Energiei
  • O sursă de securitate a spus că Hezbollah a achiziționat stațiile portabile în urmă cu cinci luni, aproximativ în aceeași perioadă cu pagerele care au explodat cu o zi înainte.
  • În alte rapoarte din Liban, se raportează că există explozii de pager în mai multe zone pe lângă Dahiyeh.
  • Au fost semnalate explozii consecutive în case, străzi și locuri publice.

UPDATE ORA 20:00 – Pagerele au fost importate de fapt de o firmă bulgară, Norta Global Ltd. Această firmă a vândut pagerele către Hezbollah, conform presei ungare

Presa ungară: BAC Consulting a incheiat doar pe hartie contractul pentru livrarea pagerelor cu Gold Apollo. Pagerele au fost importate de fapt de o firmă bulgară, Norta Global Ltd. Această firmă a vândut pagerele către Hezbollah.
Norta Global a importat de la Gold Apollo si le-a dat mai departe

UPDATE ORA 19:25 – Actualizarea libaneză a pagubelor

  • 9 morți în exploziile walkie-talki-urilor
  • 300 de răniți dintre ei răniți în stare gravă
  • 60 de case și magazine au fost avariate
  • 15 vehicule au fost arse sau avariate

Vineri se reunește Consiliul de securitate al ONU la cererea Beirutului pe evenimentele din Liban.

Ministrul libanez al Educației Abbas Al-Halabi : „Școlile, liceele, institutele tehnice publice și private, Universitatea Libaneză și toate instituțiile private de învățământ superior vor fi închise mâine, joi.”

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

UPDATE ORA 19:00 – Adunarea Generală a ONU a aprobat propunerea palestiniană. Israel anunță ca își deviază toate resursele importante spre nord, în perspectiva unei confruntări cu Hezbollah

Adunarea Generală a ONU a aprobat propunerea palestiniană care cere sancțiuni și embargoul asupra armelor împotriva statului Israel. 124 de țări au susținut propunerea, 14 s-au opus și 43 s-au abținut.

Ministrul Apărării Galant la baza forțelor aeriene: „Centrul de greutate se deplasează spre nord prin devierea resurselor și a forțelor”. Deschidem o nouă fază în război – necesită curaj, determinare și perseverență din partea noastră. Este foarte important să facem lucrurile în această etapă în strânsă cooperare – între toate organizațiile, la toate nivelurile.”

Israel anunță ca își deviază toate resursele importante spre nord, în perspectiva unei confruntări cu Hezbollah.

UPDATE ORA 18:40 – Prim-ministrul Libanului: „Am cerut Consiliului de Securitate al ONU să fie chemat să se întrunească de urgență”

Agenția de presă Axios a scris: Scopul exploziilor de ieri și de astăzi din Liban este de a forța Hezbollah să facă compromisuri și să se separe de Hamas și să ajungă la un acord separat pentru a pune capăt conflictului cu Israelul.

Prim-ministrul Libanului: „Am cerut ca Consiliul de Securitate al ONU să fie chemat să se întrunească de urgență pentru a discuta despre explozia dispozitivelor de comunicații

Valul de explozii se extinde în câteva secunde – urmăriți documentația dramatică de pe orizontul Beirutului:

UPDATE ORA 18:20 – Explozii în dispozitive radio cauzate de baterii capcană importate de Hezbollah în urmă cu două săptămâni

ABC, potrivit unei surse de informații: Israelul lucrează de ceva timp la perfecţionarea unor astfel de atacuri prin interceptarea lanţurilor de aprovizionare.

Toate dispozitivele care au explodat în Liban au baterii cu litiu instalate în interior. În același timp, potrivit jurnaliștilor libanezi, exploziile de astăzi au fost mai puternice.

Șeful operațiunilor Hezbullah, Hisham Safi al-Din: „Noi spunem inamicului – dacă scopul tău este să oprești frontul de sprijin, atunci fii conștient de faptul că această campanie va crește în forță”.

UPDATE ORA 18:00 – Explozii și incendii raportate în numeroase motociclete, vehicule, case de pretutindeni.

O sursă de securitate a spus că Hezbollah a achiziționat stațiile portabile în urmă cu cinci luni, aproximativ în aceeași perioadă cu pagerele care au explodat cu o zi înainte

Israelul a aruncat în aer mii de Walkie-Talkies care erau utilizate de membrii Hezbullah în Liban în cadrul unui al doilea val.

Explozii și incendii raportate în numeroase motociclete, vehicule, case de pretutindeni.

Dispozitivele care au explodat astăzi în Liban nu sunt pagere, ci au fost importate recent.

Este cel mai mare atac din istoria conflictului arabo-israelian

UPDATE ORA 17:45 – Canalul saudit Al Hadat: „Exploziile de azi – pagube mai mari aduse agenților Hezbollah decât ieri”.

Comandamentul Armatei le cere cetățenilor să nu se adune în locurile care asista la incidente de securitate pentru a face loc sosirii echipelor medicale.

Unele telefoane, laptopuri, televizoare și chiar sisteme de panouri solare au explodat în timpul acestui val de atacuri. Ieri pagerele care erau oprite nu au explodat.

Cel puțin 5 persoane au murit din al doilea val și 300 răniți, spune Liban.

Canalul saudit Al Hadat: „Exploziile de azi – pagube mai mari aduse agenților Hezbollah decât ieri”.

Potrivit rapoartelor din Liban, sistemele de ghidare a rachetelor Kornet au explodat și ele.

Au explodat inclusiv aparate de luare amprente.

UPDATE ORA 17:35 – Surse au declarat rețelei Al-Hadath că cel puțin o sută de persoane au fost rănite în valul actual de explozii

Au fost raportate noi explozii de dispozitive în Liban, după ce ieri peste 4000 de oameni au fost răniți și 11 morți de explozia simultană a acestora. Au fost semnalate explozii consecutive în case, străzi și locuri publice

A avut loc cel puțin o explozie în sudul Beirutului, o fortăreață Hezbollah, în timp ce mulțimile se adună pentru înmormântarea a patru victime ale atacului de ieri.

Walkie-talki-urile au explodat în cetatea Hezbollah din Beirut, a declarat o sursă agenției de presă AFP.

Se aud mai multe explozii din Liban. Reuters spune, citând surse de securitate și martori, dispozitivele de comunicare folosite de Hezbollah au detonat în sudul Libanului, în suburbiile sudice ale Beirutului.

Agenția de presă libaneză a raportat că au auzit explozii în suburbia Dahiyeh din Beirut, care este afiliată Hezbollah. În alte rapoarte din Liban, se raportează că există explozii de pager în mai multe zone pe lângă Dahiyeh.

Israel s-ar putea să nu fie singurul implicat în atacuri

Serviciile de informații nu numai ale Israelului, ci și ale altor țări ar fi putut fi implicate în pregătirea sabotajului cu pagere în Liban, a declarat ministrul libanez al Energiei

Presa libaneză a raportat că mai multe pagere au explodat în timpul funeraliilor luptătorilor Hezbollah uciși în atentatele de la Beirut de ieri. Se raportează că nu numai pagerele explodează, ci și alte mijloace de comunicare.

Volker Turk spune că cei responsabili pentru valul mortal de explozii din Liban care vizează pagerele folosite de membrii Hezbollah „trebuie să răspundă”. „Țintirea simultană a mii de indivizi, fie că sunt civili sau membri ai unor grupuri armate, fără cunoștințe despre cine era în posesia dispozitivelor vizate, locația acestora și împrejurimile lor în momentul atacului, încalcă dreptul internațional al drepturilor omului și, pentru în măsura în care este aplicabil, dreptul internațional umanitar”, a declarat șeful ONU pentru drepturile într-un comunicat.

O sursă din Hezbollah a confirmat că walkie-talki-urile folosite de grup erau vizate. O sursă înalt de securitate a spus că exploziile au fost de dimensiuni mici, similare cu atacul de ieri și a spus că agențiile de securitate vor investiga în continuare chestiunea.

Citește și