• Guvernul olandez cere UE să renunțe la regulile de azil.
  • Bruxelles-ul și experții olandezi consideră că solicitarea este improbabilă.
  • Coaliția condusă de Geert Wilders vrea măsuri stricte împotriva imigrației.

Noul guvern olandez de coaliție, condus de partidul de extremă-dreapta Libertatea (PVV) al lui Geert Wilders, este pe cale să intre într-un conflict major cu Uniunea Europeană din cauza politicii de imigrație, scrie The Guardian. Ministrul olandez al azilului și migrației, Marjolein Faber, a cerut oficial Comisiei Europene să permită Țărilor de Jos să renunțe la regulile de azil ale UE, argumentând că țara trebuie să își recupereze controlul asupra politicii sale de imigrație. Această solicitare survine într-un context în care noul guvern, aflat la putere din iulie, intenționează să implementeze cele mai restrictive măsuri de imigrare din istoria recentă a țării.

Solicitarea olandeză pentru un „opt-out” în materie de migrație se confruntă cu o rezistență considerabilă din partea Bruxelles-ului și a altor capitale europene, deoarece toate cele 27 de state membre ale UE au adoptat recent un nou pact privind migrația și azilul, după ani de negocieri. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a declarat că principiul conform căruia legislația UE nu poate fi ignorată rămâne în vigoare, iar experții juridici olandezi sunt sceptici în privința posibilității de a obține o excepție. Cererea de renunțare a Olandei este considerată improbabilă, iar faptul că aceasta ar putea deschide calea pentru alte state membre să facă cereri similare adaugă o complexitate suplimentară.

Guvernul olandez, sub conducerea lui Geert Wilders, a declarat că țara se confruntă cu o „criză națională a azilului”, care justifică măsuri mai dure, precum înghețarea cererilor de azil și limitarea vizelor pentru familiile persoanelor deja acceptate. Premierul Dick Schoof și regele Willem-Alexander au subliniat necesitatea unui sistem de azil „mai rapid și mai strict”, dar criticii notează că problemele sunt adesea cauzate de deficiențe în finanțarea și gestionarea centrelor de înregistrare a solicitanților de azil. În contextul dificultăților întâmpinate de Wilders în formarea unui guvern stabil și a dezbaterilor interne din coaliție, nu este clar dacă aceste măsuri vor fi implementate cu succes.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

Citește și