• Un purtător de cuvânt al X a declarat că schimbarea furnizorilor de rețea a fost neintenționată.
  • Platforma X a fost interzisă în Brazilia după ce nu a respectat un termen stabilit de instanță pentru desemnarea unui nou reprezentant legal. 
  • Aceasta a generat frustrare atât în rândul utilizatorilor, cât și al autorităților braziliene.

Unii utilizatori X din Brazilia au putut accesa din nou platforma de socializare miercuri, în ciuda unei interdicții impuse luna trecută de sistemul judiciar al țării, scrie BBC.

Utilizatorii brazilieni au invadat site-ul după ce X, care este deținut de miliardarul Elon Musk, a actualizat modul de accesare a serverelor sale din țară. Restabilirea platformei în Brazilia a fost neintenționată, a declarat un purtător de cuvânt al X într-o declarație miercuri târziu.

„Pentru a continua să oferim servicii optime utilizatorilor noștri, am schimbat furnizorii de rețea. Această schimbare a dus la o restaurare involuntară și temporară a serviciului pentru utilizatorii brazilieni. Deși ne așteptăm ca platforma să fie inaccesibilă din nou în Brazilia în curând, ne continuăm eforturile de a lucra cu guvernul brazilian pentru a reveni foarte curând pentru oamenii din Brazilia”, a declarat un purtător de cuvânt al X într-o declarație. Explicația companiei i-a luat prin surprindere pe unii observatori.

Recomandări

ALERTĂ ÎN NORVEGIA
IOHANNIS VREA ÎN SENAT
ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
UE AJUTĂ DUPĂ INUNDAȚII

„Tot ceea ce s-a întâmplat în cursul zilei ne-a făcut să credem că a fost intenționat”, a declarat Basílio Rodriguez Pérez, consilier al ABRINT, principalul grup comercial din țară pentru furnizorii de servicii de internet (ISP).

ABRINT a declarat că X s-a mutat pe servere găzduite de Cloudflare și că site-ul pare să utilizeze protocoale de internet (IP) dinamice, care se schimbă în mod constant, ceea ce îi indică faptul că schimbarea accesului utilizatorilor brazilieni a fost intenționată. În schimb, sistemul anterior se bazase pe IP-uri specifice care puteau fi blocate mai ușor. Basílio Rodriguez Pérez, consilier ABRINT, a declarat că aceste IP-uri dinamice ar putea fi, de asemenea, legate de servicii critice din Brazilia.

În ciuda schimbării serverului, unii experți au afirmat că Cloudflare era bine poziționat pentru a ajuta Brazilia să consolideze interdicția. Cloudflare a refuzat să comenteze când a fost contactat de BBC.

Se spune că Brazilia este una dintre cele mai mari piețe pentru rețeaua de social media a lui Musk.

Platforma a fost interzisă în țară luna trecută, după ce nu a respectat un termen stabilit de instanță pentru desemnarea unui nou reprezentant legal în țară.

Aceasta a marcat cea mai importantă evoluție în disputa dintre judecătorul Alexandre de Moraes de la Curtea Supremă și Musk, care a început în aprilie, când judecătorul a ordonat suspendarea a zeci de conturi X pentru că ar fi răspândit dezinformări.

La un moment dat, Starlink, furnizorul de internet prin satelit al lui Musk – o filială a producătorului de nave spațiale SpaceX – a declarat că le va permite clienților săi din Brazilia să se conecteze la X. Starlink a dat înapoi după ce agenția națională de telecomunicații a amenințat că îi va retrage licența de a opera în această țară.

Observatorii din Brazilia și-au exprimat frustrarea atât față de X, cât și față de guvernul brazilian din cauza relației fracturate.

Citește și