• Cel mai apropiat lucru pe care Washingtonul l-a avut faţă de o vizi­une economică în această perioadă este protecţionismul recent al lui Joe Biden.
  • Un alt motiv pentru letargia relativă a Europei este piaţa sa unică departe de a fi finalizată. Aici este loc de mai bine.
  • Barierele cul­turale existente în calea scalării unui business la nivel european nu pot fi la fel de scăzute ca în SUA.

De ce Europa nu va ajunge SUA din urmă? Din cauza diferențelor culturale, economice și structurale, scrie Janan Ganesh în Financial Times. SUA are avantaje demografice, resurse naturale și o piață mai unificată, în timp ce Europa e încetinită de decizii fragmentate și o piață comună incompletă. Planurile UE de competitivitate sunt greu de aplicat din motive politice și culturale.

Cel mai apropiat lucru pe care Washingtonul l-a avut faţă de o vizi­une economică în această perioadă este protecţionismul recent al lui Joe Biden. Criticile aduse lui Draghi pen­tru dorinţa de a-l adopta sunt bine fondate. Indiferent de factorii care plasează Europa într-o poziţie mai fragilă în raport cu SUA, există mo­tive culturale pentru a exista îndoiala că aceştia pot fi îndepărtaţi. Conti­nen­tul este până la urmă un loc diferit.

Totuşi, un alt motiv pentru letargia relativă a Europei este piaţa sa unică departe de a fi finalizată. Aici este loc de mai bine. Într-un fi­nal, însă, nu poate fi ignorat faptul că America are o singură limbă sau una copleşitor de dominantă. Barierele cul­turale existente în calea scalării unui business la nivel european nu pot fi la fel de scăzute ca în SUA.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Acestea sunt diferenţe atempo­ra­le între cele două părţi ale Atlanti­cu­lui. Dar există şi unele noi, în opinia lui Janan Ganesh. În anii ’90, vârsta mediană din SUA nu era cu mult mai scăzută decât în Europa. De atunci, divergenţa a crescut.

Dacă toate celelalte lucruri ar fi egale, ne-am aştepta ca doar acest lucru să aibă drept rezultat o Europă din ce în ce mai puţin dinamică. Însă alte lucruri nu sunt egale. SUA au devenit cel mai mare produ­cător de petrol şi gaze naturale de pe Pământ. Europa nu a avut acelaşi noroc geologic.

Citește și