• Atacurile au avut loc în contextul unei intensificări a violenței transfrontaliere, cu Hezbollah răspunzând.
  • Liderul grupării, Hassan Nasrallah, a acuzat Israelul de încălcarea liniilor roșii și a promis represalii.
  • Exploziile provocate de pagerele Hezbollah au dus la moartea a 37 de persoane și la rănirea a 3.000.

Israelul a efectuat lovituri aeriene de amploare în sudul Libanului, afirmând că avioanele sale de război au lovit peste 100 de lansatoare de rachete Hezbollah și alte „locații teroriste”, inclusiv un depozit de arme, scrie BBC.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că lansatoarele erau pregătite să fie trase împotriva Israelului. Nu a fost clar dacă au existat victime.

Agenția Națională de Presă Libaneză de Stat a declarat că Israelul a efectuat cel puțin 52 de lovituri în sudul țării joi seara și că Libanul a lansat, de asemenea, lovituri asupra unor situri militare din nordul Israelului.

Recomandări

HARRY MERGE ÎN UK
REPROȘURI ȘI DEZAMĂGIRI
ISRAEL A FĂCUT PAGERE
TAKE ME BACK IN TIME
LINIA LIBERTĂȚII
CE A.I. PREGĂTIT PENTRU AZI?

Anterior, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că exploziile mortale de la începutul săptămânii „au depășit toate liniile roșii”, acuzând Israelul de ceea ce a spus el că reprezintă o declarație de război.

Israelul nu a declarat că se află în spatele atacurilor de marți și miercuri, în urma cărora pagere și walkie-talkie au explodat simultan în întreaga țară, și care, potrivit autorităților libaneze, au ucis 37 de persoane și au rănit 3.000. Însă Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul se angajează într-o „nouă fază a războiului”, concentrându-și mai mult eforturile în nord.

Luptele transfrontaliere, sporadice până atunci, au escaladat la 8 octombrie 2023 – a doua zi după atacul fără precedent asupra Israelului comis de oameni înarmați ai Hamas din Gaza – când Hezbollah a tras asupra pozițiilor israeliene, în semn de solidaritate cu palestinienii.

De atunci, sute de persoane, majoritatea luptători Hezbollah, au fost ucise în luptele transfrontaliere, iar zeci de mii au fost, de asemenea, strămutate de ambele părți ale frontierei.

Într-o declarație făcută joi târziu, IDF a declarat că avioanele sale de război „au lovit aproximativ 100 de lansatoare și alte situri de infrastructură teroristă, constând în aproximativ 1.000 de butoaie care erau gata să fie folosite în viitorul imediat pentru a trage spre teritoriul israelian”.

De asemenea, IDF a îndemnat locuitorii din nordul Israelului, aproape de granița cu Libanul, să evite adunările mari, să își păzească cartierele și să rămână aproape de adăposturile antiatomice.

Joi dimineață, luptătorii Hezbollah din sudul Libanului au tras două rachete antitanc peste graniță, urmate de drone. IDF a declarat că doi soldați israelieni au fost uciși și un al treilea grav rănit.

În discursul său televizat de joi, Hassan Nasrallah a declarat despre atacurile de marți și miercuri: „Inamicul a încălcat toate regulile, legile și liniile roșii. Nu i-a păsat de absolut nimic, nici moral, nici uman, nici legal”. Nasrallah a avut un ton sfidător și a promis o pedeapsă aspră. Dar, din nou, el a arătat că Hezbollah nu este interesat de o escaladare a conflictului său actual cu Israelul.

Gallant a declarat ulterior că „în noua fază a războiului există oportunități semnificative, dar și riscuri semnificative”.

Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut apel la reținere din partea tuturor părților. Ministrul britanic de externe, David Lammy, care a participat, de asemenea, la discuțiile de la Paris, a făcut apel la o încetare imediată a focului între Israel și Hezbollah.

Citește și