• Armata israeliană investighează un incident în care soldați au fost filmați aruncând cadavre palestiniene de pe un acoperiș în Cisiordania.
  • Imaginile au provocat indignare și condamnări internaționale.
  • Incidentul are loc pe fondul escaladării violenței în Cisiordania și Gaza.

Armata israeliană a inițiat o investigație după ce soldații săi au fost surprinși aruncând cadavrele a trei palestinieni de pe un acoperiș, în timpul unui raid desfășurat în Cisiordania, scrie BBC.

Imaginile, filmate în orașul Qabatiya, din apropierea Jeninului, par să surprindă și un buldozer militar israelian ridicând și transportând cadavrele. Aceste imagini au provocat o indignare larg răspândită. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au calificat incidentul drept „grav” și au subliniat că nu reflectă valorile instituției sau standardele de conduită așteptate de la soldații săi.

Oficialii palestinieni susțin că cel puțin șapte persoane au fost ucise joi în Qabatiya de forțele israeliene. Conform dreptului internațional, soldații trebuie să asigure un tratament respectuos al cadavrelor, inclusiv al celor inamice.

Recomandări

IDF BOMBARDEAZĂ
I-A FAULTAT TESLA
HARRY POTTER E INTERZIS
ZILELE BUCUREȘTIULUI
CE FACI ÎN WEEKEND?
SE SCHIMBĂ LEGEA

IDF a explicat că acțiunea din Qabatiya a fost parte dintr-o operațiune antiteroristă, în care patru militanți au fost uciși într-un schimb de focuri, iar alți trei au murit într-un atac cu dronă asupra unui vehicul.

Un jurnalist local a relatat pentru BBC că trupele israeliene au înconjurat o clădire din oraș, unde se adăposteau patru bărbați care, în încercarea de a scăpa, s-au refugiat pe acoperiș, unde au fost împușcați de lunetiști. După calmarea conflictului, el a văzut trupele israeliene aruncând cadavrele de pe acoperiș, care au fost apoi ridicate de un buldozer.

Întrebată despre incident, IDF a declarat că revizuiește situația și a reiterat gravitatea evenimentului. Potrivit armatei israeliene, unul dintre cei uciși a fost Shadi Zakarneh, identificat ca lider al unei organizații teroriste responsabile de atacuri în nordul Cisiordaniei.

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe a condamnat incidentul, denunțând pe platforma X (fost Twitter) brutalitatea armatei israeliene, descriind acțiunile drept „crime”.

La nivel internațional, reacțiile au fost similare. Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a SUA, John Kirby, a numit imaginile „profund tulburătoare” și a declarat că, dacă autenticitatea lor este confirmată, acestea ilustrează un comportament „reprobabil” din partea soldaților israelieni.

Acest incident are loc într-un context de intensificare a violențelor în Cisiordania, pe fondul escaladării conflictului israeliano-palestinian după atacul Hamas din 7 octombrie. De atunci, peste 690 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania, iar raidurile forțelor israeliene au devenit aproape zilnice. Israelul justifică aceste operațiuni ca măsuri pentru a preveni atacuri palestiniene, în urma cărora au murit 33 de israelieni. În Gaza, numărul victimelor a depășit 41.000, conform autorităților din teritoriu, conduse de Hamas.

Citește și