• În zilele următoare, pe cer va apărea o stea deosebit de strălucitoare, de dimensiunea Stelei Polare.
  • „T Coronae Borealis” este o nova a cărei explozie, la fiecare 80 de ani, o face vizibilă cu ochiul liber și, conform cercetătorilor, acest eveniment este iminent.
  • T CrB, este în „suburbiile apropiate” ale Pământului, la 2.600 de ani lumină, deci explozia pe care o vom vedea s-a produs acum 2600 de ani.

În câteva zile, o nouă stea va apărea pe cer. Și o vei putea vedea cu ochiul liber. Este chiar de dimensiunea Stelei Polare, deci nu ai cum să o ratezi.

Philippe Zarka, director de cercetare la CNRS, de pe lângă Laboratorul de Studii Spațiale și de Instrumentare în astrofizică al Observatorului din Paris spune că „Există o stea anume, care poartă litera T în constelația Coroanei Boreale, care va exploda și va deveni mult mai strălucitoare”.

Această explozie este superficială, ceea ce înseamnă că steaua nu va fi distrusă. Pe de altă parte, în timpul acestui eveniment va deveni de o mie de ori mai strălucitoare decât de obicei, și va deveni vizibilă cu ochiul liber, la fel de mult ca Steaua Polară, potrivit anumitor specialiști.

Recomandări

DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
100K VOTEAZĂ ÎN DIASPORA
RĂSPUNSUL MAE
FRAUDĂ LA VOT?
SUFERI DE BURNOUT?
EȘTI TRIST? AI LIBER!

T CrB este „suburbiile apropiate” ale Pământului: 2.600 de ani lumină. „Această stea este unică prin faptul că este o binară, deci este formată din două stele. O pitică albă, foarte mică, foarte compactă, și o gigantă roșie, foarte mare, foarte rară. Ambele se rotesc una în jurul celeilalte, iar gravitația distorsionează giganta roșie și o face să proiecteze masă pe binara ei. Această acumulare de masă duce la o explozie a straturilor superioare ale stelei pitice.

Explozia este așteptată foarte curând, de la câteva zile până la câteva săptămâni, fără să putem fi mai preciși. Și asta din două motive: un astfel de fenomen se observă aproximativ la fiecare 80 de ani, iar ultima dată când T CrB a putut fi observata cu ochiul liber a fost în 1946. A doua explicație este că înainte de explozia sa, luminozitatea scade. Astrofizicienii au observat o scădere a luminozității sale încă din martie 2023.

Cât va dura acest fenomen?

„Observația anterioară a arătat că creșterea luminozității care o face să devină de o mie de ori mai strălucitoare are loc în mai puțin de o zi, iar scăderea ulterioară care o face să revină la starea anterioară în câteva săptămâni”, avertizează Philippe Zarka. Deci, nu rata momentul acestei explozii cercetată și așteptată de astronomii de pe tot globul. Steaua, fiind la 2.600 de ani lumina, evident că ceea ce vedem azi s-a întâmplat în urma cu 2.600 de ani.

Citește și