• Nu este clar câți palestinieni rămân la nord de așa-numitul coridor Netzarim, care împarte Gaza în două, dar estimările sunt de ordinul sutelor de mii.
  • Planul nu menționează dacă, când sau cum li se va permite civililor să se întoarcă în nordul Gazei.
  • „Cei care pleacă vor primi hrană și apă”, spune Giora Eiland, un general militar israelian în retragere.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu ia în considerare un plan de a forța toți civilii palestinieni să părăsească nordul Gazei, inclusiv orașul Gaza, pentru a asedia Hamas și a forța eliberarea ostaticilor, scrie CNN.

Nu este clar câți palestinieni rămân la nord de așa-numitul coridor Netzarim, care împarte Gaza în două, dar estimările sunt de ordinul sutelor de mii. Planul nu menționează dacă, când sau cum li se va permite civililor să se întoarcă în nordul Gazei. După aproape un an de război, în care nicio parte din Gaza nu a fost ferită de atacurile aeriene israeliene, palestinienii au fost din ce în ce mai puțin dispuși să dea curs cererilor israeliene de relocare.

Ideea vine din partea unui grup de generali militari israelieni în retragere, care au prezentat-o oficial cabinetului israelian și unei comisii parlamentare puternice. Scopul, spun ei, este de a folosi tacticile de asediu pentru a înfometa luptătorii Hamas și a-i forța să elibereze 101 ostatici încă deținuți în teritoriu.

Recomandări

PLANUL LUI NETANYAHU
CUM VA FI VREMEA
CE CREDE BEZOS DESPRE CATTEA LUI LAUREN?
DEF-UL MAI DEVREME
CINE DEȚINE MONOPOLUL PE A.I.?
AMERICAN SPEED

„Cei care pleacă vor primi hrană și apă”, spune Giora Eiland, un general militar israelian în retragere, care este vârful de lance al propunerii, într-un videoclip bine realizat, postat online la începutul acestei luni. „Dar într-o săptămână, întregul teritoriu din nordul Fâșiei Gaza va deveni teritoriu militar, iar pe acest teritoriu militar, în ceea ce ne privește, nu va intra niciun fel de provizii”.

Radiodifuzorul național israelian Kan, afiliat CNN, a raportat duminică că Netanyahu, într-o întâlnire cu ușile închise cu Comisia pentru afaceri externe și apărare a Knesset-ului, a declarat că planul „are mult sens”.

„Este unul dintre planurile luate în considerare, dar mai sunt și altele”, a spus el, potrivit Kan. „Ne-am angajat să desființăm controlul civil al Hamas”.

Nu este clar când a avut loc întâlnirea. Un oficial israelian a confirmat veridicitatea acestui citat, dar a spus că „a vedea pozitiv nu înseamnă a-l adopta”.

Citește și