• Partidul său, SPD, reușește să ajungă cu un punct înaintea extremei drepte, AfD, la alegerile regionale din Brandenbourg.
  • Extrema dreaptă a câștigat deja câteva regiuni și se pregătește să învingă la alegerile legislative de anul viitor.
  • În Cehia, extrema dreaptă a lui Andrej Babic, a castigat regionalele și senatorialele desfășurate în acest week end.
  • Victoriile marcate de extrema dreaptă în Europa forțează guvernele UE să ia masuri pentru restrângerea imigrației și protecția frontierelor.

În Brandenburg, Partidul Social Democrat al lui Olaf Scholz se salvează în extremis, cu un punct în fata extremei drepte, care îi amenința pozițiile în alegerile regionale desfășurate ieri.

În ciuda unui scor semnificativ mai mare decât la alegerile precedente, extrema dreaptă a terminat pe locul doi și nu a reușit să-și confirme succesul obținut cu trei săptămâni mai devreme în Turingia.

Totuși, extrema dreaptă continuă să progreseze în Europa, obligând guvernele în funcție să ia masuri, care doar în urma cu câțiva ani erau de neconceput.

Recomandări

NU ÎȘI CERE SCUZE
MUSK LANSEAZĂ 5 MISIUNI
CURSA PENTRU INTERVIU
BEC AMÂNĂ DECIZIA
CE FILME VEZI?
ROUTH A LĂSAT BILETE

Cum arată rezultatele alegerilor de ieri din Brandenbourg?

Social-democrații lui Olaf Scholz , care controlează regiunea Brandenburg corespunzând fostei RDG , au reușit să-și salveze locul ieri la alegerile regionale. SPD a obținut 31% din voturi, doar cu un punct peste AfD care obține 30%.

Aceste alegeri au reprezentat un test major pentru formațiunea cancelarului, lovit de o impopularitate record.
Contrar obiceiului său, șeful guvernului a rămas foarte discret în timpul campaniei, deși Brandenburg este bastionul său politic.

Alternative für Deutschland a ratat pariul și nu a reușit să-și repete succesul în Turingia, celălalt fost land RDG unde a ajuns primul la 1 septembrie. Scorul său a crescut totuși cu 6,5% față de 2019.

O victorie a AfD nu ar fi schimbat echilibrul politic în regiune, deoarece niciun partid nu este pregătit să se alieze cu el pentru a forma o coaliție. Cu toate acestea, ar fi slăbit profund SPD-ul la nivel federal și, în primul rând, pe liderul său. Olaf Scholz beneficiază astfel de un răgaz, până la alegerile legislative de anul viitor.

Totuși, vedem că este obligat să facă unele concesii majore și exemplul cel mai recent este reintroducerea controlului la frontiere pentru a face față imigrației ilegale.

Există de asemenea avansuri importante ale extremei drepte în alte state ale UE?

Tot în acest week end au avut loc regionale și senatoriale în Cehia și aici, partidul ANO al lui Andrej Babis a învins în 10 din cele 13 regiuni, cu un scor de peste 35%.

Aceste alegeri vin după socul pe care l-a reprezentat rezultatul alegerilor anticipate din Franța, unde partidul Marinei Le Pen a devenit cel mai mare partid, chiar dacă nu a fost chemat să guverneze.

Însă compoziția guvernului Barnier, cu un radical republican la Interne, ne arată că Macron va trebui să țină seama de Reuniunea Națională, de care depinde supraviețuirea sai și deci, să facă unele concesii în special în ceea ce privește imigrația și frontierele.

Este tema pe care a castigat în Italia Georgia Meloni, dar a reușit ea să dea satisfacție electoratului?

Ei bine, contrar așteptărilor, ea a reușit să reducă imigrația ilegala cu 60%. Sigur, punând în practica masuri care merg împotrivă indicațiilor Bruxelles-ului, dar rezultatele sunt vizibile. Și atât de atrăgătoare încât noul premier britanic, Keir Starmer, a venit să se inspire din politicile anti imigrație ale guvernului de la Roma.

Mai mult, guvernul laburist a introdus, începând de anul viitor, obligativitatea vizei pentru cetățenii europeni care dorsc să intre în Marea Britanie. Fară să mai vorbim despre guvernul olandez care studiază tehnica adoptata de Germania pentru a-și proteja propriile frontiere.

Citește și