• Studiul a identificat 76 de substanțe chimice cunoscute sau potențiale pentru cancerul de sân care pot migra din ambalajele alimentare în organism, inclusiv benzen și ftalați.
  • Creșterea ratelor de cancer mamar și de colon la persoanele tinere sugerează că factorii de mediu, inclusiv substanțele chimice din ambalaje, joacă un rol semnificativ în sănătatea publică.
  • Consumatorii pot reduce expunerea la aceste substanțe prin alegerea ambalajelor din sticlă sau oțel inoxidabil, consumarea de alimente organice și evitarea gătitului la temperaturi foarte ridicate.

Aproape 200 de substanțe chimice legate de cancerul de sân sunt utilizate în fabricarea ambalajelor alimentare și a vesela de plastic, iar zeci dintre aceste substanțe cancerigene pot migra în corpul uman, potrivit unui nou studiu, scrie CNN.

„Există dovezi puternice că 76 de substanțe cancerigene cunoscute sau potențiale pentru sân din materialele care intră în contact cu alimentele achiziționate recent în întreaga lume pot fi găsite în oameni”, a declarat coautorul studiului Jane Muncke, director general și director științific la Food Packaging Forum, o fundație non-profit cu sediul în Zurich, Elveția, care se concentrează pe comunicarea și cercetarea științifică.

„A scăpa de acești agenți cancerigeni cunoscuți sau suspectați în aprovizionarea noastră cu alimente este o oportunitate uriașă pentru prevenirea cancerului”, a declarat Muncke.

Recomandări

ZELE DISCUTĂ CU UK
COPIII VOR PRIETENI
VEZI A DOUA LUNĂ
CUM ÎȚI ANTRENEZI MINTEA?
ROMÂNII SUNT ADEPȚII SELF-HELP
CE ANIMAL PREFERI?

Conform studiului, dintre substanțele chimice detectate recent în ambalajele alimentare, 40 sunt deja clasificate ca periculoase de către agențiile de reglementare din întreaga lume.

„Atât de multe dintre aceste substanțe chimice au fost deja clasificate ca fiind periculoase pentru sănătatea umană, dar încă li se permite să fie utilizate în materialele care intră în contact cu alimentele, permițându-le astfel să migreze în alimentele pe care le consumăm”, a declarat Jenny Kay, cercetător științific la Silent Spring Institute, o organizație de cercetare științifică axată pe legătura dintre substanțele chimice, sănătatea femeilor și cancerul de sân. Ea nu a fost implicată în studiu.

Ratele de cancer mamar cu debut precoce la femeile sub 50 de ani sunt în creștere, iar experții au declarat că tendința nu poate fi explicată doar prin genetică.

„Ratele cancerului de colon sunt, de asemenea, în creștere la persoanele mai tinere”, a declarat Dr. Len Lichtenfeld, fost medic-șef adjunct al American Cancer Society, care nu a fost implicat în studiu.

„Este vorba de obezitate? Este vorba de alcool? Este lipsa de activitate fizică? Este vorba de mediu? Există o mulțime de motive”, a spus Lichtenfeld, «și va dura mult timp pentru a sorta care are cel mai mare impact, deoarece unele dintre aceste substanțe chimice pot fi cu risc ridicat, altele cu risc scăzut».

Consumer Brands Association, care reprezintă industria produselor de larg consum, a declarat pentru CNN că membrii săi aderă la standardele de siguranță bazate pe dovezi ale US Food and Drug Administration.

„Ambalajul există pentru a proteja și a menține alimentele sigure pentru consum”, a declarat Sarah Gallo, vicepreședinte senior al asociației pentru politica de produs și afaceri federale, într-un e-mail.

„FDA analizează și aprobă substanțele care intră în contact cu alimentele prin sistemul său științific și bazat pe riscuri înainte ca acestea să fie introduse pe piață”, a spus Gallo. „Revizuirea postcomercializare a agenției oferă, de asemenea, o analiză continuă a siguranței și o reglementare a substanțelor aprobate.”

FDA a fost criticată pentru eșecul său de a acționa rapid în ceea ce privește preocupările legate de sănătate cu privire la aproximativ 14.000 de substanțe chimice despre care se știe că sunt adăugate la alimente. Agenția va organiza miercuri o reuniune publică pentru a-și prezenta ideile cu privire la modul de îmbunătățire a analizelor sale post-comercializare a alimentelor.

În 2007, Silent Spring a publicat o listă cu 216 substanțe chimice care pot provoca tumori mamare la rozătoare – o metodă esențială pentru determinarea toxicității, potrivit experților.

O actualizare din ianuarie 2024 a acestei liste a găsit 921 de substanțe chimice posibil cancerigene, inclusiv 642 care pot stimula producția de estrogen sau progesteron, un alt factor de risc cunoscut pentru cancerul de sân.

„Faptul că atât de mulți potențiali agenți cancerigeni mamari sunt prezenți în ambalajele alimentare și pot migra în alimentele noastre este doar un exemplu al numărului mare de substanțe chimice la care suntem expuși în mod inconștient în fiecare zi”, a declarat Kay, care a fost coautor al actualizării studiului din 2024 publicat în Environmental Health Perspectives.„Multe dintre substanțele cancerigene mamare sunt, de asemenea, perturbatori hormonali, iar multe dintre substanțele chimice de pe lista noastră pot, de asemenea, deteriora ADN-ul”, a spus ea. „Consumatorii nu ar trebui să fie nevoiți să țină evidența întregii literaturi științifice privind substanțele chimice pe care trebuie să le evite. Autoritățile de reglementare ar trebui să recunoască pericolul și să ia măsuri”.

Substanțe cancerigene în plastic, hârtie și carton

Noul studiu, publicat marți în revista Frontiers in Toxicology, a comparat baza de date Silent Springs a substanțelor cancerigene cunoscute pentru cancerul de sân cu baza de date privind substanțele chimice de contact cu alimentele monitorizate la om, sau FCChumon.

FCChumon, creată de Food Packaging Forum, este o listă a substanțelor chimice care intră în contact cu alimentele și care au fost detectate în laptele matern, sângele, urina și țesuturile umane.

„Noul studiu a luat lista noastră de potențiale substanțe cancerigene pentru sân și a comparat-o cu lista lor de substanțe chimice care au fost găsite în materialele care intră în contact cu alimentele pentru a afla care dintre potențialele substanțe cancerigene pentru sân ar putea ajunge în dietele oamenilor”, a declarat Kay. „Aceasta este o modalitate foarte bună de a prioritiza substanțele chimice pentru acțiuni de reglementare”.

Studiul a găsit substanțe chimice precum benzenul, un agent cancerigen cunoscut legat de cancerul de sân la animale și oameni; 4,4′-Metilenbis-(2-cloroanilină), un agent cancerigen probabil legat de cancerul de vezică urinară; 2,4-Toluendiamină, despre care s-a constatat că provoacă cancer de sân și alte tipuri de cancer la animale; și 3,3′-Dimetilbenzidină și o-Toluidină, care sunt coloranți utilizați pentru a colora plasticul și hârtia.

„Coloranții pot fi utilizați în materiale plastice, hârtie, carton și altele asemenea și pot avea unele proprietăți destul de toxice”, a declarat Kay. „Plasticele nu sunt singurele vinovate”.

De fapt, în timp ce studiul a constatat că cea mai mare parte a expunerii la agenți cancerigeni provenea din materialele plastice utilizate în ambalarea alimentelor, 89 de agenți cancerigeni suspectați au fost găsiți în recipientele din hârtie și carton.

„Hârtia are aditivi precum emulgatori și adezivi, să spunem dacă hârtiile sunt lipite împreună sau există un strat de plastic lipit de hârtie”, a spus Muncke.

O parte dintre substanțele chimice găsite în studiu erau bisfenoli, ftalați sau substanțe perfluoroalchilice și polifluoroalchilice, cunoscute sub denumirea de PFAS – substanțe chimice îngrijorătoare care au fost asociate cu numeroase probleme de sănătate.

Deseori numite „substanțe chimice veșnice”, deoarece nu se descompun în mediu, PFAS sunt utilizate în ambalarea alimentelor pentru a preveni pătrunderea grăsimii și a apei prin ambalajele alimentelor și paharele pentru băuturi. PFAS pot fi găsite și în cerneala utilizată pentru imprimarea logo-urilor și a instrucțiunilor pe recipientele alimentare.

Conform unui raport al Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină, substanțele chimice din familia PFAS sunt asociate colesterolului ridicat, cancerului și diferitelor boli cronice, precum și unui răspuns limitat al anticorpilor la vaccinuri, atât la adulți, cât și la copii.

Ftalații au fost legați de obezitatea infantilă, astm, probleme cardiovasculare, cancer și deces prematur la persoanele cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani.

Bisfenolul A, sau BPA, este un perturbator endocrin care a fost asociat cu anomalii fetale, greutate mică la naștere și tulburări cerebrale și de comportament la sugari și copii. La adulți, această substanță chimică a fost asociată cu apariția diabetului, a bolilor de inimă, a disfuncției erectile, a cancerului și cu un risc cu 49% mai mare de deces prematur în decurs de 10 ani.

Cum să reduci expunerea?

Deși depinde de agențiile de reglementare să facă schimbări radicale pentru a proteja aprovizionarea cu alimente, există măsuri pe care consumatorii le pot lua pentru a reduce riscul expunerii la substanțe chimice toxice și cancerigene, conform Silent Spring.

Evitați arderea sau carbonizarea alimentelor, deoarece carnea musculară de vită, porc, pește sau pasăre produce substanțe chimice dăunătoare ADN-ului atunci când este prăjită la temperaturi ridicate sau la flacără deschisă. Folosiți un ventilator atunci când gătiți.

Poluanții precum bifenilii policlorurați, sau PCB, se acumulează în grăsime, așa că îndepărtați grăsimea și pielea de pe carne și pește înainte de gătit și scurgeți grăsimea care se formează în timpul preparării mesei.

Alegeți fructe de mare mai mici și mai tinere, care vor conține mai puțin mercur și alte toxine decât fructele de mare mai mari și mai vechi, conform Silent Spring.

Deși multe conserve alimentare și cutii de carton căptușite au renunțat la BPA, unele încă folosesc această substanță chimică în căptușeală. Printre înlocuitori se numără rășinile acrilice și poliesterice, precum și rășinile de clorură de polivinil sau PVC. În prezent, oamenii de știință nu sunt siguri cu privire la profilurile de siguranță ale acestor înlocuitori.

Alegeți produse, carne și lactate organice în locul celor convenționale atunci când puteți – deși metalele grele pot fi încă prezente, alimentele organice sunt expuse la mai puține pesticide.

Aruncați recipientele de plastic. În schimb, depozitați și puneți la cuptorul cu microunde toate alimentele în sticlă mai degrabă decât în plastic, nu folosiți tigăi antiaderente pentru gătit și înlocuiți toate sticlele și cafetierele din plastic cu sticlă sau oțel inoxidabil.

Citește și