• Gruparea Hezbollah a lansat 200 de rachete asupra Israelului.
  • Gruparea Hezbollah a ascuns lansatoare de rachete în locuințele civile.
  • SUA sunt împotriva unei intervenții terestre s Israelului în Liban.
  • Armata SUA este pregătită să evacueze cetățenii americani din Liban.

Atacurile aeriene israeliene din ultima zi, care au vizat gruparea Hezbollah în sudul Libanului, au ucis cel puțin 492 de persoane și au rănit peste 1.645. Asta spune ministrul sănătății de la Beirut, în timp ce Israelul a avertizat că atacurile împotriva grupului se vor extinde, iar civilii libanezi au fost avertizați să fugă din zonele unde activează grupul terorist susținut de Iran. Doar luni, armata Israelului a lovit 1.600 de ținte în Liban, în timp ce Hezbollah a lansat peste 200 de rachete.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a trimis o scurtă declarație video adresată poporului libanez în care a spus: „Războiul Israelului nu este cu voi, este cu Hezbollah. De prea mult timp, Hezbollah vă folosește drept scuturi umane”, a spus el. Familiile din sudul Libanului au încărcat autoturisme, furgonete și camioane cu bunuri și oameni, uneori mai multe generații într-un singur vehicul.

O sursă a grupării pro-iraniene a declarat pentru AFP că comandantul Hezbollah de pe frontul de sud al Libanului a fost vizat luni seară de un atac israelian la periferia de sud a Beirutului.

Recomandări

CE FACEM CU DEZINFORMAREA?
CUM SCHIMBĂM EDUCAȚIA?
UNDE MERGI AZI?
UNDE MERGI BANII?
ATACURI ÎN UCRAINA
„FEMEILE NU SUNT LIBERE”

Ali Karaké, ținta raidului, este numărul trei în ierarhia Hezbollah, a adăugat sursa, fără a putea preciza soarta sa. Numărul doi, Ibrahim Aqil, a fost ucis vineri într-un atac israelian asupra suburbiilor sudice, iar numărul unu, Fouad Chokr, într-un raid similar asupra acestui bastion al Hezbollah, la 30 iulie.

Bombardamentele de luni au avut loc la câteva minute după ce IDF le-a cerut civililor libanezi din sudul Libanului să evacueze casele din apropierea zonelor în care Hezbollah a poziționat rachete.

IDF a spus că a trimis mesaje text și a efectuat apeluri telefonice către mii de civili libanezi, cerându-le să părăsească anumite zone din satele lor, care se aflau în apropierea depozitelor de arme Hezbollah și a pozițiilor de rachete din imobilele civile.

Citește și