• India a raportat primul caz de Mpox (fost monkeypox) din clada 1b, foarte transmisibilă, detectat la un bărbat din Kerala, întors recent din Dubai.
  • Autoritățile monitorizează 29 de contacte strânse și 37 de pasageri de pe același zbor, fără simptome până acum.
  • OMS a declarat mpox o urgență de sănătate publică, iar guvernul indian a cerut vigilență suplimentară în toate statele.

India a raportat primul său caz cu noua tulpină Mpox care a declanșat o alertă de urgență de sănătate publică din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scrie BBC.

Numită clada 1b, noua variantă este foarte transmisibilă și a fost legată de epidemia de Mpox din Africa.

Potrivit rapoartelor mass-media, tulpina a fost detectată la un bărbat în vârstă de 38 de ani din statul sudic Kerala, care s-a întors recent din Dubai. Mpox, cunoscut anterior ca Monkeypox, este un virus contagios care poate provoca leziuni cutanate dureroase.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

În august, OMS a declarat Mpox, care se numea în trecut Monkeypox, o urgență de sănătate publică în Africa. De atunci, varianta mai periculoasă a virusului s-a răspândit în țări din afara continentului african, inclusiv Suedia, Thailanda și Pakistan.

Marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Manisha Verma, a confirmat pentru Reuters că cazul de Mpox raportat în districtul Malappuram din Kerala aparține cladei 1. Pacientul este tratat într-un spital, iar persoanele cu care a intrat în contact sunt urmărite și monitorizate, au declarat autoritățile.

Responsabilul cu sănătatea din district a declarat că aproximativ 29 de prieteni și membri ai familiei pacientului, împreună cu 37 de pasageri aflați la bordul zborului său, sunt monitorizați, însă niciunul dintre aceștia nu a prezentat simptome până în prezent, a raportat agenția de presă.

În ultimii doi ani, India a raportat mai mult de 30 de cazuri de mpox cauzate de tulpina mai veche a cladei 2, considerată mai puțin infecțioasă. La începutul acestei luni, tulpina Mpox a fost detectată la un bărbat din nordul statului Haryana, care a fost internat în spital pentru câteva zile.

Mpox se transmite de la animale la oameni și între oameni prin contact strâns cu o persoană infectată – inclusiv prin sex, contact piele la piele și vorbind sau respirând în apropierea altei persoane.

Aceasta poate provoca simptome precum febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați și leziuni pe tot corpul. Dacă nu este tratată, mpox poate fi mortală. Guvernul federal a emis o avertizare către toate statele, cerându-le să fie vigilente în privința potențialelor cazuri de Mpox. Aproximativ 35 de laboratoare din întreaga țară au fost desemnate pentru testarea cazurilor suspecte de Mpox.

Citește și