• Restaurantul are peste 70 de portrete ale prim ministrului italian, Girogia Meloni.
  • Proprietarul restaurantului, Gjergj Luca, este un apropiat al premierului albanez Edi Rama.
  • Restaurantul se află în apropierea unei tabere de refugiați.
  • În cadrul acordului finanțat de Italia, persoanele care traversează Marea Mediterană din nordul Africii și sunt interceptați de paza de coastă italiană vor fi duși în Albania.

Un restaurant dedicat Giorgiei Meloni a fost deschis în apropierea unei tabere de refugiați din Albania.

În timp ce, în tabără, refugiații așteaptă să le fie procesate cererile de azil pentru a intra în UE pe mare, în cadrul unui pact controversat promovat de premierul italian de extremă dreapta, clienții restaurantului se delectează cu fructe de mare.

Cine este proprietarul restaurantului care „îmbină mâncare, artă și politică”

Restaurantul numit „Trattoria Meloni” din portul Shengjin în nordul Albaniei a fost deschis de Gjergj Luca, un apropiat al premierului albanez, Edi Rama.

Recomandări

CE FACEM CU DEZINFORMAREA?
CUM SCHIMBĂM EDUCAȚIA?
UNDE MERGI AZI?
UNDE MERGI BANII?
ATACURI ÎN UCRAINA
„FEMEILE NU SUNT LIBERE”

Când bucătăria, arta și politica se întâlnesc, se pot face lucruri frumoase”, a declarat Luca pentru AFP.

Meloni a vizitat amplasamentul centrului Shengjin în iunie, înainte de deschiderea restaurantului. Acesta este unul dintre cele două centre care se așteaptă să înceapă procesarea cererilor de azil în următoarele săptămâni.

În cadrul acordului finanțat de Italia, persoanele care traversează Mediterana din nordul Africii și sunt interceptați de paza de coastă italiană vor fi duși în Albania.

Gjergj Luca, fiul unui celebru actor albanez, a declarat că a fost fermecat de personalitatea lui Meloni, numind-o „extraordinară”.

El a spus că speră ca aceasta să revină pentru a-i gusta mâncarea și a-i admira portretele, care împodobesc fiecare centimetru din pereții restaurantului.

Cum arată interiorul Trattoria Meloni

Toate portretele Giorgiei Meloni au fost pictate de Heliton Haliti, un cunoscut artist albanez.

Deși artistul nu împărtășește opiniile politice, o consideră un personaj intrigant. Acesta a declarat pentru AFP că Meloni este „un personaj foarte interesant, puternic și, chiar dacă convingerile sale politice nu sunt ale mele, asta nu m-a împiedicat să fac o treabă pasionantă”.

Restaurantul este plin cu 70 de portrete ale Giorgiei Meloni, al cărui partid de extremă dereapta, Frații Italiei, conduce coaliția de guvernare din Italia.

Există un Meloni zâmbitor, un Meloni serios, un Meloni furios, Meloni copil, adolescent și politician, scrie The Guardian.

Citește și