Piperul Călugărului, Vitex agnus-castus, este o plantă cunoscută de peste 2500 de ani, cu origini în Asia și zona Mediteraneană. Planta a fost folosită încă de pe vremea lui Hipocrate și ulterior apare în Materia Medica a lui Dioscorides, având recomandări pentru afecțiuni ginecologice și tratarea inflamațiilor.
Legenda spune că Hera, zeița protectoare a căsătoriei, s-ar fi născut sub un copac de Vitex agnus-castus. Frunzele și fructele acestei plante erau folosite în ritualurile de fertilitate și protecție a căminului.
Piperul Călugărului ar avea capacitatea de a reduce dorința sexuală, de unde și denumirea în limba engleză, „chaste tree” – fructul castității. În Iliada lui Homer, piperul Călugărului este descris ca simbol al castității, având puterea de a ține demonii la distanță.
În Grecia antică, în timpul festivalurilor dedicate zeiței Demeter, zeița agriculturii și a fertilității, femeile se împodobeau cu florile acestui arbust. În tradițiile religioase medievale, se spune că planta era folosită de călugări pentru a-și păstra jurămintele de castitate. De aceea, arborele era adesea plantat în grădinile mănăstirilor sau folosit sub formă de ceai de către călugări pentru a-și menține castitatea.
Hestia, zeița focului sacru și a vetrei, era asociată cu planta, de aceea se credea că ea veghea asupra familiei, asigurând o viață armonioasă. În Roma antică, preotesele care întrețineau focul sacru în templele zeiței Vesta purtau nuiele și ghirlande împletite din florile arbustului. Purtarea unei ramuri de Vitex putea proteja persoana de vrăji sau influențe malefice.
În medicina tradițională, piperul Călugărului este considerat un remediu foarte bun pentru femeile care suferă de diverse tulburări menstruale. În primele zile după naștere, administrarea de Vitex stimulează secreția lactației, calmează nervozitatea, durerile abdominale și favorizează fertilitatea. Mai mult, se pare că piperul Călugărului îți va aduce o stare de spirit sănătoasă, claritate mentală și un somn mai bun.

Recomandări

PAPA REVINE!
RÂSUL E MEDICAMENTUL
ÎNTÂLNIRE DE GRADUL 0
MBAPPE S-A ACCIDENTAT
ÎCCJ: IOHANNIS, BANII ÎNAPOI!
„FEMEILE NU SUNT LIBERE”