În urmă cu trei sferturi de secol, autorul britanic George Orwell publica romanul „1984”. Cartea a ajuns una dintre cele mai cunoscute și influente opere din literatura utopiilor negative ale secolului XX.
Povestea are loc într-un stat totalitar în care guvernul Partidului își exercită controlul absolut asupra vieții cetățenilor prin „Big Brother” sau Conducătorul. În centrul acțiunii se află Winston Smith, un funcționar guvernamental care lucrează la Ministerul Adevărului, responsabil cu revizuirea și distorsionarea documentelor istorice pentru a se potrivi cu propaganda Partidului.
În această lume opresivă, libertatea individuală este complet subjugată, gândirea independentă este interzisă, iar cetățenii sunt supravegheați permanent. „Big Brother” (Fratele Mare) exercită controlul total asupra societății și supravegherea constantă a cetățenilor prin instrumente specifice. Romanul evidențiază manipularea mediatică, supravegherea de stat, controlul minții, cenzura și puterea abuzivă a guvernului. Adevărul este în mod constant distorsionat pentru a servi interesele Partidului.
Cartea continuă să fie citită și discutată, în contextul problemelor contemporane, și a avut un impact semnificativ în conștientizarea pericolelor societăților totalitare, în care dictatura se impune treptat, altfel decât în trecut, se insinuează prin „corectitudinea politică”, menită să aplice, prin „anularea culturii” și corectarea istoriei, aceleași metode ca acelea descrise de Orwell.
Advertisment
Recomandări
Partenerii noștri