• Studiu: 89% din oameni verifică telefonul din obișnuință.
  • Studiu: Telefonul oferă un sentiment de siguranță, e un refugiu.
  • Japonia are cea mai mare rată de dependență față de telefon.

E ora 9 dimineața. De câte ori te-ai uitat la telefon până acum? L-ai verificat pentru că a sunat, ai primit vreo notificare sau l-ai deschis din obișnuință?

Un studiu făcut de London School of Economics and Political Science – arată că doar 11% dintre cei care își verifică telefonul – o fac pentru a răspunde la o notificare, restul de 89% verifică telefonul din obișnuiță, fără să gândească de ce. Suntem atât de conectați cu telefonul nostru – încât dacă nu îl avem lângă noi, nu ne simțim în siguranță – spune un profesor de la Universitatea din Pennylvania, Shiri Melumad, care a descris telefonul drept „suzeta” adulților.

Telefonul a devenit evadarea oamenilor din diferite situații – de exemplu: când ești într-un loc nou și nu cunoști pe nimeni sau când aștepți liftul – scrollezi. Explicația? Nu mai știm să stăm și să nu facem nimic, simțim constant nevoia să ne ocupăm creierul – explică profesorul Melumad.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Telefonul a devenit un „all you can eat buffet” – pentru creierul nostru, 24 din 7 – motiv care ne face să fim dependenți de device – spune Adrian Ward – un profesor din Texas care studiază relația dintre oameni și tehnologie. Fără să elimine din avantajele telefonului, Ward propune să ne analizăm reacțiile în funcție de activitatea pe care o avem pe telefon. Asta ne va ajuta să conștientizăm dacă e sau nu timp pierdut, dacă ne facem bine sau nu. El propune să ne îndepărtăm ușor de telefon – în momente alese și într-un anumit interval de timp pentru că ruptura abruptă de device poate duce la anxietate.

Japonia are cea mai mare rată de dependență față de telefon – 59% dintre adulți spun că sunt dependenți de device.

Pe locul doi în lume este Coreea de Sud, cu 40% dintre adulți, iar pe trei America cu aproximativ 27%. O analiză făcută pe țările din Europa, arată că România are cea mai mare rată de dependență de social media în rândul tinerilor – cu un procent de 22%.

Citește și