• Sir Keir Starmer a declarat că este deschis să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană privind un program de mobilitate a tinerilor.
  • Guvernul laburist sub conducerea lui Starmer are un plan structurat pe „trei piloni” pentru a reîntări relațiile cu UE.
  • Ambasadorul UE în Regatul Unit a exprimat optimismul că se va ajunge la un acord privind mobilitatea tinerilor.

Sir Keir Starmer este încă deschis să ajungă la un acord cu UE cu privire la libera circulație a tinerilor, în timp ce se pregătește să meargă la Bruxelles săptămâna viitoare, scrie The Independent.

Guvernul laburist are un plan cu „trei piloni” pentru a reseta relația cu UE în cadrul unor discuții minuțioase. Principalele discuții vor fi conduse de Ministrul Afacerilor Europene, Nick Thomas-Symonds, care își are sediul în Cabinet Office și căruia i-au fost încredințate unele dintre cele mai complexe și mai sensibile sarcini în guvernul Starmer.

Programul de mobilitate a tinerilor (YMS) a devenit o problemă simbolică pentru cei care susțin că Sir Keir nu este suficient de ambițios în ceea ce privește resetarea relațiilor sale cu UE.

Recomandări

CE SPUNE MELANIA?
DISCUȚII STARMER-TRUMP
NE ÎNTÂLNIM LA MIJLOC
IOHANNIS E REFUZAT
DEL REY SE CĂSĂTOREȘTE
SURPRIZE, SURPRIZE

Pedro Serrano, ambasadorul UE în Regatul Unit, a declarat pentru Times Radio că el crede că se va conveni asupra unui program de mobilitate a tinerilor, sugerând că acesta ar putea acoperi domenii precum anii de pauză pentru tinerii sub 30 de ani. Au existat discuții conform cărora sistemul ar acoperi toate persoanele sub 30 de ani și ar facilita obținerea de locuri de muncă în Regatul Unit sau în UE, însă Serrano pare să sugereze un acord mai limitat.

Strategia de apărare se bazează pe revigorarea pactului de apărare de la Lancaster House cu Franța, crearea unei noi înțelegeri cu Germania și utilizarea acesteia ca bază a unui pact de securitate UE-Marea Britanie în colaborare cu NATO.

Problema siguranței se va referi la schimbul de date și la colaborarea în vederea combaterii criminalității, inclusiv a bandelor organizate, în special a celor implicate în traficul de persoane și în imigrația ilegală care duce la apariția ambarcațiunilor mici pe Canalul Mânecii.

Sir Keir a indicat că este pregătit să analizeze alinierea dinamică a reglementărilor cu UE. Cu toate acestea, se recunoaște faptul că, având o piață de 500 de milioane de persoane, este greu să se obțină schimbări din partea blocului comunitar.

Citește și