• Drone au fost reperate de structurile de monitorizare a spațiului aerian de frontieră.
  • Anunțul vine pe fondul unor explozii puternice care au avut loc în regiunea Odesa.
  • Românii au sunat la 112 pentru că se auzeau explozii puternice de pe teritoriul ucrainean.

MApN confirmă că drone rusești au intrat pe teritoriul României. Anunțul vine pe fondul unor explozii puternice, care au avut loc, noaptea trecută, în Ismail, regiunea Odesa. Ro-Alert a transmis românilor din regiunea de nord a județului Tulcea, să se adăpostească în beciuri și adăposturi de protecție civilă. De asemenea, a existat posibilitatea ca fragmente de drone să cadă pe teritoriul românesc în urma doborârii acestora de către sistemele antiaeriene ucrainene – conform mesajului.

Au fost românii din Tulcea puși în pericol, din nou?

Noaptea trecută, a fost trimis un mesaj RO ALERT în județul Tulcea la ora 2:00, după ce s-au observat grupuri de drone apropiindu-se de spațiul aerian al României. Se pare că au fost ridicate două avioane F16 ale Forțelor Aeriene Române de pe Baza 86 Aeriană Borcea la ora 1:52 și alte două avioane F18 ale părților aeriene spaniole din Serviciul de Luptă Poliție Aeriană extinsă de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Toate cele patru avioane au aterizat înapoi pe bazele aeriene la ora 4:00. Ministerul Apărării menționează că, pe parcursul acestui interval, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacurile asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 3:00, pentru o perioadă foarte scurtă de sub 3 minute, spațiul aerian național în zona de frontieră cu Ucraina. Din datele disponibile, nu ar fi existat o zonă de impact pe teritoriul național, însă Ministerul Apărării Naționale efectuează în prezent cercetări în zonă cu mijloace aeriene și echipe la sol.

Au fost înregistrate două apeluri la 112 din județul Tulcea de la persoane care s-au speriat de sunetul exploziilor și al avioanelor ridicate pentru a supraveghea situația, dar nu au fost raportate alte incidente. Este interesant de menționat că pentru Ministerul Apărării, sub valoarea de 3 minute a unor drone străine deasupra teritoriului României este considerată o perioadă foarte scurtă, deși pentru alte state, un interval scurt ar însemna câteva zeci de secunde.

Recomandări

HACKERII LUI TRUMP
IOHANNIS ARE UNDĂ VERDE
IOHANNIS NU POATE CANDIDA CA INDEPENDENT
DISCUȚIILE CONTINUĂ
BIDEN CONVOACĂ SUMMIT PENTRU UCRAINA
PICHAI LANSEAZĂ ROBLOX PENTRU COPII

Totuși, față de incidentul anterior, când o dronă rusească a survolat timp de 45 de minute spațiul aerian național, acum este într-adevăr mai puțin. Acest incident are loc în contextul în care, în noaptea trecută, Rusia a atacat obiective de infrastructură civilă în regiunea Odesa, provocând moartea a trei persoane și rănirea altor 11, inclusiv un copil.