• Prim-ministrul Israelului și-a prezentat țara drept un campion al păcii și prosperității pentru Orientul Mijlociu.
  • Forțele sale de securitate pregăteau un atac care a răspândit teroarea pe străzile capitalei libaneze și a sporit temerile legate de un război regional total.
  • „Israelul caută pacea. Israelul tânjește după pace. Israelul a făcut pace și va face pace din nou”, a declarat el.

Benjamin Netanyahu a ignorat apelurile globale pentru o încetare a focului într-un discurs sfidător la Națiunile Unite, care a fost rostit cu doar o oră înainte ca raidurile aeriene masive care l-au vizat pe liderul Hezbollah să niveleze mai multe blocuri de apartamente din Beirut, scrie The Guardian.

Adresându-se adunării generale de la New York, prim-ministrul Israelului și-a prezentat țara drept un campion al păcii și prosperității pentru Orientul Mijlociu, chiar dacă forțele sale de securitate pregăteau un atac care a răspândit teroarea pe străzile capitalei libaneze și a sporit temerile legate de un război regional total.

„Israelul caută pacea. Israelul tânjește după pace. Israelul a făcut pace și va face pace din nou”, a declarat el, dar nu a menționat acordurile de încetare a focului pentru Gaza și Liban care au fost susținute de SUA.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
DE CE BOLI SUFERĂ ELLEN?
PROMISIUNILE PAPEI
OMAGIU ADUS „COMORII”
NU SE TERMINĂ LUPTA
CARE E SITUAȚIA MIGRANȚILOR?

În schimb, el a amenințat cu mai multe atacuri în cadrul unei campanii împotriva Hezbollah, care a început săptămâna trecută cu explozia unor pagere, iar săptămâna aceasta s-a extins la lovituri aeriene care au ucis peste 700 de persoane și au strămutat cel puțin 90.000.

„Vom continua să degradăm Hezbollah”, a spus el în fața unei săli pe jumătate goale. Multe delegații naționale au părăsit sala în semn de protest când Netanyahu a urcat pe podium.

A fost o retragere clară de la planurile pentru o încetare a focului de 21 de zile peste granița libaneză, care a fost susținută de SUA și Franța și elaborată în strânsă colaborare cu guvernul israelian.

La scurt timp după ce a terminat de vorbit, explozii uriașe au zguduit sudul Beirutului, reducând șase clădiri la ruine, aparent într-o încercare de asasinare a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, prin distrugerea unui buncăr subteran.

Citește și