• Donald Trump și Volodimir Zelenski s-au întâlnit la New York pentru a discuta despre războiul din Ucraina.
  • Trump a sugerat că soluționarea conflictului ar putea fi rapidă dacă el câștigă alegerile.
  • Zelenski a numit întâlnirea productivă, subliniind că Ucraina trebuie să câștige.

Donald Trump s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la New York, într-o întrevedere cu mize ridicate, în cadrul căreia președintele ucrainean a încercat să refacă relațiile cu fostul lider american, scrie The Guardian.

Cei doi s-au întâlnit vineri la Trump Tower, pe fondul tensiunilor în creștere dintre Zelenski și Partidul Republican, tensiuni care ar putea periclita sprijinul militar al SUA pentru Ucraina, în cazul în care Trump ar câștiga alegerile din noiembrie.

„Avem o relație foarte bună și, după cum știți, am o relație bună și cu președintele Putin”, a declarat Trump înainte de întâlnire, stând alături de Zelenski. „Dacă vom câștiga, cred că putem rezolva rapid această situație. Dar, cum se spune, e nevoie de doi pentru a dansa tango.”

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ SEDIUL HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

La începutul întâlnirii, Zelenski a menționat că ultima lor întrevedere în persoană a avut loc acum cinci ani. „Credem amândoi că războiul din Ucraina trebuie să se încheie, că Putin nu poate câștiga și că Ucraina trebuie să prevaleze”, a afirmat președintele ucrainean. „Aș vrea să discutăm detaliile planului nostru.”

Aceasta a fost prima lor întâlnire de la controversa din 2019, când Trump a fost acuzat că i-ar fi cerut lui Zelenski să investigheze pe Joe Biden și fiul acestuia pentru a influența alegerile prezidențiale din SUA din 2020. Trump a fost achitat ulterior în Senat.

În declarațiile sale inițiale, Trump i-a mulțumit lui Zelenski pentru sprijinul acordat în acel scandal. „Unul dintre motivele pentru care am ieșit atât de bine este că Zelenski a spus clar că nu am făcut nimic greșit”, a afirmat Trump. „A spus-o tare și clar, și acuzațiile s-au prăbușit acolo.”

Zelenski a declarat presei în 2019 că nu a existat niciun șantaj din partea lui Trump.

Întâlnirea de vineri, care a durat mai puțin de o oră, ar putea reprezenta ultima șansă a lui Zelenski de a dezamorsa tensiunile cu Trump, care a făcut deseori comentarii favorabile lui Vladimir Putin și a sugerat că ar putea întrerupe ajutorul acordat Ucrainei pentru a forța Kievul să accepte o înțelegere cu Moscova, indiferent de condiții.

„Trebuie să se termine”, a spus Trump despre războiul din Ucraina. „La un moment dat, acest conflict trebuie să se încheie. Zelenski și Ucraina au trecut prin iad.”

După întâlnire, Zelenski a calificat discuțiile drept „foarte productive”. Pe platforma X, el a scris: „Am prezentat Planul nostru de Victorie și am discutat în detaliu situația din Ucraina și impactul războiului asupra poporului nostru. Am fost de acord că Putin nu poate câștiga și că Ucraina trebuie să prevaleze.”

Întâlnirea a avut loc după vizita lui Zelenski la Adunarea Generală a ONU și la Casa Albă, unde s-a întâlnit cu Joe Biden și Kamala Harris. În timpul acestei vizite, vicepreședintele Harris a criticat indirect abordarea lui Trump față de Ucraina, afirmând că unii politicieni americani ar putea face presiuni pentru ca Ucraina să cedeze teritorii în schimbul păcii cu Putin. „Aceste propuneri sunt, de fapt, capitulări, nu soluții de pace”, a declarat Harris.

Tensiunile dintre Trump și Zelenski s-au intensificat după ce liderul ucrainean a declarat într-un interviu că nu crede că Trump știe cum să pună capăt războiului din Ucraina. El l-a criticat, de asemenea, pe JD Vance, un aliat al lui Trump, considerându-l „prea radical” pentru a sprijini un acord de pace în care Kievul ar trebui să cedeze teritorii Rusiei.

Trump, în campania sa electorală, a răspuns dur, criticându-l pe Zelenski pentru „insulte urâte” la adresa sa. Într-un discurs din Carolina de Nord, Trump a spus că orice acord, chiar și unul prost, ar fi fost mai bun decât ceea ce s-a întâmplat până acum. „Țara este distrusă, oamenii sunt morți, totul este în ruine”, a afirmat el.

Înaintea întâlnirii, Trump a postat pe platforma sa de socializare Truth Social un mesaj privat primit de la Zelenski, în care președintele ucrainean solicita o întrevedere. Decizia de a face public acest mesaj a generat îngrijorări cu privire la faptul că discuțiile diplomatice confidențiale ar putea fi divulgate în orice moment.

Citește și