• Thrive Capital investește peste 1 miliard de dolari în OpenAI.
  • OpenAI estimează venituri de 11,6 miliarde de dolari în 2025.
  • Noua finanțare ar putea evalua OpenAI la 150 de miliarde de dolari.

Thrive Capital a investit peste 1 miliard de dolari în runda actuală de strângere de fonduri de 6,5 miliarde de dolari a OpenAI, având o clauză avantajoasă pe care ceilalți investitori nu o primesc: posibilitatea de a investi încă 1 miliard de dolari anul viitor la aceeași evaluare, dacă OpenAI atinge un obiectiv de venituri, conform unor surse familiare cu situația, scrie The Business Standard.

OpenAI estimează că veniturile sale vor crește substanțial la 11,6 miliarde de dolari în 2025, de la aproximativ 3,7 miliarde de dolari în 2024. Cu toate acestea, pierderile pentru 2024 sunt estimate la 5 miliarde de dolari, în mare parte din cauza costurilor ridicate pentru puterea de calcul, care ar putea fluctua, au declarat sursele sub anonimat.

Runda de finanțare actuală, sub formă de datorie convertibilă, ar putea evalua OpenAI la 150 de miliarde de dolari și este de așteptat să se încheie până la sfârșitul săptămânii. Această evaluare depinde de o restructurare complexă care vizează eliminarea controlului consiliului non-profit al companiei și plafonul rentabilității pentru investitori, conform unui plan raportat anterior de Reuters. Nu a fost specificată o dată pentru finalizarea conversiei.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Thrive Capital, care a condus și runda anterioară de finanțare a OpenAI, oferă 1,2 miliarde de dolari, combinând fonduri proprii cu un vehicul de investiții dedicat investitorilor mai mici. Alte companii participante la această rundă de finanțare includ Microsoft, Apple, Nvidia și Khosla Ventures. Spre deosebire de Thrive, ceilalți investitori nu au opțiunea de a investi suplimentar la prețul curent, ceea ce ar putea oferi Thrive un avantaj semnificativ în viitor.

Deși Reuters nu a putut determina ținta de venituri care ar activa opțiunea suplimentară a Thrive, această mișcare subliniază creșterea rapidă a evaluării OpenAI. Thrive Capital a fost fondată de Joshua Kushner, însă nici Thrive, nici OpenAI nu au oferit comentarii pe marginea acestor informații.

Previziunile de venituri ale OpenAI depășesc cu mult așteptările inițiale ale CEO-ului Sam Altman, care anticipa venituri de 1 miliard de dolari în 2024. Principalele surse de venituri ale companiei includ vânzarea serviciilor către corporații și abonamentele la ChatGPT, serviciul său de chatbot, care generează venituri de aproximativ 2,7 miliarde de dolari în acest an, comparativ cu 700 de milioane de dolari în 2023. ChatGPT are în prezent aproximativ 10 milioane de utilizatori plătitori, fiecare achitând o taxă de 20 de dolari pe lună.

Informațiile financiare și detaliile despre opțiunea suplimentară a Thrive au fost publicate prima dată de New York Times.

Citește și