• Marine Le Pen va fi judecată astăzi pentru presupuse deturnări de fonduri UE.
  • Procurorii acuză partidul RN de folosirea ilegală a banilor europeni pentru activități interne.
  • Le Pen riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani dacă va fi găsită vinovată.
  • Actualul lider al RN, Jordan Bardella, nu este implicat în acest proces.

Marine Le Pen, fost lider al partidului francez de extremă dreapta Raliul Național (RN), va fi judecată astăzi de un tribunal penal din Paris, alături de alte 26 de persoane, pentru presupuse deturnări de fonduri ale Uniunii Europene, conform Reuters.

Pledază „nevinovată”

La aproape un deceniu de la începerea investigațiilor inițiale, procesul îi oferă lui Le Pen ocazia de a scăpa de acuzațiile pe care le-a negat întotdeauna.

Cu toate acestea, există, de asemenea, riscul de a atrage atenția asupra problemelor recurente ale RN cu legea.

Recomandări

ALTĂ GRANIȚĂ
TRUMP E FAN HORROR
RAIDURI ÎN LIBAN
LE PEN URMĂRITĂ PENAL
VORBE GRELE
REVIN INUNDAȚIILE

Oficiali și angajați ai partidului, foști deputați și asistenți parlamentari sunt acuzați că au folosit bani destinați activității parlamentare a UE pentru a plăti angajați RN, care la acea vreme se numea Frontul Național.

Parlamentarilor UE li se alocă fonduri pentru acoperirea cheltuielilor, inclusiv ale asistenților lor, dar nu trebuie să le folosească pentru finanțarea activităților de partid.

Actualul șef al partidului RN, Jordan Bardella, care este, de asemenea, membru al Parlamentului European, a lucrat într-o astfel de funcție de asistent. El nu face parte din proces.

Partidul lui Le Pen, care face parte din principalul grup de partide eurosceptice și naționaliste din Parlamentul European și pledează pentru politici de tipul „Franța înainte de toate” pe teme precum imigrația, piețele energetice și agricultura, neagă acuzațiile.

Care sunt acuzațiile

Marine Le Pen este acuzată atât pentru rolul său de lider de partid, cât și pentru cel de deputat european, angajând asistenți fictivi.

Procurorii spun că un alt inculpat, Thierry Legier, ar fi lucrat în realitate ca bodyguard pentru Le Pen și tatăl acesteia, Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Național, primind în același timp un salariu de asistent parlamentar între 2005 și 2012.

Deputatul RN și purtătorul de cuvânt al partidului, Laurent Jacobelli, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Marine Le Pen nu era îngrijorată de proces.

Ea știe că suntem acuzați că avem o înțelegere diferită, ca partid francez, a ceea ce este un rol de asistent, în comparație cu înțelegerea Parlamentului European”, a spus el.

Dacă vor fi găsiți vinovați, Le Pen și ceilalți acuzați ar putea fi condamnați la o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani, la o amendă de un milion de euro și la interdicția de a ocupa funcții publice timp de până la cinci ani.

Citește și