• Partidele principale din Austria se pregătesc pentru negocieri dificile în urma victoriei extremei drepte în alegerile generale, generând temeri cu privire la democrație.
  • Partidul Libertății (FPÖ) a obținut peste 29% din voturi, depășind Partidul Popular (ÖVP), dar se confruntă cu obstacole în formarea unui guvern.
  • Critici, inclusiv Comitetul Internațional Auschwitz, au exprimat îngrijorări cu privire la ascensiunea FPÖ și impactul său asupra democrației în Austria.

Partidele principale din Austria se pregătesc pentru negocieri intense în vederea formării unui nou guvern, după ce extrema dreaptă a obținut o victorie semnificativă în urma alegerilor generale. Această victorie a fost influențată de nemulțumirea alegătorilor față de migrație și inflație, ceea ce a ridicat semne de întrebare asupra stării democrației în țară, scrie The Guardian.

Partidul Libertății (FPÖ), cunoscut pentru pozițiile sale anti-islam și relațiile cu Kremlinul, a înregistrat cel mai bun rezultat de la înființarea sa, obținând peste 29% din voturi și depășind Partidul Popular de centru-dreapta (ÖVP) cu aproape trei puncte procentuale. Partidul Social Democrat (SPÖ) a avut o performanță slabă, cu 21%, iar Verzii, parteneri ai coaliției de guvernare, au scăzut la 8%.

Sprijinul FPÖ, care a crescut cu 13 puncte procentuale comparativ cu alegerile din 2019, se datorează, în mare parte, tinerilor alegători, dar partidul se va confrunta cu dificultăți în formarea unui guvern, având în vedere că nu a obținut majoritatea absolută. De asemenea, alte partide au exclus orice colaborare cu FPÖ, iar liderul acestuia, Herbert Kickl, cunoscut pentru retorica sa extremă, va trebui să obțină sprijinul partidelor tradiționale pentru a forma o alianță.

Recomandări

VA AVEA UE NOI MEMBRI?
UNDE SCHIEZI AZI?
CINE E BABSI ZANGERL?
BYE, BYE GALLIANO!
RIRI PRIMEȘTE AUTOGRAF
GEN Z INVESTEȘTE ÎN MENTORAT ONLINE

Criticii din Austria, inclusiv Comitetul Internațional Auschwitz, au tras un semnal de alarmă în legătură cu ascensiunea extremei drepte, subliniind riscurile unei potențiale erodări a democrației. Președintele Alexander Van der Bellen a făcut apel la unitatea partidelor democratice pentru a contracara influența FPÖ. Deși majoritatea alegătorilor continuă să sprijine democrația, îngrijorările persistă cu privire la direcția în care se îndreaptă țara.

Citește și