• Lidera RN este acuzată, alături de alți membri de marcă ai partidului, că a deturnat 7 mil € din fonduri europene.
  • Banii pentru asistenții parlamentari ar fi fost folosiți pentru cei care lucrau în realitate în Franța, la partid
  • Printre cei care se afla pe fișele de plată ale Parlamentului Europeal ca „asistent parlamentar“ se numără bodyguardul Marinei Le Pen
  • Marine Le Pen riscă 10 ani de închisoare și o pedeapsă de ineligibilitate care îi pune în percol candidatura la prezidențiale în 2027

Procesul Marinei Le Pen și al altor 24 de persoane, suspectate că ar fi deturnat fonduri de la Parlamentul European pentru a plăti angajații de partid, a început azi la Paris. Marine Le Pen, care speră să candideze cu succes în 2027 la alegerile prezidențiale, riscă o pedeapsă care include până la 10 ani de închisoare și o amendă de 1 milion de euro. Totuși, cea mai gravă consecință ar putea fi o interdicție de 5 ani de a candida pentru funcții publice.

Cum abordează Marine Le Pen acest proces?


Marine Le Pen vrea să-și asume responsabilitatea. Pe banca acuzațiilor începând de azi, ea va trebui să se confrunte cu instanța penală din Paris dintr-un dosar de suspiciuni de locuri de muncă fictive care vizează deturnarea banilor de la Parlamentul European pentru beneficiul partidului.

Marine Le Pen vrea să meargă cât mai des la audieri în timpul acestui proces, pe modelul Trump, adică să se victimizeze și să folosească această tribună pentru a se face auzită.

Riscă într-adevăr să nu se poată prezenta la alegeri în 2027?

În teorie, da. În practică, există numeroase căi de recurs care ar face ca sentința să nu poată fi pronunțată înainte de 2027. Dincolo de considerente judiciare, se pune problema impactului politic al unui astfel de proces. Dar Le Pen a ales ca strategie „transparența”.

Recomandări

ALTĂ GRANIȚĂ
TRUMP E FAN HORROR
RAIDURI ÎN LIBAN
LE PEN URMĂRITĂ PENAL
VORBE GRELE
REVIN INUNDAȚIILE

„Sunt senină, nu am nimic de ascuns” – a spus ea azi intrând în tribunal.

Fondurile despre care se vorbește sunt cele alocate europarlamentarilor pentru asistenții lor. Avocații partidului spun că asistenții parlamentari „nu sunt angajați ai Parlamentului European” iar europarlamentarii au nevoie de ei în circumscripțiile în care sunt aleși.

Însă printre cei angajați și plătiți de Parlamentul European se numără și bodyguardul Marine Le Pen…

Citește și