• Fostul Președinte Donald Trump a lansat acuzații false la adresa Președintelui Joe Biden.
  • Președintele Biden a anunțat că intenționează să viziteze Carolina de Nord pentru a evalua pagubele cauzate de uragan.
  • Peste 3.300 de membri ai personalului federal au fost detașați pentru a ajuta în zonele afectate.

Președintele Joe Biden a ripostat cu furie la acuzațiile false ale lui Donald Trump, după ce fostul Președinte și candidatul republican la președinție a lansat pe platforma sa de socializare o afirmație nefondată cu privire la răspunsul federal la uraganul Helene, scrie The Independent.

Luni, Trump a sugerat că Biden și guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper, ignoră devastarea provocată de furtună, care a ucis peste 100 de persoane și a lăsat sute de dispăruți și de negăsit în statul Tar Heel.

Într-o postare pe Truth Social, Trump a scris că „[nu] i-au plăcut rapoartele” pe care le-ar fi primit cu privire la faptul că guvernul federal și cel de stat „s-au dat peste cap să nu ajute oamenii din zonele republicane” afectate de uragan.

Recomandări

PE AICI NU SE TRECE!
E FOAME DE BANI
BIDEN RIPOSTEAZĂ
LEVII`S JEANS
WALZ VS. VANCE
PEAKY BLINDERS ARE BACK

„Minte, iar guvernatorul i-a spus că minte. Guvernatorul mi-a spus că minte. Am vorbit cu guvernatorul, am petrecut timp cu el, iar el mi-a spus că minte. Nu știu de ce face asta”, a spus el.

Biden a adăugat că nu îi pasă ce spune Trump despre el, dar a subliniat că ceea ce îi pasă este „ce le transmite oamenilor care au nevoie” atunci când „sugerează că nu facem tot ce este posibil”.

De asemenea, Biden a declarat reporterilor că va vizita miercuri Carolina de Nord pentru a evalua pagubele. El a declarat anterior că se abține de la efectuarea călătoriei în statul devastat de furtună până când va putea fi sigur că deplasarea acolo nu va deturna resursele necesare pentru eforturile de răspuns și recuperare.

Luni, oficialii guvernamentali și grupurile de ajutor au lucrat pentru a aduce provizii rezidenților blocați în zonele grav afectate. În timp ce multe zone sunt accesibile doar pe calea aerului, unele comunități muntoase vor primi alimente, apă și scutece de la zeci de catâri.

Vorbind luni după-amiază de la sediul FEMA din capitala țării, vicepreședintele Kamala Harris a declarat că 3.300 de membri ai personalului federal au fost detașați pentru a răspunde zonelor devastate.

Candidatul democrat la președinție a declarat că se va deplasa în regiune atunci când vor putea face acest lucru fără a perturba operațiunile de răspuns la situații de urgență.

În timp ce Trump a declarat mulțimii din Georgia că a vorbit mai devreme cu fondatorul SpaceX și miliardarul Elon Musk despre instalarea internetului de mare viteză Starlink în Carolina de Nord, Casa Albă a precizat că FEMA a trimis încă 140 de sateliți pentru a ajuta la comunicații și la refacerea infrastructurii. În prezent, există 40 de sisteme disponibile pentru a ajuta la comunicațiile cu respondenții.

Mai mult de 1,7 milioane de clienți au rămas fără curent la sfârșitul zilei de luni în Carolina de Sud, Georgia, Carolina de Nord, Virginia și Florida. Compania Duke Energy, care deservește 8,4 milioane de clienți, a declarat că unii dintre aceștia ar putea fi restabiliți până vineri. Pentru alții, în locurile în care infrastructura a fost distrusă, procesul ar fi mai anevoios.

Citește și