• În timpul dezbaterii, se așteaptă ca Vance să critice politicile liberale ale lui Walz, în special în domenii precum economia și imigrația.
  • Walz va încerca să contracareze prin evidențierea declarațiilor controversate ale lui Vance și prin promovarea problemelor sociale care favorizează democrații.
  • Walz a fost ales ca partener de campanie al lui Kamala Harris după ce Biden a renunțat la realegere.

Democratul Tim Walz și republicanul JD Vance se vor întâlni marți seară, la New York, pentru singura lor dezbatere vicepreședințială, conform BBC.

În timp ce mizele în acest tip de confruntări între contracandidați sunt de obicei scăzute – o etapă secundară a evenimentului prezidențial principal – aceasta ar putea fi diferită.

Într-o cursă strânsă care ar putea fi decisă de zeci de mii de voturi într-o mână de state, orice oportunitate de a genera atenție pozitivă și impuls politic este prețioasă.

Recomandări

RUTTE PREIA NATO
BNR ÎȘI ALEGE CONDUCEREA
PUTIN RECRUTEAZĂ
ȘTII DE VREME?
UNDE ÎȚI BEI CAFEAUA?
LIBANUL E ATACAT

Donald Trump și-a anunțat alegerea lui Vance în iulie, la începutul Convenției Naționale Republicane și la doar o zi după aproape asasinarea sa. Fostul Președinte se afla la mare înălțime în sondaje, iar alegerea senatorului de Ohio, în vârstă de 40 de ani, a fost văzută nu numai ca un joc în favoarea clasei muncitoare albe din regiunea industrială Midwest – un grup demografic cheie într-o regiune care este un important câmp de luptă electorală – ci și ca o modalitate de a-și stabili moștenirea politică.

Spre deosebire de primul vicepreședinte al lui Trump, Mike Pence, Vance este un suflet înrudit din punct de vedere ideologic, al cărui accent pe comerț și imigrație corespunde priorităților politice principale ale lui Trump.

Dacă Vance era unul dintre principalii candidați la funcția de contracandidat al lui Trump, calea lui Walz către poziția democrată numărul doi era mult mai improbabilă. După ce Joe Biden a renunțat la candidatura sa pentru realegere, vicepreședintele Kamala Harris a preluat rolul de purtător de stindard și, la scurt timp după aceea, a început să caute un contracandidat.

Walz, guvernatorul statului Minnesota, nu a fost unul dintre principalii candidați pentru acest post, însă aparițiile sale virale la televiziune, în care îi ironiza pe republicani ca fiind „ciudați”, și capacitatea sa de a apăra politicile liberale într-un limbaj prietenos cu moderații au convins-o pe Harris.

Vance vinde mesajul lui Trump Americii dezamăgite

În campania electorală, ambii bărbați au încercat să pună în aplicare abilitățile politice care le-au adus postul de contracandidați.

Vance a fost un susținător frecvent al campaniei Trump în programele de știri ale mass-mediei principale. De asemenea, a mobilizat potențiali susținători în zonele rurale din statele din vestul mijlociu, parte a strategiei campaniei Trump de a atrage alegători simpatizanți care poate nu au participat la alegerile anterioare. Săptămâna trecută, în Traverse City, Michigan, Vance a ținut discursul său standard, axat pe imigrație, economie și comerț.

Walz face apel la alegătorii pe care Harris se străduiește să îi atingă

Democratul a fost o prezență obișnuită în zonele rurale ale statelor aflate în bătălie – apărând adesea în locuri care sunt în mod tradițional mai conservatoare. În calitate de fost antrenor de fotbal în liceu, a încercat să își pună în valoare trecutul și legăturile cu cel mai popular sport din America. Sâmbătă, el a fost prezent la meciul de fotbal american Michigan-Minnesota, care s-a desfășurat în fața a 110.000 de spectatori.

Atunci când Harris l-a prezentat pe Walz drept alegerea sa pentru funcția de vicepreședinte la un miting din Philadelphia, la începutul lunii august, l-a numit în mod repetat „antrenorul Walz” și a subliniat experiența sa de educator în liceu.

Cum se vor ataca reciproc candidații?

În timpul dezbaterii de marți seară, este probabil ca Vance să continue să-i lovească pe democrați în economie, imigrație și criminalitate – domenii în care sondajele arată că Trump și republicanii sunt favorizați.

El l-ar putea acuza pe Walz că a reacționat lent la demonstrațiile uneori violente din Minnesota în urma morții lui George Floyd în mâinile poliției din Minneapolis și ar putea sublinia unele dintre cele mai controversate politici liberale adoptate de Walz în calitate de guvernator, inclusiv în ceea ce privește drepturile transsexualilor. De asemenea, ar putea menționa declarațiile uneori contradictorii ale lui Walz cu privire la activitatea sa în Garda Națională din Minnesota.

Walz poate contraataca subliniind declarațiile controversate din trecut ale lui Vance – cu privire la haitienii din Ohio și remarcile sale batjocoritoare despre femeile democrate care nu au copii ca fiind „doamne cu pisici fără copii”.

De asemenea, acesta ar putea remarca legăturile lui Vance cu persoane care au supravegheat Proiectul 2025, agenda de guvernare propusă de Heritage Foundation, un grup de reflecție conservator. Este sigur că va muta accentul pe problemele sociale în care democrații sunt mai puternici – cum ar fi asistența medicală, mediul și, cel mai proeminent, dreptul la avort.

Bărbații care ar fi la un pas de președinție

Amândoi au avut un profil relativ scăzut în politica națională înainte de a ajunge pe listele prezidențiale respective. Vance, care a lucrat mai puțin de doi ani în Senatul SUA, este cunoscut mai ales pentru cartea de memorii Hillbilly Elegy, un bestseller. Walz are un palmares politic mai lung, fiind guvernator și congresman dintr-o zonă rurală din Minnesota, dar nu s-a aflat niciodată în primele rânduri ale conducerii partidului.

Marți seară, cei doi vor avea ocazia să se prezinte pentru prima dată în fața a milioane de americani, iar prestația lor ar putea reflecta judecata și capacitatea de decizie a candidaților prezidențiali care i-au selectat.

Vance ar putea fi în centrul atenției, având în vedere că Trump, dacă va câștiga, va fi cea mai în vârstă persoană aleasă vreodată Președinte. De asemenea, Vance ar putea profita de ocazie pentru a oferi profunzime ideologică și detalii populismului conservator al lui Trump, așa cum a făcut în timpul discursului său din iulie de la Convenția republicană.

Pentru Walz, este o șansă nu numai de a-i ajuta pe americani să afle mai multe despre el ca și candidat, ci și despre o candidatură democrată care nu exista în urmă cu două luni – una despre care, conform sondajelor, mulți americani încă nu sunt siguri. Dacă poate face acest lucru într-un mod care să atragă alegătorii moderați și independenți – punctul său forte – cu atât mai bine pentru tabăra Harris.

De obicei, dezbaterea vice-prezidențială are loc în mijlocul unei serii de dezbateri prezidențiale – un interludiu între confruntările candidaților care contează cu adevărat.

Cu toate acestea, având în vedere că anul acesta nu sunt programate alte dezbateri prezidențiale, confruntarea dintre contracandidați ar putea fi ultima șansă pentru alegătorii americani de a vedea cele două opțiuni reprezentate în contrast direct înainte de a vota.

Citește și