• Israelul a început incursiunea, pe care a numit-o operațiunea „Săgeata Nordului”, cu un baraj de bombardamente peste graniță, în sudul Libanului.
  • Într-o declarație, un purtător de cuvânt militar israelian le-a spus locuitorilor satelor să evacueze la nord de râul Awali.
  • Oficiali israelieni au confirmat că mici unități de comando israeliene au trecut granița pentru a participa la incursiune.

Oficialii israelieni au ordonat locuitorilor să evacueze aproximativ 30 de sate de frontieră din sudul Libanului, în cadrul primelor solicitări concrete după ce armata a lansat ieri ceea ce a numit „raiduri terestre limitate, localizate și țintite” împotriva Hezbollah, scrie The Guardian.

Israelul a început incursiunea, pe care a numit-o operațiunea „Săgeata Nordului”, cu un baraj de bombardamente peste graniță, în sudul Libanului, noaptea trecută, și a declarat că va trimite trupe la sol împotriva țintelor situate în satele din apropierea graniței care ar reprezenta „o amenințare imediată pentru comunitățile din nordul Israelului”.

Incursiunea terestră marchează prima dată când trupele israeliene lansează operațiuni susținute în Liban din 2006, când cele două țări au semnat un acord de pace care a pus capăt unui război de 34 de zile între Israel și miliția șiită Hezbollah, care domină o mare parte din sudul Libanului.

Recomandări

IDF ATACĂ LIBANUL
ISRAELUL EVACUEAZĂ OAMENII
JOHNSON, DESPRE BOALA REGINEI
CINE CONDUCE BNR
CÂND VOTEZI
CE E MUZICA PENTRU TINE?

Într-o declarație, un purtător de cuvânt militar israelian le-a spus locuitorilor satelor să evacueze la nord de râul Awali, în timp ce Forțele de Apărare ale Israelului au vizat ceea ce au numit „infrastructura de atac” a Hezbollah de-a lungul frontierei dintre Israel și Liban.

„Forțele de apărare israeliene nu doresc să vă facă rău, iar pentru siguranța dumneavoastră trebuie să vă evacuați imediat casele”, a scris Avichay Adraee într-un mesaj postat pe X, adăugând că orice casă folosită de Hezbollah va fi vizată.

Nu este clar de ce Israelul le-a cerut locuitorilor din anumite orașe din sud, și nu celor învecinate, să plece, și nici de ce le-a ordonat să meargă atât de departe spre nord. „Fiți atenți, nu aveți voie să mergeți în sud. A merge spre sud vă poate pune viața în pericol”, se adaugă în declarație. „Vă vom anunța când este sigur să vă întoarceți acasă”.

Burj al-Shemali, un oraș cu aproximativ 60.000 de locuitori din sudul Libanului care a fost inclus în ordinul de evacuare al Israelului, a primit apeluri prin care locuitorii erau avertizați să plece, ceea ce i-a determinat pe mulți să fugă, a declarat Ali Deeb, primarul orașului, pentru The Guardian.

„Unii au mers la Tyre, alții au mers la râul Awali. Alții au rămas, deoarece nu aveau unde să meargă sau nu aveau bani să plece”, a spus el, adăugând că «toată lumea» din oraș era speriată.

Oficiali israelieni au confirmat că mici unități de comando israeliene au trecut granița pentru a participa la incursiune. Dar armata nu pare să fi trimis tancuri sau alte unități blindate peste graniță și a mobilizat doar o brigadă ca parte a operațiunii, ceea ce face ca aceasta să aibă o amploare mult mai limitată decât războiul de un an din Gaza.

Citește și