• Dezbaterea a avut loc la Studio 45 de la CBS Broadcast Center, situat în cartierul Hell’s Kitchen din Manhattan, New York.
  • Ambii candidați sunt relativ noi pe scena politică din SUA, Vance fiind ales în 2022, iar Walz fiind mai puțin cunoscut în afara Minnesota.
  • Un sondaj realizat înainte de dezbatere sugerează că Walz este mai bine văzut de alegători decât Vance, ceea ce ar putea influența dinamica dezbaterii.

Coechipierul Kamalei Harris, guvernatorul din Minnesota Tim Walz și coechipierul lui Donald Trump, senatorul din Ohio J.D. Vance, s-au confruntat în prima și singura lor dezbatere televizată, găzduită de CBS News, înainte de alegerile din noiembrie. Cei doi au fost la foc automat. Senatorul JD Vance a vorbit timp de aproximativ 38 de minute și 59 de secunde în total, în timp ce guvernatorul Tim Walz a vorbit aproximativ 40 de minute și 42 de secunde.

Orientul Mijlociu

Dezbaterea a început cu întrebarea adresată de moderatoarele CBS, Norah O’Donnell și Margaret Brennan, privind viziunea celor doi candidați asupra unui răspuns al Israelului la atacurile Iranului de seara trecută.

Democratul Tim Walz a declarat că Statele Unite „trebuie să continue să aibă o prezență în Orientul Mijlociu”, iar republicanul J.D. Vance a afirmat că „ar fi strict decizia Israelului dacă ar dori să lanseze un atac preventiv asupra Iranului”, după ce Iranul a lansat sute de rachete spre Israel marți.

Recomandări

IRANUL ATACĂ ISRAELUL
ISRAELUL EVACUEAZĂ OAMENII
TO BE OR NOT TO BE
JOHNSON, DESPRE BOALA REGINEI
CINE CONDUCE BNR
120 DE NOI ACUZAȚII

Schimbările climatice

Vance a descris devastarea cauzată de uraganul Helene ca fiind „o tragedie umană de nedescris și inimaginabilă”, fără a răspunde direct la o întrebare despre rolul schimbărilor climatice.

În schimb, Walz a evidențiat progresele lui Harris în acest domeniu și a criticat comentariile anterioare ale lui Trump conform cărora schimbările climatice sunt „o farsă”.

Imigrația

Democratul Tim Walz a criticat politicile de imigrație ale lui Trump, subliniind că fostul președinte a reușit să blocheze un acord bipartizan privind frontiera în Senat.

J.D. Vance, pe de altă parte, a continuat să atace administrația Harris și Biden pentru gestionarea dezastruoasă a frontierei, care a permis milioanelor de imigranți ilegali să se infiltreze în SUA și să aducă droguri și arme în țară.

Întrebat despre posibila separare a copiilor de familii, în cazul unei deportări în masă, așa cum plănuiește Trump, Vance a spus că „trebuie să menționăm că din cauza Kamalei Harris, copiii sunt deja separați de familii din cauza imigranților, pentru că ajung victime ale traficanților”.

Totodată, un moment cheie în timpul dezbaterii a fost subiectul imigranților haitieni din Springfield, Ohio, care „mănâncă animale”. Discuția a devenit tensionată, iar moderatoarele CBS au oprit microfoanele ambilor candidați, pentru prima dată. J.D. Vance a respins în timpul dezbaterii legalitatea programului care le permite imigranților haitieni să stea în SUA, în timp ce moderatoarele încercau să treacă la următoarea întrebare.

Context: Republicanii, inclusiv J.D. Vance, au răspândit un șir lung de informații false despre imigranții haitieni care mănâncă animale de companie în Springfield, Ohio, „injectând orașul cu haos”. Orașul Springfield notează pe site-ul său că 12.000 până la 15.000 de imigranți trăiesc în comitatul Clark și că imigranții haitiani se află acolo în mod legal, ca parte a unui program de eliberare condiționată care permite cetățenilor și rezidenților legali să solicite ca membrii familiei lor din Haiti să vină în Statele Unite.

Economia

J.D. Vance a argumentat că planul economic al lui Trump ar rezolva criza costului vieții „din prima zi” a celui de-al doilea mandat la Casa Albă.

Trump a promis impunerea unor tarife istorice și deportarea a milioane de imigranți fără acte.

La pol opus, democratul Tim Walz a apărat propunerile Kamalei Harris de a sprijini clasa de mijloc, menționând planurile vicepreședintelui de a face locuințele și proprietățile mai accesibile și de a reduce taxele.

Avortul

Tim Walz și-a apărat poziția privind avortul ca guvernator al Minnesota și a atacat Proiectul 2025, promițând restabilirea deciziei Roe v. Wade.

E vorba de un drept fundamental! E vorba de sănătate. Avem încredere în femei și avem încredere în doctori. Suntem pro-femei, pro-libertate. Știm ce implicații sunt. Vrem ca femeile să își ia propriile decizii”, a spus Walz.

J.D. Vance a afirmat că dorește ca republicanii să fie „pro-familie în sensul cel mai larg al cuvântului” și a solicitat politici care să facă creșterea copiilor mai accesibilă și să ofere femeilor „mai multe opțiuni”.

De asemenea, a menționat că dorește un „model de îngrijire familială care să facă posibilă alegerea”.

„Trebuie să recâștigăm încrederea americanilor. Ca republicani, vreau să fim pro-familie în cel mai adevărat sens al cuvântului. Vreau să fie mai ușor pentru femei să aibă copii, vreau să fie ușor pentru tineri să-și cumpere o casă. Vreau să sprijinim tratamentele de fertilitate. Vreau să le dăm mai multe opțiuni femeilor. Avem o țară mare, diversă, California are o perspectivă diferită de Georgia, Georgia are o perspectivă diferită de alte state…și tot așa. Atât de multe femei vor să aibă familii. Eu și Donald Trump vrem să facem totul mai accesibil”, a spus Vance.

Comentariile anterioare ale lui Vance despre Trump

Guvernatorul din Minnesota a folosit în mod repetat comentariile anterioare ale lui Vance despre Trump, inclusiv afirmații despre faptul că nu îl plăcea pe Trump înainte de a se alătura echipei republicane.

Vance s-a apărat, spunând că a fost „extrem de deschis” cu privire la faptul că „s-a înșelat în privința lui Donald Trump”.

„Donald Trump a livrat pentru poporul american – salarii în creștere, o economie care a funcționat pentru americanii de rând, o graniță sigură – o mulțime de lucruri, sincer, pe care nu credeam că va fi capabil să le ofere“.

După dezbatere, atât democrații, cât și republicanii și-au ridicat în slăvi candidații la vicepreședinția SUA.

Cine a câștigat? Vedem în noiembrie.

Citește și