• Guvernatorul Californiei a semnat legea pentru protejarea datelor neuronale.
  • Datele neuronale sunt clasificate ca informații personale sensibile.
  • O persoană cu un cip implantat are dreptul să știe ce date sunt colectate.
  • O persoană cu un cip implantat are dreptul să limiteze dezvăluirea datelor.
  • O persoană cu un cip implantat are dreptul să ceară ștergerea datelor.
  • Neuralink și Synchron sunt companiile care testează implantarea cipurilor.
  • Syncron permite acum controlarea Alexa sau Vision Pro cu gândurile.

Gândurile tale rămân doar la tine. Chiar dacă alegi să-ți pui cip în creier. O nouă lege din California garantează asta. Guvernatorul Gavin Newsom a recurs la veto pe Legea A.I., însă dă undă verde pentru protejarea creierului de cip-uri. Noua lege clasează datele neuronale drept informații personale sensibile, la fel ca cele biometrice, de geolocalizare sau cele pentru identificare bancară.


Legea spune că datele colectate de companii cu ajutorul cip-urilor implantate sau a senzorilor externi aparțin în totalitate persoanei respective. Aceasta are dreptul să știe ce date sunt colectate, să limiteze dezvăluirea lor și chiar să ceară să fie șterse în totalitate datele. Directorul Neurorights Foundation numește legea o „victorie uriașă pentru pacienți”. California este al doilea stat care adoptă legea de protejare a datelor neuronale, după Colorado.

Vestea nu are un impact doar pentru Elon Musk și Neuralink. O altă companie, numită Synchron, tocmai a prezentat cea mai nouă realizare.

Recomandări

IRANUL ATACĂ ISRAELUL
SHAZEER IS BACK
MELONI FACE REUNIUNE G7
CÂND VOTEZI
RĂZBOI LA GRANIȚA ROMÂNIEI
CINE CONDUCE BNR

La 5 ani după ce au implantat primul device numit BCI în creierul unui pacient, numărul celor pe care îl testează a ajuns la 10. Iar acum aceștia pot să controleze diferite device-uri precum tablete cu asistent virtual Alexa sau Vision Pro doar cu gândul.