• După ce termină facultatea, tinerii locuiesc tot cu părinții.
  • Românii pleacă de acasă aproape de 28 de ani.
  • Tinerii UE părăsesc casa părintească după vârsta de 26 de ani.

Nu-mi pasă, plec de-acasă, repede la… mama! Noua generație suferă de „efectul Boomerang”, fuge la părinți la primul eșec.

Cei mai mulți tineri, pleacă de acasă să meargă la facultate și după terminarea studiilor, se întorc la cuib pentru că nu au bani suficienți să trăiască pe cont propriu.

Un sondaj Eurostat arată că tinerii europeni pleacă de acasă, la peste 26 de ani. În România, sunt mai lenți și de abia la aproape 28 de ani își iau viața în propriile mâini. Cei mai rapizi sunt finlandezii care își iau zborul imediat ce au făcut 21 de ani. Iar cel mai greu de urnit sunt spaniolii, grecii și slovacii.

Recomandări

ORDINE ÎN PARLAMENT
ÎNCĂLZIREA CLIMEI SCHIMBĂ IERNILE
CE REFORME VOR PARTIDELE
UN „IRON DOME” ROMÂNESC?
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV

Faptul că nu își pot cumpăra repede o locuință este principalul motiv pentru care tinerii aleg să se întoarcă în casa părintească.

Specialiștii spun că, de de-o parte, statul cu părinții are beneficii când vine vorba despre legăturile între generații. În schimb, părinții resimt o presiune mare care se pune pe ei, iar pentru tineri, statul cât mai mult acasă poate duce la depresie și anxietate.

Chiar și așa, Generația Z are visuri mărețe. Peste 80% dintre românii care au între 18 și 35 de ani – cred că arată un sondaj Young Money Matters, făcut simultan în România, Cehia și Polonia. Aproape jumătate dintre ei spun că nivelul lor de trai s-a îmbunătățit în ultimul an.

Însă așa cum cei 7 ani de acasă nu se învață la școală, nici educația financiară nu-i vreo prioritate a educației. Doar 13% au primit vreo formă de educație financiară la școală. Părinții și căutările pe internet sunt principalele surse de sfaturi economice. Peste 40% apelează la unul dintre părinți sau social media, iar 1 din 5 urmărește cel puțin un influencer financiar.

Citește și