• Dezbaterea vice-prezidențială dintre JD Vance și Tim Walz a fost caracterizată de un ton civilizat și echilibrat.
  • Vance a fost mai confortabil în prezentarea sa, având răspunsuri fluente și concentrate pe mesajul său conservator.
  • Ambele campanii au beneficiat de o îmbunătățire a imaginii candidaților după dezbatere.

Dezbaterea vice-prezidențială de marți seară dintre republicanul JD Vance și democratul Tim Walz s-a simțit ca o conversație civilizată și reținută despre problemele care se află în centrul atenției alegătorilor americani înainte de alegerile din 5 noiembrie, conform BBC.

În cele peste 90 de minute petrecute pe scena CBS News din New York, cei doi bărbați au petrecut mult mai mult timp atacându-l pe contracandidatul celuilalt decât atacându-se reciproc. Walz a avut un început ezitant, dar și-a atins ritmul când a vorbit despre avort și despre revolta din Capitoliu.

Dar dezbaterea echilibrată, axată pe politici, cu puține lovituri politice, probabil că l-a avantajat cel mai mult pe Vance – un vorbitor public rafinat – în cele din urmă. Dacă Vance a fost ales pentru că pune carne ideologică pe oasele populismului conservator al lui Trump, marți seară a pus și o față politicoasă și umilă pe ele.

Recomandări

GUTERRES CONDAMNĂ ATACURILE
TE LASĂ CU TELEFONUL?
IARNĂ RECE ÎN EUROPA
NINTENDO ARE MUZEU
CUM ÎȚI GĂSEȘTI DRAGOSTEA
KELEMEN CANDIDEAZĂ

„Ceva ce fac acești tipi este că fac o mulțime de afirmații despre faptul că, dacă Donald Trump devine Președinte, vor urma toate aceste consecințe teribile”, a spus el. „Dar, în realitate, Donald Trump a fost Președinte. Inflația a fost scăzută. Salariul net era mai mare.”

Au existat momente în care candidatul republican s-a enervat în legătură cu ceea ce a considerat a fi o verificare incorectă a faptelor de către cei doi moderatori ai CBS, iar la un moment dat microfoanele ambilor candidați au fost temporar tăiate.

Dar, în cea mai mare parte, schimburile de replici de pe scenă au fost echilibrate. Și au existat mai multe momente în care cei doi bărbați au căzut de acord asupra problemelor – și au spus acest lucru.

Când Walz a vorbit despre copilul său de 17 ani care a asistat la o împușcătură la un centru comunitar, Vance a părut cu adevărat îngrijorat.

Cele mai viguroase dezacorduri au avut loc spre sfârșitul dezbaterii, pe tema afirmațiilor repetate și false ale lui Trump că alegerile din 2020 i-au fost furate. Vance, când a fost întrebat dacă Trump a pierdut ultimele alegeri prezidențiale, s-a eschivat de la întrebare și a criticat ceea ce a spus el că a fost cenzura lui Kamala Harris.

Walz a continuat să spună că singurul motiv pentru care Mike Pence, fostul vicepreședinte al lui Trump, nu a fost pe scenă a fost pentru că a certificat victoria Președintelui Joe Biden.

Vance și Walz au intrat în această dezbatere cu abilități diferite. Vance a avut schimburi de replici aprinse cu jurnaliștii la televiziune. Walz se simte ca acasă în campania electorală, folosindu-și stilul popular în contrast cu politicienii mai șlefuiți.

În prima parte a acestei dezbateri, Vance părea mult mai confortabil. Răspunsurile sale au fost cursive și au ținut neabătut de mesaj, amintind constant publicului că, în ciuda tuturor promisiunilor vicepreședintelui Kamala Harris, democrații au deținut Casa Albă în ultimii trei ani și jumătate.

Walz, la rândul său, a părut ezitant și nesigur cu privire la subiectul de deschidere, referitor la atacul iranian cu rachete de marți asupra Israelului și dacă candidații ar sprijini un atac israelian preventiv asupra Iranului. Guvernatorul statului Minnesota vorbește rar despre politica externă, iar disconfortul său în legătură cu acest subiect a fost evident.

Vance a spus că migrația fără documente împovărează resursele orașului, crește prețurile și împinge salariile în jos. Walz a subliniat opoziția lui Trump față de legislația bipartizană propusă în domeniul imigrației la începutul acestui an.

Când subiectul s-a îndreptat către dreptul la avort – un punct forte pentru democrați, conform sondajelor – Vance a fost cel care a jucat în defensivă, recunoscând că republicanii trebuie să facă mai mult pentru a câștiga încrederea alegătorilor americani.

Walz a replicat spunând că punctul de vedere al democraților cu privire la avort este simplu: „Suntem pro-femei. Suntem pro-libertatea de a face propria alegere”.

Dacă Walz a fost mai tranșant în privința avortului, el a refuzat să își intensifice atacurile atunci când subiectul a trecut la controlul armelor.

Istoria politică americană sugerează că dezbaterile vice-prezidențiale nu contează cu adevărat. S-ar putea dovedi că această dezbatere este la fel de irelevantă pentru rezultatele din noiembrie. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care se anunță o dezbatere de ultim moment, aceasta va fi ultimul cuvânt pe care ambele partide îl vor avea pe o scenă de dezbatere înainte de ziua alegerilor.

Performanța puternică a lui Vance este de natură să îi încurajeze pe republicani în zilele următoare.

Iar impactul de durată al dezbaterii ar putea fi acela de a convinge membrii partidului său că senatorul de Ohio – care are doar 40 de ani – are un viitor în politica conservatoare națională, având în vedere capacitatea sa de a promova în mod clar prioritățile lor ideologice pe cele mai strălucitoare scene.

Citește și