• Keir Starmer și Ursula von der Leyen au convenit să organizeze summit-uri regulate între Regatul Unit și UE.
  • Cei doi lideri au promis o „agendă reînnoită de cooperare consolidată” între Regatul Unit și UE.
  • Primul summit UE-UK la nivel de lideri este programat pentru începutul anului 2025.

Keir Starmer și Ursula von der Leyen au convenit să organizeze summit-uri regulate între Regatul Unit și UE privind „viitorul relației transfrontaliere”. Practic, discuțiile despre Brexit au fost reluate „definitiv”, scrie POLITICO.

După prima lor întâlnire bilaterală de când Starmer a preluat puterea, președinta Comisiei Europene și prim-ministrul britanic au promis miercuri o „agendă reînnoită de cooperare consolidată” între Marea Britanie și UE – dar nu au putut spune exact care este scopul acesteia.

Într-o declarație comună, cei doi s-au angajat să se întâlnească din nou mai târziu în toamnă pentru a detalia exact despre ce vor negocia.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

De asemenea, au pregătit terenul pentru „summit-uri regulate UE-UK la nivel de lideri pentru a supraveghea dezvoltarea relației„, având ca obiectiv organizarea primului dintre ceea ce ar putea fi multe astfel de întâlniri la începutul anului 2025.

Starmer a declarat reporterilor că „astăzi nu a fost vorba despre probleme specifice”, ci despre stabilirea unui cadru pentru discuții.

Cred cu tărie că publicul britanic dorește o revenire la o conducere pragmatică și sensibilă când vine vorba de relațiile cu vecinii noștri cei mai apropiați, pentru a face Brexit-ul să funcționeze și pentru a acționa în interesul lor, găsind modalități de a stimula creșterea economică, de a consolida securitatea noastră și de a aborda provocările comune precum migrația iregulară și schimbările climatice”, a spus el.

Deocamdată, Bruxelles-ul adoptă o atitudine rezervată. Mesajul de la von der Leyen a fost unul familiar: implementați acordurile pe care le avem deja, apoi putem discuta cu adevărat.

Avem un set de acorduri solide în vigoare”, le-a spus ea reporterilor în timp ce stătea lângă Starmer.

„Ar trebui să explorăm posibilitățile de cooperare mai strânsă în timp ce ne concentrăm pe implementarea deplină și fidelă a acordului de retragere, a Cadrului Windsor și a Acordului de Comerț și Cooperare”.

„Statele membre vor să profite de impulsul pozitiv care pare să existe odată cu guvernul laburist la putere. Dar nu este suficient să spui pur și simplu că vrei o resetare, este nevoie de muncă efectivă…poate exista o resetare doar dacă Regatul Unit face pași înainte”, a declarat un diplomat UE pentru POLITICO.


Tonul contează. Resetarea contează. Și acesta a fost un aspect foarte important al mesajului pe care l-am transmis în cadrul întâlnirii de astăzi: o revenire la pragmatism, la desfășurarea afacerilor într-un mod respectuos și într-un mod care cred că se va concentra pe rezultate concrete“, a spus Starmer.

În ceea ce privește problema mobilității tinerilor, el a spus: „Am clarificat care este poziția noastră și, în special, că libera circulație este o linie roșie. Dar astăzi nu a fost vorba despre aceste probleme individuale, ci despre modul în care vom desfășura aceste negocieri, iar accentul a fost pus pe ceea ce putem face, nu pe ceea ce nu putem face, și pe rezultate concrete mai degrabă decât pe comentarii continue”.

Diplomații din țările membre ale UE au declarat că au și alte priorități, cum ar fi asigurarea accesului pe termen lung la pescuit în apele Regatului Unit și facilitarea comerțului energetic transfrontalier.

Întrebat despre pescuit, Starmer a spus că „aceasta nu a fost literalmente natura discuției de astăzi”.

Într-o declarație comună emisă după întâlnirea lor, Ursula von der Leyen și Starmer „au convenit să avanseze această agendă de cooperare consolidată în ritm alert în lunile următoare, începând cu definirea împreună a domeniilor în care cooperarea consolidată ar fi reciproc benefică, cum ar fi economia, energia, securitatea și reziliența, cu respectarea deplină a procedurilor interne și a prerogativelor instituționale”.

Citește și