• Speakerul aliat Hezbollah indică flexibilitate.
  • Blocurile rivale trebuie să ajungă la un acord pentru a obține un candidat.
  • Diferite partide caută stabilitate pe fondul crizei din Israel.

Ofensiva Israelului împotriva Hezbollah în Liban a determinat o nouă încercare din partea unor politicieni libanezi importanți de a umple un vid prezidențial de doi ani, un efort de a revigora statul paralizat care se confruntă cu o escaladare a conflictului, conform Reuters.

Libanul nu a mai avut un Președinte sau un cabinet pe deplin împuternicit din octombrie 2022, din cauza unei lupte pentru putere în care Hezbollah a jucat un rol important. Alături de aliații săi, gruparea musulmană puternic înarmată a insistat ca postul, rezervat unui creștin maronit, să revină aliatului său creștin Suleiman Frangieh.

În contextul în care Hezbollah a fost afectat de uciderea liderului său Sayyed Hassan Nasrallah, președinția a intrat din nou în centrul atenției săptămâna aceasta, când Președintele parlamentului Nabih Berri, un aliat-cheie al Hezbollah, a dat dovadă de flexibilitate în această privință, spunându-i Premierului Najib Mikati că susține alegerea unui Președinte care nu reprezintă „o provocare” pentru nimeni.

Recomandări

IDF L-A UCIS PE MUSTAHA
CELINE ÎL IA PE RIDER
ISRAELUL VREA RIPOSTA
LASCONI NU A LUCRAT LA SRI
HIGH-END PERFUME
UK ACORDĂ SUVERANITATE

Un oficial Hezbollah a declarat pentru Reuters că grupul l-a delegat pe Berri să negocieze în numele său cu privire la președinție.

Președinția este decisă prin vot în parlamentul libanez cu 128 de locuri. Nicio alianță politică nu are suficiente locuri pentru a-și impune alegerea, ceea ce înseamnă că este necesară o înțelegere între blocurile rivale pentru a asigura alegerea unui candidat.

În urma unei întâlniri de miercuri cu Berri și cu liderul druid Walid Jumblatt, Mikati – un musulman sunnit – a citit o declarație comună în care se solicită alegerea unui „președinte de consens care va liniști pe toată lumea și va risipi îngrijorările”. Declarația nu a nominalizat niciun candidat.

Israelul desfășoară o ofensivă majoră împotriva Hezbollah, care a ucis peste 1.000 de persoane în Liban de la 16 septembrie și a dezrădăcinat un milion.

Wael Abu Faour, un deputat important din fracțiunea lui Jumblatt, a declarat pentru Reuters că alegerea unui Președinte de consens ar trimite „un mesaj lumii exterioare că există un guvern puternic în țară, gata să negocieze” o încetare a focului.

Ultimul Președinte al Libanului, Michel Aoun, era un fost comandant al armatei și un aliat politic al Hezbollah.

Un diplomat occidental de rang înalt care nu a dorit să fie numit a declarat că națiunile occidentale și arabe au îndemnat politicienii libanezi să aleagă un Președinte, adăugând că a fost, de asemenea, în interesul Hezbollah ca enigma politică să fie rezolvată, astfel încât statul să poată prelua mai mult din „greutatea” crizei din Israel.

Abu Faour a declarat că cei trei lideri au discutat și despre evitarea tensiunilor interne din Liban ca urmare a strămutării a sute de mii de persoane din zonele controlate de Hezbollah în alte părți ale țării.

Citește și