• Dr. Uisdean Nicholson a descoperit un crater de 9 km creat de un asteroid, care a generat un tsunami de 800 de metri.
  • Asteroidul, de 450-500 metri, a lovit Pământul cu 72.000 km/h, provocând o explozie similară cu un cutremur de magnitudine 7.
  • Nadir este bine conservat, permițând cercetătorilor să analizeze structura sa. Este unul dintre cele doar 20 de cratere marine cunoscute.

Uriașul asteroid care a lovit Pământul și a distrus dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani nu a fost singur, au confirmat oamenii de știință. O a doua rocă spațială, mai mică, s-a izbit în mare în largul coastei Africii de Vest, creând un crater mare în aceeași epocă, scrie BBC.

Ar fi fost un „eveniment catastrofal”, spun oamenii de știință, care a provocat ruperea unui tsunami de cel puțin 800 de metri înălțime peste Oceanul Atlantic.

Dr. Uisdean Nicholson de la Universitatea Heriot-Watt a găsit pentru prima dată craterul Nadir în 2022, dar un nor de incertitudine planează asupra modului în care s-a format cu adevărat.

Recomandări

IDF L-A UCIS PE MUSTAHA
CELINE ÎL IA PE RIDER
ISRAELUL VREA RIPOSTA
LASCONI NU A LUCRAT LA SRI
HIGH-END PERFUME
UK ACORDĂ SUVERANITATE

Acum, doctorul Nicholson și colegii săi sunt siguri că depresiunea de 9 km a fost cauzată de un asteroid care s-a aruncat în fundul mării. Ei nu pot data exact evenimentul sau nu pot spune dacă a venit înainte sau după asteroidul care a părăsit craterul Chicxulub, lat de 180 km, din Mexic. Acesta a pus capăt domniei dinozaurilor.

Dar se spune că stânca mai mică a apărut și la sfârșitul perioadei Cretacice, când au dispărut. Pe măsură ce s-a prăbușit în atmosfera Pământului, ar fi format o minge de foc.

„Imaginați-vă că asteroidul a lovit Glasgow și că sunteți în Edinburgh, la aproximativ 50 km distanță. Mingea de foc ar fi de aproximativ 24 de ori mai mare decât Soarele de pe cer – suficient pentru a incendia copacii și plantele în Edinburgh”, spune Dr Nicholson.

Ar fi urmat o explozie de aer extrem de puternică, înainte de tremurături seismice de mărimea unui cutremur cu magnitudinea 7.Cantități uriașe de apă au părăsit probabil fundul mării, iar mai târziu au revenit în cascadă, creând amprente unice pe podea. Este neobișnuit ca asteroizi atât de mari să se prăbușească din sistemul nostru solar pe drum spre planeta noastră într-un interval scurt de timp unul de celălalt. Dar cercetătorii nu știu de ce doi lovesc Pământul aproape unul de altul.

Asteroidul care a creat craterul Nadir a măsurat aproximativ 450-500 m lățime, iar oamenii de știință cred că a lovit Pământul cu aproximativ 72.000 km/h. Cei mai apropiați oameni au ajuns la această scară de eveniment a fost evenimentul Tunguska din 1908, când un asteroid de 50 de metri a explodat pe cerul deasupra Siberiei.

Asteroidul Nadir avea aproximativ dimensiunea lui Bennu, care este în prezent cel mai periculos obiect care orbitează în apropierea Pământului.
Oamenii de știință spun că cea mai probabilă dată la care Bennu ar putea lovi Pământul este 24 septembrie 2182, potrivit NASA. Dar este încă doar o probabilitate de 1 la 2.700.

Nu a existat niciodată un impact de asteroizi de această dimensiune în istoria omenirii, iar oamenii de știință trebuie, în mod normal, să studieze craterele erodate de pe Pământ sau imaginile craterelor de pe alte planete. Pentru a înțelege în continuare craterul Nadir, Dr. Nicholson și echipa au analizat date 3D de înaltă rezoluție de la o companie de geofizică numită TGS.

Majoritatea craterelor sunt erodate, dar acesta a fost bine conservat, ceea ce înseamnă că oamenii de știință ar putea cerceta mai mult nivelurile rocii.

„Este prima dată când reușim să vedem în interiorul unui crater de impact ca acesta – este cu adevărat incitant”, spune dr. Nicholson, adăugând că există doar 20 de cratere marine în lume, dar niciunul nu a fost studiat în detaliu ca acesta.

Descoperirile sunt raportate în Nature Communications Earth & Environment.

Citește și