• Herzi Halevi a declarat că IDF va urmări gruparea Hezbollah „în toate zonele”.
  • Armata israeliană și-a extins atacurile în Liban, lansând inclusiv raiduri aeriene sângeroase asupra Beirutului.
  • Un atac comis noaptea trecută asupra unui centru medical din apropiere de centrul orașului Beirut a ucis cel puțin nouă persoane.

UPDATE ORA 17:00 – Atacurile asupra lucrătorilor și a unităților sanitare din Liban amintesc de Gaza

O sursă medicală libaneză a declarat pentru Al Jazeera că patru paramedici au fost uciși în spitalul Marjayoun după ce avioanele de luptă israeliene au țintit o ambulanță aparținând autorității sanitare islamice din apropierea spitalului. După acest atac, s-a luat decizia de a închide spitalul.

Este vorba despre 38 de unități medicale din cele 137 care au fost închise la granița de 120 de kilometri (75 de mile). Cele mai multe dintre acestea se aflau foarte aproape de zonele de frontieră, iar medicii și personalul medical de acolo au considerat că aceste atacuri se apropiau prea mult pentru ca ei să poată garanta funcționarea în siguranță.

Iar acum, acest spital, care este unul important pentru întreaga zonă, și-a închis, de asemenea, porțile.

Recomandări

CÂȚI BANI STRÂNGE TRUMP?
HALEP E OPTIMISTĂ
„NU E O CATASTROFĂ!”
PICKY EATER BABY
STAN IA KILOGRAME PENTRU TRUMP
„JOKER 2" E CRITICAT

Încă o dată, acest cuvânt continuă să apară atunci când vorbim despre sudul Libanului: Gaza.

Oamenii se uită la atacurile asupra infrastructurii spitalicești din Gaza, care a fost complet decimată, și se întreabă de cât timp va fi nevoie pentru ca acest lucru să se întâmple și aici.

UPDATE ORA 16:00 – Atacurile israeliene forțează închiderea a 37 de unități medicale din Liban

Atacurile militare israeliene asupra Libanului au forțat închiderea a 37 de unități medicale, dintre care nouă susținute de Fondul ONU pentru Populație, agenția care are ca scop îmbunătățirea sănătății reproductive și materne la nivel mondial.

Potrivit organizației, există aproximativ 11 600 de femei însărcinate printre cei peste un milion de oameni care au fost strămutați forțat din Liban ca urmare a atacurilor israeliene.

Agenția distribuie truse de demnitate și oferă protecție împotriva violenței bazate pe gen, servicii de sănătate sexuală și reproductivă și sprijin psihologic în diferite adăposturi din Liban.

UPDATE ORA 15:00 – Două raiduri israeliene asupra suburbiei sudice a Beirutului

Scene din recentul atac al forțelor aeriene israeliene asupra suburbiei de sud:

UPDATE ORA 14:00 – Patru medici uciși într-un atac aerian israelian în sudul Libanului

Agenția națională de presă afirmă că patru medici au fost uciși după ce au fost vizați de un atac cu dronă israelian în apropierea spitalului guvernamental din orașul Marjayoun.

Personalul medical de la spital a fost evacuat și operațiunile au fost oprite, a declarat aceasta.

UPDATE ORA 13:00 – Ajutoarele medicale ale OMS ajung în Liban

Primul lot de materiale medicale mobilizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a trata miile de victime ale atacurilor israeliene a ajuns la Beirut.

Potrivit șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, alte două zboruri sunt planificate pentru această după-amiază, iar un altul pentru mâine.

UPDATE ORA 11:30 – Imamul Khamenei al Iranului își începe discursul

4. Khamenei: „În îndeplinirea datoriei noastre, nu ezităm și nici nu ne grăbim – vom face ceea ce este logic și rezonabil și în conformitate cu experții militari și politici

„Dacă va fi necesar, în viitor, vom lovi din nou entitatea sionistă”

3. Khamenei: „Întreaga Palestină aparține palestinienilor. Nimeni nu are dreptul să se opună dreptului palestinienilor la apărare și dreptului libanez la apărare

„Asaltul Al-Aqsa de pe 7 octombrie a fost o mișcare corectă, palestinienii aveau dreptul să facă acest lucru”

„Dreptul nostru de a lovi entitatea sionistă acum câteva zile a fost total legitim

„Acțiunea desfășurată de forțele noastre armate a fost cea mai MICĂ acțiune în comparație cu crimele pe care regimul sionist însetat de sânge le-a comis în Gaza”

2. Khamenei: „Fiecare țară are dreptul de a se apăra în fața agresorilor” (Oamenii încep să strige moarte Israelului și Americii)

„Aceasta înseamnă că națiunea palestiniană are dreptul de a se apăra împotriva unui inamic care i-a distrus viețile, casele, terenurile agricole, familiile – chiar și dreptul internațional confirmă acest lucru

1. Khamenei: „Musulmanii, diferite grupuri și comunități musulmane și țări din întreaga lume, trebuie să fie uniți – dacă încurajați această unitate, aceasta va duce la mari binecuvântări, iar toți dușmanii pot fi înfrânți

Aceasta este logica stabilită și specificată de Coran. Dar dușmanii islamului semănau discordie și încercau să îi separe pe musulmani unii de alții”

Dușmanul națiunii iraniene este dușmanul națiunii palestiniene, al națiunii libaneze, al națiunii irakiene, al națiunii egiptene și al națiunii siriene – dușmanul musulmanilor este același

UPDATE ORA 11:00 – Locuitorii din peste 20 de orașe din sudul Libanului au fost avertizați de către IDF să evacueze

Locuitorii din peste 20 de orașe din sudul Libanului au fost avertizați de către IDF să-și evacueze imediat casele și să se mute la nord de râul Awali, la zeci de kilometri de granița cu Israelul.

Un mesaj postat de purtătorul de cuvânt al IDF în arabă pe X a spus că „oricine se află lângă agenți sau arme Hezbollah își pune viața în pericol și se așteaptă să fie rănit”. Mesajul mai spunea că armata îi va informa pe rezidenți „când este sigur să se întoarcă acasă”.

UPDATE ORA 10:00 – Ministrul iranian de externe aterizează în Liban

Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a aterizat la Beirut, relatează presa de stat libaneză, la doar câteva ore după ce atacurile israeliene au lovit perimetrul aeroportului.

Un avion iranian a aterizat pe Aeroportul Internațional Rafik Hariri cu ministrul de externe Abbas Araghchi la bord”, a declarat Agenția națională libaneză de știri.

Aceasta este prima vizită a unui oficial iranian de rang înalt de când un atac israelian l-a ucis pe șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, la Beirut, săptămâna trecută.

Araghchi urmează să se întâlnească cu prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, și cu președintele parlamentului, Nabih Berri, care este un aliat apropiat al Hezbollah, susținut de Iran, conform programului său.

UPDATE ORA 9:00 – Armata israeliană ia cu asalt mai multe zone din Cisiordania

Armata israeliană a desfășurat mai multe operațiuni în Cisiordania ocupată în ultimele ore.

Incidentele includ:

  • Mai multe cartiere au fost luate cu asalt în orașul Nablus, cu case și clădiri percheziționate.
  • Orașul Anabta, la est de Tulkarem, a fost percheziționat.
  • Cartierul Batn al-Hawa din orașul Ramallah a fost atacat.

UPDATE ORA 8:00 – Morți și răniți după ce armata israeliană a bombardat o casă în Khan Younis

Avioane de luptă israeliene au bombardat casa familiei Abu Jazar din zona Maen, în estul orașului din sudul Gazei, relatează agenția de știri Wafa.

Wafa raportează că au existat morți și răniți ca urmare a atacului, dar nu a precizat numărul acestora.

UPDATE ORA 7:00 – Iranianul Khamenei ar putea face lumină asupra planurilor în timpul rarei sale predici de vineri

Liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei urmează să conducă rugăciunile de vineri la Marea Moschee Imam Khomeini din centrul Teheranului pentru prima dată din 2020.

Khamenei va ține, de asemenea, o predică publică care ar putea face lumină asupra planurilor Iranului după atacul cu rachete asupra Israelului din această săptămână. Discursul său are loc, de asemenea, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la atacurile din 7 octombrie conduse de Hamas asupra sudului Israelului.

Rugăciunea va urma „unei ceremonii de comemorare”, organizată la ora 10:00 pentru Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah ucis.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Șeful armatei israeliene s-a angajat să priveze Hezbollah de orice refugiu în Liban, afirmând că va urmări gruparea „în toate zonele”.

„Loviturile severe împotriva Hezbollah în toate zonele – în Beirut, în Valea [Bekaa], în sudul Libanului – vor continua”, a declarat șeful Statului Major al forțelor armate ale Israelului, Herzi Halevi, într-o declarație televizată.

Nu vom permite Hezbollah să se instaleze în aceste locuri în viitor”, a spus el.

Armata israeliană și-a extins atacurile în Liban, lansând inclusiv raiduri aeriene sângeroase asupra Beirutului.

Un atac comis noaptea trecută asupra unui centru medical din apropiere de centrul orașului Beirut a ucis cel puțin nouă persoane.

Citește și