• Nisipul de pe Marte și Lună poate fi transformat în cărămizi solide folosind regolit și nanotuburi de carbon, reducând necesitatea transportului de materiale de pe Pământ.
  • Blocurile au o rezistență similară cu granitul și pot include senzori pentru monitorizarea structurii.
  • Descoperirea poate reduce emisiile de CO2 pe Pământ prin adăugarea de grafen la ciment, sporind rezistența betonului.

Nisipul găsit pe suprafața lui Marte și a Lunii poate fi transformat în cărămizi solide care ar putea fi folosite pentru a construi viitoare așezări în spațiu, au descoperit oamenii de știință din Dublin, scrie BBC.

Cercetătorii de la Trinity College Dublin au descoperit o modalitate de a lega regolitul – roci de suprafață, nisip și praf – folosind temperaturi scăzute și energie minimă. Blocurile, construite cu nanotuburi de carbon, au o densitate relativ scăzută, dar prezintă o rezistență apropiată de cea a granitului și ar putea crea structuri extraterestre.

Profesorul Jonathan Coleman, care conduce proiectul de cercetare, a spus că descoperirea ar putea ajuta la limitarea cantității de materiale de construcție care ar trebui să fie transportate de pe Pământ pentru a construi o bază lunară.

Recomandări

DRONE RUSEȘTI ÎN DELTĂ
ERUPȚIE SPECTACULOASĂ
POSIBILA RIPOSTĂ
PICKY EATER BABY
ÎNCĂ 3 PENTRU COTROCENI
PRIZONIERII MOR ÎN RUSIA

Când se construiesc structuri în spațiu, acestea vor trebui să utilizeze materiale limitate din pământ, deoarece acestea sunt greu de transportat. Crearea blocurilor cu regolit și nanotuburi de carbon va minimiza în mare măsură nevoia de a transporta materiale de construcție în spațiu. Deoarece blocurile de construcție conduc electricitatea, acestea pot fi utilizate și ca senzor intern pentru a monitoriza starea de sănătate a structurii clădirilor extraterestre. Aceste structuri vor fi construite pentru a menține aerul înăuntru, așa că a fi capabil să detecteze și să monitorizeze semnele de avertizare timpurie că blocurile se defectează este crucială.

Profesorul Coleman a spus: „Construirea unei baze semipermanente pe Lună sau Marte va necesita utilizarea maximă a materialelor găsite in situ și minimizarea materialelor și echipamentelor transportate de pe Pământ.

„Acest lucru va însemna o dependență puternică de regolit și apă, completată de cantități mici de aditivi fabricați pe Pământ”.

Reducerea emisiilor de CO2

Cercetătorii cred că descoperirea ar putea avea și implicații practice pentru industria construcțiilor de pe Pământ.

Acest lucru se datorează unui nanomaterial similar numit grafen. Cantități mari de grafen pot fi amestecate cu cimentul din beton, ceea ce poate crește rezistența betonului cu 40%.

Creșterea rezistenței betonului reduce cantitatea necesară pentru a construi structuri.
În prezent, betonul este cea mai folosită substanță artificială din lume. Producția globală de beton este responsabilă pentru aproximativ 8% din emisiile totale de CO2 la nivel mondial.

Citește și